Meest recente update: juni 10, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Als je een huisdier krijgt, moet je een paar zaken goed voorbereiden voordat je nieuwe huisgenoot aankomt. Het maakt niet uit of het een kitten, puppy of cavia is, elk dier heeft een basisuitrusting van dierenbenodigdheden nodig.
In dit artikel lopen delen we een checklist met 5 onderdelen waar je doorheen moet lopen voordat je een huisdier verwelkomt in huis.
1. Diervriendelijk huis
Allereerst moet je huis diervriendelijk worden gemaakt. Jonge dieren zijn nieuwsgierig en knabbelen aan dingen of stoten iets om.
Giftige planten, kabels en andere gevaren moeten zo worden opgeborgen dat het dier er niet bij kan. Als er een balkon is, moet dit worden beveiligd met een net.
Schoonmaakbenodigdheden moeten worden opgeborgen om vergiftiging te voorkomen. Ook voorwerpen die kunnen worden ingeslikt, moeten buiten het bereik van dieren worden gehouden. Verder mogen brandende kaarsen nooit onbeheerd worden achtergelaten.
Verder is het belangrijk dat het gezin duidelijke regels opstelt voor de omgang met de nieuwe huisgenoot; mag het dier bijvoorbeeld op de bank of in bed? Wat een keer is toegestaan, kan later moeilijk worden verboden.
2. Het starterspakket voor dierenbenodigdheden
Honden en katten hebben een startpakket nodig met bakjes, manden en speelgoed. Als het om eten gaat, kun je de eerste paar dagen het beste het voer geven wat hij gewend is. Dit geeft je huisdier een vertrouwd gevoel.
Honden bijvoorbeeld hebben ook een harnas of halsband en riem en een borstel nodig. Katten hebben een kattenbak nodig en zijn blij met een krabpaal.
Om ervoor te zorgen dat de aanvankelijk angstige dieren zich veiliger voelen, moeten ze ook voldoende schuilplaatsen hebben. Voor knaagdieren is dit bijvoorbeeld een verblijf of kooi met beddengoed, water, meubels en voer. Koop je dierenbenodigdheden bij speciaalzaken of bij een webshop zoals Blijhuisdier.
3. Zorg voor een paar vrije dagen
Zodra je huisdier klaar is om in te trekken, zou het fijn zijn als je een paar dagen vrij zou kunnen nemen voor deze speciale gelegenheid.
Je kan je nieuwe huisdier bijvoorbeeld ook vóór het weekend ophalen, zodat je tijd, geduld en gemoedsrust hebt voor de komst van het nieuwe gezinslid.
Maak de terugreis vanuit zijn vorige huis zo kort en aangenaam mogelijk gezien alle stress die hierbij komt kijken. Je kunt je huisdier het beste ophalen met een hoogwaardige, zacht vormgegeven transportbox die goed afsluitbaar is.
In de auto plaats je een transportbox in de voetenruimte voor de achterbank, daar is je huisdier het veiligst. Zorg er bij het voorbereiden ook voor dat de ventilatieroosters vrij zijn en dat je nieuwe vriend voldoende lucht in de bak krijgt.
4. Zoek van tevoren alvast een dierenarts
Zorg ervoor dat je van tevoren alvast een dierenarts hebt gekozen voor je huisdier. Bijna elke (grotere) plaats heeft wel een eigen dierarts in de buurt.
Bij het vinden van de juiste dierenarts moet je letten op de onderstaande pijlers:
- Wat vinden anderen? Zijn er goede reviews/aanbevelingen?
- Wat is het uurtarief van je dierarts?
- Is de dierenarts deskundig?
- Welke dieren behandelt de dierenarts?
5. De eerste dagen met je nieuwe huisdier
Gedurende de eerste dagen is het het beste om je nieuwe huisdier het huis in zijn eigen tempo te laten verkennen; ze zullen waarschijnlijk eerst moeten rusten.
Als hij dicht bij je wil zijn, kun je hem natuurlijk aaien en met hem of haar spelen. Maar je moet je nabijheid niet aan hem opdringen.
Daarnaast moet je rekening houden dat er, zeker in de beginperiode, iets mis kan gaan. Een kat bijvoorbeeld moet nog leren waar zijn kattenbak staat, waar hij wel en niet aan mag krabben, op welke plank hij beter niet kan klimmen en, als er meerdere huisdieren zijn, wie de baas is in huis.
Kortom, onthoud dat vooral de eerste dagen een zeer opwindende tijd is voor je nieuwe huisgenoot. Als je huisdier eenmaal gewend is, zal het met de dagen gemakkelijker worden.