Katten aan elkaar laten wennen, hoe doe je dat?

katten aan elkaar laten wennen

Meest recente update: augustus 11, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Katten zijn fantastische huisdieren. Ze behoren ook niet voor niks tot de populairste huisdieren van Nederland. Katten vinden het ook prettig om bij mensen in huis te wonen. Toch is het voor katten, hoe aardig ze jou ook vinden, ook fijn om een maatje van de eigen soort te hebben.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je een kat vindt die perfect bij je eigen kat past? Hier zijn natuurlijk allerlei handige manieren voor, die we graag even voor je op een rijtje zetten. Per slot van rekening wil je toch dat die katten het goed met elkaar kunnen vinden en dat niet de haren elke dag in het rond vliegen!

Een nieuwe kat in huis

Je hebt het idee dat je kat het prima naar zijn zin heeft bij jou en je gezin, maar dat hij toch iets mist? Dan is het goed mogelijk dat jouw huisgenoot graag eens kennis zou willen maken met een andere poes.

Wat zou het dan handig zijn om een appje te hebben waarbij jouw kat foto’s van andere katten te zien krijgt en kan swipen om aan te geven welke nieuwe huisgenoot hij het meeste ziet zitten. Uiteraard werkt dat niet zo, maar er zijn wel manieren om een kat te vinden die goed bij jouw vriendje past.

Het is om te beginnen belangrijk dat je een kat probeert te vinden met een persoonlijkheid die een goede match is met de persoonlijkheid van je huidige kat. Heb jij een ontspannen kat die het liefst een tukje doet op de verwarming, dan maak je die niet gelukkig als je een stuiterbal in huis haalt.

Ga jij dan ook op pad om een nieuwe kat uit te kiezen, bijvoorbeeld in een dierenasiel of bij mensen thuis, dan is het belangrijk om je goed te laten informeren over de personality die je voor je hebt.

Laat je katten eerst apart wennen

De vraag is dan natuurlijk: “Hoe laat je katten aan elkaar wennen?” Ga hierbij zo rustig mogelijk te werk, dat is namelijk belangrijk voor zowel je huidige kat als voor je nieuwe huisgenoot. Voor de nieuwe kat is alles sowieso al spannend.

Hij of zij wordt uit de vertrouwde omgeving gehaald en komt op een geheel nieuwe plek terecht. Een plek met vreemde geurtjes, rare voorwerpen en mensen die hij niet kent. En dan ruikt het ook nog naar een vreemde kat of poes, waarvan je nieuwe vriendje niet weet of deze vriendelijk is of niet.

Laat je nieuwe kat dan ook eerst wennen aan je huis. Zet hem in een eigen kamertje dat je zo leeg mogelijk probeert te houden. Staat hier bijvoorbeeld een bank of iets anders waar je kat onder kan gaan zitten, dan is er een kans dat deze hier lange tijd gaat bivakkeren. Zo kan hij natuurlijk nooit aan jou en je gezin wennen.

Maar ook voor de kat die al bij je in huis woont is het goed om langzaam te wennen aan het idee dat er een indringer in zijn territorium zit. Heb je altijd een plekje voor jezelf gehad, loopt er opeens nog een katachtige door je huis!


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Langzaam de volgende stappen nemen

Heb je het idee dat je nieuwe kat begint te wennen aan zijn nieuwe huis? Een nieuw katje in huis moet dan ook nog wennen aan het idee dat hij niet de enige in dit huis is. Breng bijvoorbeeld doekjes met de geur van de andere kat naar de ruimte waar je de nieuwe kat de eerste periode laat zitten.

Doe dit ook bij je huidige kat, die zo ook alvast aan het idee kan wennen. Heb je dan het idee dat ze allebei wel zijn gewend, dan kan je de katten introduceren. Houd er rekening mee dat het best mogelijk is dat dit geen liefde op het eerste gezicht wordt. Er zal waarschijnlijk geblazen worden, misschien wordt er een klap uitgedeeld en misschien stuiven beide katten een andere richting op, zo ver mogelijk bij de andere kat vandaan.

Het is dan goed om die nieuwe kat introduceren zo rustig mogelijk aan te pakken. Zet de nieuwe kat na de eerste introductie weer terug in zijn eigen kamertje, of wissel de katten om. Ze wennen dan nog meer aan de geur van hun nieuwe partner en kunnen zo wennen aan het idee.

Een volgende keer zet je de katten weer wat langer bij elkaar, een volgende keer nog wat langer… Zo zal je zien dat de katten langzaam maar zeker wennen aan het idee dat ze niet de enige zijn die hier leeft. Een kat introduceren kan een lang proces zijn, maar als je het goed doet, loop je minder kans dat de katten elkaar echt niet moeten.

Een kitten introduceren bij een kat

Je kan er ook voor kiezen om een kitten bij jouw kat te laten wonen. Een kat laten wennen aan kitten gaat ongeveer hetzelfde als bij twee volwassen katten. Doe dit ook geleidelijk. Vaak is het ook het makkelijkst om twee kittens aan elkaar te laten wennen.

Over het algemeen zal een kat een kitten sneller accepteren dan een andere volwassen kat. De kitten is een minder grote bedreiging, terwijl de kitten snel door zal hebben dat hij in eerste instantie niet de baas is in huis. Vraag je jezelf af: “Hoe lang moeten katten aan elkaar wennen?” Dat verschilt per stelletje. Het kan binnen een paar dagen goed zijn, maar het kan ook weken of zelfs maanden duren.

Het is belangrijk om bij dit proces ook zelf een rol te spelen. Geef beide katten evenveel aandacht, zodat ze niet jaloers worden. Zo zorg jij ervoor dat je straks twee (of meer) katten hebt die het heel fijn hebben met elkaar!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *