Alles over vocht in de longen van een kat

Kat lekt vocht

Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het lichaam van een kat lekt vocht in de longen door verschillende oorzaken. Heeft je kat last van hoesten en benauwdheid? Er kan vocht in de longen van je kat lekken door een ontsteking, door hartproblemen of door een ziekte. Ook als je kat vocht achter de longen heeft kan je huisdier moeite krijgen met ademhalen.

Het is van belang om de oorzaak, die goed te behandelen kan zijn, op te sporen. In dit artikel vertellen we je alles over de symptomen en de behandeling van vocht in de longen van een kat.

Het lichaam van een kat lekt vocht in de longen – wat houdt dat in?

Eén van de belangrijkste organen van je kat zijn de longen en de longblaasjes, die zuurstof uit de lucht opnemen. De binnenkant van de longen zijn van zichzelf een vochtige omgeving. Als er te veel vocht in de longen van de kat terugkomt, zorgt dat ervoor dat het dier minder goed kan ademhalen.

Vergelijk het met een zwemmer die een flinke slok water in zijn longen krijgt – die zwemmer wordt benauwd en gaat hoesten om het overtollige vocht kwijt te raken. Je kat voelt zich dan ook zeker niet fijn, en het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te bepalen.

Vocht achter de longen van je kat: vergelijkbaar, maar niet hetzelfde

Als je kat vocht achter de longen heeft, is er iets anders aan de hand. De longen van je poes hebben bij het inademen ruimte nodig om de lucht op te nemen. Normaal hebben ze daarvoor de hele borstholte tot hun beschikking. Als er vocht in de borstholte (achter, maar ook voor of naast de longen) zit, hebben ze minder ruimte.

Je kat kan dan minder diep inademen en krijgt dezelfde verschijnselen als bij vocht in de longen, zoals hoesten en benauwdheid. De veroorzaker van vocht áchter de longen van je kat kan dezelfde zijn als van vocht ín de longen, maar dat hoeft niet.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


De symptomen van vocht in of achter de longen van je kat

Vocht in de longen van de kat of in de borstholte zorgt voor een paar typische verschijnselen, die vervelend kunnen zijn voor je huisdier. Dit zijn een paar kenmerkende symptomen.

  • Hoesten
  • Snel en/of met moeite ademhalen
  • Hijgen, ademhalen met de bek open
  • Moe of lusteloos zijn
  • Stress, mauwen

De kat kan hier heel plotseling last van krijgen (acute vochtophoping) of over een langere tijd problemen met ademhalen krijgen. Zeker bij acute en ernstige klachten moet je met je kat naar de dierenarts gaan.

Oorzaken van vocht in de longen van de kat

Een kat lekt vocht in de longen door verschillende aandoeningen. Dit zijn een paar van de bekendste.

  • Hartproblemen zijn een belangrijke oorzaak van vochtophopingen. Het hart slaat niet snel of krachtig genoeg, waardoor er een ophoping van bloed ontstaat, vaak in de bloedvaten van de longen naar het hart.

    Het lichaam van de kat lekt vocht uit de bloedvaten, dat in de longen of in de borstholte terechtkomt. Bij acuut hartfalen kunnen de klachten ernstig zijn en kat je kat heel ziek worden.
  • Je kat kan longontsteking hebben. Dat kan er voor zorgen dat er vocht tussen de longvliezen terechtkomt, waardoor ademhalen lastiger wordt. Er kunnen schadelijke bacteriën in dit vocht zitten.
  • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) is een virusziekte die verwant is aan ‘onze’ corona. De symptomen zijn gevarieerd en vaak mild. Bij zogenaamde ‘natte’ FIP kan er een vochtophoping in de borst- of in de buikholte optreden.
  • Een tumor, bijvoorbeeld een lymfoom, kan dezelfde klachten veroorzaken.
  • Een inwendige bloeding, bijvoorbeeld door een aanrijding of een ander ongeluk.
  • Problemen met het lymfestelsel van de kat. Dit is een netwerk van buisjes waardoor vocht stroomt. Als er vocht uit het lymfestelsel ontsnapt, kan dat voor problemen zorgen.
vocht in longen kat

Behandeling van acute vochtophoping

Acute ophoping van vocht in de longen van de kat kan dramatische symptomen opleveren. Het kan ook levensbedreigend zijn.

Het kan daarom voor de dierenarts nodig zijn om snel en intensief in te grijpen om het vocht uit de longen of de borstholte weg te halen, en om de ademhaling en soms de hartfunctie van je kat te ondersteunen. Dat doet de arts door (een combinatie van) de volgende maatregelen.

  • De arts kan vochtafdrijvers geven via een injectie.
  • Je kat krijgt zuurstof toegediend via een slangetje of een maskertje. Ook kan het dier in een speciale zuurstoftent geplaatst worden.
  • Als hartproblemen de oorzaak van vocht in de longen van de kat, kan er sterke hartmedicatie worden toegediend. Daardoor gaat het hart van je kat beter pompen, waardoor er minder vocht uit de bloedvaten lekt.
  • Het kan nodig zijn om vocht direct uit de borstholte en/of longen te verwijderen. De arts gebruikt hiervoor een spuit met een naald.

Thuis vocht in de longen van je kat behandelen

Het is mogelijk om zelf thuis vocht in de longen van de kat te behandelen. Dat kan nodig zijn na de behandeling van een acute vochtophoping door een arts (hierboven).

Ook bij langzaam opkomende klachten kan het nodig zijn om thuis je maatje te behandelen. Dit zijn een paar methodes voor thuisbehandeling.

  • Vochtafdrijvende medicijnen geven vermindert de lekkage van vocht. Deze medicijnen hebben vaak de vorm van een pil die je zelf aan je kat toedient.
  • Hartproblemen kunnen vaak niet genezen worden. Er zijn wel medicijnen die de pompfunctie van het kattenhart versterken, zodat er minder vocht in de borst of de longen terechtkomt.

Tijdens de thuisbehandeling moet je zelf bijhouden of de ademhaling van je kat verbetert. Dat doe je bijvoorbeeld door het aantal inademingen per minuut te tellen. In een normale situatie is die 30 inademingen per minuut.

Als je kat steeds rustiger ademhaalt tijdens de behandeling, dan werken de medicijnen. Als dat niet zo is, dan kan het in overleg met de arts nodig zijn om vaker of sterkere medicijnen toe te dienen. Ook moet je er op letten dat je kat voldoende eet en drinkt, zodat je maatje niet uitdroogt of overdreven afvalt.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *