Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Als baasje van een kat wil je er alles aan doen om het leefcomfort van je kat zo hoog mogelijk te houden. Hier hoort, net als voor mensen, een aangename lichaamstemperatuur bij. Wanneer is de temperatuur van je kat te laag of juist te hoog? En wanneer spreek je van koorts bij je kat? In dit artikel vertellen wij je meer over de lichaamstemperatuur en waar je op moet letten om problemen te voorkomen.
Wat is de normale temperatuur van een kat?
Om erachter te komen of je kat een te hoge of een te lage temperatuur heeft moet je allereerst weten wat de normale temperatuur van katten is. Katten hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur tussen de 38,5° C en 39,0° C. Een hogere temperatuur wordt gemeten na hevige inspannen maar ook bij infecties en besmetting met virussen. Een lagere lichaamstemperatuur kan een aanwijzing zijn van hartfalen, bloedarmoede of shock.
Bij een te hoge of te lage temperatuur is het slim om contact met de dierenarts op te nemen. Je spreekt van een spoedgeval als de lichaamstemperatuur van je kat hoger is dan 40,0° C. Katten met een hoge temperatuur hebben de neiging om te stoppen met eten en drinken. Dit is daarom één van de eerste signalen van een te hoge temperatuur waar je op kunt letten.
Hoe voelt mijn kat kou en warmte?
De huid van je kat bevat zenuwuiteinden voor warmte en kou. Hierdoor wordt je kat geïnformeerd over de temperatuur van de omgeving waarin de kat zich bevindt. Katten zoeken meestal de warmste plek in het huis op en als je kat het te koud heeft dan rolt hij of zij zich op. Katten zijn op het gezicht na, redelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen. Hierdoor voelen zij het niet als ze op een verwarming gaan liggen die te warm is. De kat ervaart namelijk geen pijn tot de huid een temperatuur van 52,0° C heeft bereikt. Onderneem daarom actie als je kat langdurig op een te warme verwarming ligt te slapen.
Als je kat last heeft van een te hoge temperatuur door koorts dan vertoont je kat symptomen. Alhoewel het lastig is om koorts bij een kat te herkennen, merken baasjes vaak wel subtiele veranderingen in het gedrag van de kat. Is je kat ineens lusteloos, sloom en heeft je kat weinig eetlust? Controleer dan de temperatuur van je kat om erachter te komen of je kat misschien koorts heeft. Is de temperatuur hoger dan 39,5° C? Neem dan als voorzorgsmaatregel contact op met de dierenarts voor advies.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe kan ik de temperatuur van mijn kat meten?
Je kunt de temperatuur van je kat alleen rectaal meten met een digitale thermometer. Elke andere manier van het meten van de temperatuur van je kat zal een onjuiste waarde geven. Voor een betrouwbare meting moet je de thermometer diep genoeg inbrengen. Bij katten is dit soms een flinke uitdaging. Laat de kat daarom een houding aannemen die goed voor hem of haar voelt en stel je kat gerust. Soms is het nodig om de temperatuur met twee mensen op te nemen, omdat je kat flink kan tegenstribbelen.
Breng de thermometer ongeveer 3 centimeter diep in en wacht af tot de temperatuur gemeten is. Ligt de temperatuur boven de 39,0° C? Dan heeft je kat last van verhoging of koorts. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts. De dierenarts kan achterhalen wat de oorzaak van de hoge temperatuur is en of er een behandelplan gemaakt moet worden.
Wanneer is de temperatuur van mijn kat te laag?
Naast koorts komt een ondertemperatuur bij katten vaak voor. Kittens zijn extra gevoelig voor onderkoeling en een natte vacht in de buitenlucht kan ook voor onderkoeling zorgen. Hiernaast komt het veel voor dat shock na een ongeluk ervoor zorgt dat het lichaam van je kat snel afkoelt.
Als de lichaamstemperatuur van je kat onder de 37,5° C komt dan kan dit na verloop van tijd gevaarlijk zijn voor je kat. Onderkoeling heeft vervelende gevolgen voor de gezondheid en het is bij onderkoeling belangrijk om de temperatuur van je kat zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.
Dit kun je, afhankelijk van de oorzaak, doen met een warme deken of een warmtelamp. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geleidelijk opwarmt, want anders komt je kat in gevaar. Door een snelle stijging van de lichaamstemperatuur wordt er namelijk te veel bloed in de huid gepompt, waardoor de organen niet voldoende worden gevoed. Dit kan shock veroorzaken en zelfs dodelijk aflopen.
Voorkom dat je kat in de problemen komt door de temperatuur van je kat goed in de gaten te houden en op tijd te reageren als je kat een te hoge of te lage temperatuur heeft!