Lintworm bij katten

Lintworm kat- symptomen en behandeling

Meest recente update: mei 29, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een lintworm is vooral erg vervelend voor je kat. De besmetting zorgt voor jeuk waar je kat last van heeft. Vaak wordt er gedacht dat snel afvallen ook een symptoom is van lintwormen. Dit is alleen het geval als er heel veel lintwormen in het lijf van je kat zitten. Dit komt bijna niet voor, omdat je door de symptomen kunt herkennen of je kat last heeft van lintwormen. In dit artikel vertellen wij je alles over de symptomen en de behandeling van lintwormen bij katten, zodat jij als baasje op tijd actie kunt ondernemen. 

Wat is een lintworm bij katten?

Lintworm bij katten komt niet veel voor in Nederland. Toch zijn er een aantal gebieden waar de lintworm wel vaker opduikt. Woon je in deze gebieden, met name in het oosten van Nederland, dan is het preventief ontwormen van je kat aan te raden. Geef je kat in dit geval minimaal 1 keer per maand een ontwormingskuur.

Ontwormingskuren zijn alleen effectief tegen volwassen wormen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. De larven die tijdens de eerste kuur niet dood zijn gegaan, worden bestreden met een tweede kuur. Zo krijgt de lintworm geen kans om uit te groeien tot een lange worm in het lichaam van je kat. 

Wat zijn de symptomen?

Het meest duidelijke symptoom van lintwormen is jeuk aan de anus. Als baasje merk je dat je kat last heeft van jeuk, omdat je kat met zijn of haar kont over de grond schuift. De aanwezigheid van kleine stukjes worm is voor de meeste baasjes reden om een ontwormingskuur te geven. Het is ook mogelijk dat je eitjes ziet in de ontlasting of in de haren rondom de anus van je kat. De meest voorkomende lintworm is 20 tot 80 centimeter lang en bestaat uit verschillende segmenten. 

De kop van de lintworm hecht zich met haken en zuignappen aan de binnenkant van de darm. Het laatste segment, de staart van de worm, laat los waardoor er duizenden microscopische eitjes vrijkomen. Als deze eitjes op bijvoorbeeld fruit terecht komen, dan kan de lintworm binnendringen bij mensen. Knapt het segment in het lijf van de kat? Dan verspreiden de eitjes zich in het lichaam waardoor je kat last krijgt van lintworm symptomen. 

Katten met lintworm hebben meestal geen andere problemen dan jeuk. Bij ernstige besmettingen waarbij veel lintwormen in het lijf aanwezig zijn, kan de lintworm voor buikpijn, diarree en afvallen zorgen. Let bij zichtbare jeuk op eitjes of zichtbare segmenten van de lintworm, zowel rond de anus van je kat als in de ontlasting. Merk je segmenten op? Dien dan zo snel mogelijk een ontwormingsmiddel toe om de lintworm dood te maken. 


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Kan een lintworm binnenkomen via vlooien?

Ja, dat kan. De meest voorkomende lintworm, de Dipylidium Caninum, komt in het lichaam van je kat terecht door het inslikken van een besmette vlo. Deze lintworm kan niet alleen overleven in het lichaam van je kat, maar kan ook in het lichaam van mensen. Het is daarom belangrijk om een besmetting met de lintworm zo snel mogelijk te verhelpen.

De worm groeit in ongeveer 3 weken uit tot een volwassen worm, waarna de worm het staartje loslaat. Dit segment komt vanzelf naar buiten en veroorzaakt jeukklachten rondom de anus van je kat. Deze lintworm is niet gevaarlijk. 

Besmetting met lintworm door rauw vlees 

Andere lintwormen kunnen binnendringen door het eten van muizen, ratten, hazen, konijnen en ander rauw vlees. De lintwormen die in rauw vlees leven kunnen heel klein zijn, maar ook erg groot worden. Deze lintwormen hebben een lengte van slechts 1,2 millimeter tot maar liefst 5 meter. De segmenten van deze lintworm bewegen niet en verlaten het lichaam bij het ontlasten. Sommige lintwormen die in rauw vlees leven zijn gevaarlijk voor mensen. 

Wat is de behandeling van een lintworm bij katten?

Als je merkt dat je kat last heeft van lintwormen dan kun je de wormen bestrijden met een ontwormingsmiddel, gemaakt voor de bestrijding van lintwormen. Het is ook belangrijk om je kat te beschermen tegen vlooien. Hierdoor kan de kat niet besmet raken met lintwormen die mogelijk in de vlo leven.

Heeft je kat last van de Echinococcus worm? Dan moet de vacht van je kat gewassen worden, terwijl je een mondkapje en handschoenen draagt. Hiermee bescherm je jezelf tegen een besmetting met lintworm. 

Hoe kan je een besmetting met lintworm voorkomen?

Om een besmetting met lintworm te voorkomen zorg je voor een goede vlooienbestrijding. Let ook op ongedierte, waaronder muizen. Je kat kan hierop gaan jagen waardoor de kans op een besmetting met lintworm door rauw vlees groter is. Zorg ervoor dat vlees en organen worden gekookt of minimaal 3 dagen zijn ingevroren bij een temperatuur lager dan -20 °C. In de gebieden waar Echinococcus voorkomt is het verstandig om je kat elke 4 tot 6 weken te beschermen tegen lintwormen met een ontwormingsmiddel.  

Weetjes over lintwormen

Vind je lintworm in de ontlasting van je kat of merk je dat hij of zij veel last heeft van jeuk rondom de anus? Dan is een ontwormingskuur meestal de oplossing. Bestrijding is belangrijk, omdat volwassen lintwormen tot wel 3 jaar oud kunnen worden. De lintworm kan hierdoor lang blijven doorgroeien in het lichaam van je kat. 

Lintwormen komen meestal binnen via een tussengastheer zoals een vlo, muis, konijn, een ander dier en mensen. Bij de laatste gastheer verblijft de lintworm in de darmen. Als je kat de laatste gastheer is, dan heeft hij of zij hier vrijwel geen last van. Bij de tussengastheer woont de lintworm niet in de darmen, maar als vochtblaas in de organen, spieren, hersenen of buikholte. Dit maakt lintwormen gevaarlijker voor tussengastheren, waaronder mensen. 

Houd je kat altijd goed in de gaten en dien op tijd een ontwormingskuur toe om ongemakken te verlichten. Verwen je kat daarnaast met goed kattenvoer, zodat de kans op jagen buitenshuis kleiner wordt. 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *