Meest recente update: mei 23, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Suikerziekte is een aandoening die niet alleen maar bij mensen voorkomt. Ook katten kunnen namelijk last krijgen van suikerziekte. Dit is voor katten net zo’n vervelende aandoening als bij ons, waarbij het gevaarlijk voor je kat kan zijn als dit niet goed behandeld wordt. Blijhuisdier.nl helpt jou graag suikerziekte bij je kat te herkennen.
Suikerziekte bij katten, hoe zit dat?
Ook een kat kan suikerziekte hebben. Deze ziekte ontstaat als het lichaam van je kat niet in staat is om glucose (suiker) goed te verwerken. Hierdoor wordt het glucosegehalte in het lichaam van de kat te hoog. Dit heeft dan weer als gevolg dat de cellen van de kat niet genoeg energie opwekken, wat ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg heeft.
Het is niet duidelijk hoe katten aan suikerziekte komen. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat het mogelijk is dat dit samenhangt met obesitas, of als je kat niet actief genoeg is. Het is dan ook belangrijk om de levensstijl van je kat een beetje in de gaten te houden als jij niet wil dat deze kans maakt om suikerziekte te krijgen.
Is je kat te dik? Let er dan op wat hi of zij eet of pas het dieet van je huisdier aan. Is je kat niet actief? Probeer dan voor wat motivatie te zorgen door leuke kattenspeelgoedjes te kopen, of vaker zelf met de kat te spelen. Heeft dit geen effect op het gedrag van je kat? Dan zou suikerziekte hier zeker de oorzaak voor kunnen zijn.
Gelukkig zijn er wel manieren om ervoor te zorgen dat je kat goed kan leven met suikerziekte. Het is hiervoor wel belangrijk om even langs te gaan bij de dierenarts en met deze door te nemen wat het probleem is. De dierenarts zal je dan tips geven en een medicijn voorschrijven dat je kat helpt van de klachten af te komen.
Wat zijn de symptomen?
Heb jij het vermoeden dat je kat last heeft van diabetes? Of merk je veranderingen aan het gedrag van je kat waar jij je zorgen over maakt? Dan is het belangrijk om meteen in actie te komen. De belangrijkste symptomen die een indicatie kunnen zijn dat je kat last heeft van suikerziekte zijn de volgende:
- Je kat heeft meer dorst dan gewoon en urineert ook meer. Katten met diabetes hebben meer dorst dan katten die hier geen last van hebben. Door het vele drinken moeten ze zodoende ook meer plassen.
- Een veranderde eetlust. De ene kat met diabetes zal veel meer honger hebben dan normaal, terwijl de andere kat juist minder eet. Maar als jij een grote verandering merkt in het eetpatroon van je kat, dan kan dit een indicatie van suikerziekte zijn.
- Katten met diabetes verliezen steeds meer gewicht. Dit gebeurt zelfs als jouw kat meer eet dan normaal.
- Suikerziekte bij katten uit zich ook doordat je kat lusteloos lijkt te zijn. Hij of zij beweegt minder dan normaal en hangt eigenlijk de hele dag maar een beetje rond. Lusteloosheid is sowieso een symptoom om in de gaten te houden, het kan namelijk ook een indicatie van een andere ziekte zijn.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Hoe ziet de behandeling er uit?
Diabetes bij katten is iets wat snel behandeld moet worden, omdat het anders voor schade bij je huisdier kan zorgen. Heb jij dan ook het gevoel dat er iets niet in de haak is, maak dan meteen een afspraak met de dierenarts. De dierenarts neemt jouw vermoedens met je door, waarbij je ook bespreekt hoe het gedrag van je kat veranderd is.
De dierenarts gaat dan aan de slag met een lichamelijk onderzoek. Als hieruit blijkt dat jij een kat met suikerziekte hebt, dan wordt er meteen begonnen met de behandeling hiervan. Het doel is om de bloedsuikerspiegel van je kat zo snel mogelijk weer op orde te krijgen. De meestgebruikte manier om dit voor elkaar te krijgen is door insuline.
Deze insuline wordt toegediend door middel van spuitjes. Als eigenaar van je kat kan jij dit zelf doen, je hoeft hiervoor niet iedere keer langs bij de dierenarts. Deze geeft jou duidelijke instructies hoe je dit zelf kan doen. Je kat zal er niet blij mee zijn om iedere keer een prik te krijgen, maar met het resultaat hiervan natuurlijk wel!
Een andere manier om jouw kat met diabetes te behandelen is door het dieet aan te passen. Er zijn speciale soorten voeding die helpen om het gewicht van jouw kat omlaag te brengen, maar ook om de insuline nog beter te laten werken. Zo help jij je kat snel zich beter te voelen.
Wat gebeurt er als je kat niet behandeld wordt?
Suikerziekte bij een kat is heel gevaarlijk. Laat jij dit niet behandelen, dan is het goed mogelijk dat je kat nog zieker wordt. Je kan dan denken aan ketoacidose. Dit is een verzuring van het bloed van je kat. Zo kan ketoacidose katten en mensen met diabetes zich nog zieker laten voelen.
In plaats van glucose begint het lichaam vet af te breken, wat leidt tot een levensbedreigende situatie. Als dit te erg wordt moet je bij suikerziekte bij katten inslapen overwegen. Dat zal je toch altijd willen voorkomen!
Het herkennen van suikerziekte bij katten is de eerste stap om ervoor te zorgen dat het leven van je kat niet in gevaar komt. We hopen dat we met de tips die we hiervoor hebben beschreven jou kunnen helpen om je kat in een goede gezondheid te houden, zelfs als deze suikerziekte heeft.
Katten met diabetes moeten snel geholpen worden, maar dat geldt natuurlijk ook als je kat een andere aandoening heeft. Let er daarbij op dat je snel in actie komt als je het gevoel hebt dat er iets mis is. Katten zullen hun best doen om jou niet te laten merken dat ze zich niet goed voelen, dus als je wel wat merkt is er ook echt iets serieus mis!