Meest recente update: november 27, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Honden en katten lijken soms wel een radar te hebben voor eten dat ze niet mogen eten. Ze staren met grote ogen naar je bord, hopend dat ze wat krijgen. Als je even niet oplet, is het eten zo van je bord gestolen. De verleiding kunnen ze niet weerstaan. Maar welk voedsel is nu echt slecht voor onze trouwe viervoeters?
Chocolade
Chocolade is de verleiding met een donker randje. Chocolade is een verboden voedsel voor honden en katten. Voor ons is het een lekkernij, maar voor honden en katten kan het levensgevaarlijk zijn. Chocolade kan de hartfunctie en het zenuwstelsel van je hond of kat verstoren. In het ergste geval kan het zelfs een dodelijke afloop hebben. Vooral pure chocolade is gevaarlijk, dus hou de chocoladereep uit de buurt van nieuwsgierige neuzen!
Uien en knoflook
Uien en knoflook kunnen maaltijden een geweldige smaak geven, maar ze zijn voor huisdieren echt een no-go. Deze groenten kunnen rode bloedcellen bij honden en katten vernietigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Zelfs in kleine hoeveelheden of in poedervorm, kan het giftig zijn. Denk dus twee keer na voordat je je huisdier de restjes van je eten geeft.
Druiven en rozijnen
Druiven en rozijnen kunnen zorgen voor ernstige nierproblemen. Het is nog een raadsel waarom deze vruchten zo schadelijk zijn. Rozijnen kunnen zorgen voor braken, lusteloosheid en nierfalen.
Zuivel
De klassieke afbeelding van een kat met een kommetje melk is helaas een misverstand. Hoewel sommige katten en honden wel tegen zuivel kunnen, zijn velen lactose-intolerant. Dit betekent dat melk, kaas en andere zuivelproducten maagproblemen, diarree en winderigheid kunnen veroorzaken.
Avocado’s
Avocado’s zijn niet goed voor honden en katten. Een klein stukje kan meestal geen kwaad, maar grote hoeveelheden zijn niet goed. Beter is het om helemaal geen stukje avocado te geven.
Alcohol
Het is misschien geen verrassing dat alcohol slecht is voor je trouwe viervoeter, maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige gevolgen hebben. Dus nee, je hond of kat mag ook geen klein slokje. Alcohol tast het zenuwstelsel en de lever aan. In extreme gevallen kan het zelfs tot een coma leiden of de dood veroorzaken.
Help, mijn hond of kat heeft iets verkeerd gegeten
Het kan zomaar gebeuren: je hond of kat heeft iets gegeten wat ze absoluut niet mogen hebben. Misschien was het een stukje chocolade, een paar druiven of een stukje van dat heerlijke diner dat je net op tafel had gezet. Als baasje maak je je natuurlijk direct zorgen. Wat moet je doen als je viervoeter iets verkeerds binnenkrijgt, en hoe kun je je voorbereiden op de kosten die daarbij komen kijken?
Wat te doen als je huisdier iets giftigs heeft gegeten?
Wanneer je merkt dat je hond of kat iets gevaarlijks heeft gegeten, is snel handelen belangrijk. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
1. Blijf kalm en reageer snel
Je eerste instinct is om in paniek te raken, maar probeer kalm te blijven. Schat snel in hoeveel je huisdier heeft gegeten en hoe lang het geleden is.
2. Raadpleeg je dierenarts
Bel onmiddellijk je dierenarts of een dierenkliniek. Zij kunnen je adviseren over wat je moet doen. Soms is het noodzakelijk om je huisdier naar de kliniek te brengen, maar in sommige gevallen kun je thuis al eerste hulp verlenen, zoals het laten braken van je huisdier (maar alleen op advies van de dierenarts!).
3. Let op de symptomen
Afhankelijk van wat je hond of kat heeft gegeten, kunnen symptomen variëren van braken, diarree en overmatige speekselvorming tot ernstige symptomen zoals toevallen, ademhalingsproblemen of zelfs verlies van bewustzijn. Elk giftig voedsel heeft andere symptomen, dus wees alert op veranderingen in gedrag of fysieke reacties.
4. Breng je huisdier naar de dierenarts
Als de dierenarts aangeeft dat het nodig is om naar de kliniek te komen, doe dit dan zo snel mogelijk. Het kan zijn dat er een maagspoeling nodig is of dat je huisdier andere behandelingen nodig heeft, zoals infusen of medicatie om verdere schade te voorkomen.
Wat kan de dierenarts doen?
Afhankelijk van wat je huisdier heeft gegeten en hoe ernstig de situatie is, kan de dierenarts verschillende behandelingen uitvoeren:
- Braken opwekken: Dit is alleen effectief als je huisdier kortgeleden het giftige voedsel heeft binnengekregen. De dierenarts kan een injectie geven om het braken op gang te brengen.
- Maagspoeling: Bij ernstigere gevallen kan een maagspoeling nodig zijn om het schadelijke voedsel te verwijderen.
- Symptoombehandeling: In sommige gevallen zijn ondersteunende behandelingen nodig, zoals zuurstoftherapie of het stabiliseren van de hartslag.
Kosten en verzekeringen: Worden de kosten gedekt?
Een bezoek aan de dierenarts, zeker in spoedsituaties, kan flink oplopen. Van een simpele controle tot ingrijpende behandelingen: de kosten kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. Daarom is het slim om na te denken over een honden– of kattenverzekering van OHRA, zodat je gedekt bent tegen onverwachte hoge medische kosten.