Wat te doen bij plaveiselcelcarcinoom bij je kat

plaveiselcelcarcinoom kat

Je wil als eigenaar van een kat altijd het beste voor je huisvriend. Toch kunnen er ook bij een kat ziektes optreden die gevaarlijk zijn en waar je kat snel aan behandeld moet worden. Sommige van deze ziektes zijn goed te genezen, maar dan moet je wel snel in actie komen.

Als jij dan ook iets merkt aan je kat dat niet in de haak is, wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan. Deze kan een goede diagnose stellen en met een behandelplan komen. Een van de ernstige ziektes waar je kat last van kan krijgen is plaveiselcelcarcinoom, oftewel huidkanker.

Blijhuisdier.nl vertelt jou graag wat dit is en wat er aan te doen is.

Als je kat last heeft van plaveiselcelcarcinoom

Je merkt op een dag dat er iets niet helemaal in orde is met je kat. Ze is minder speels, heeft moeite met eten of ligt de hele dag lusteloos in haar mandje. Dit kan meerdere redenen hebben. Het is goed mogelijk dat het hier om een goedaardige aandoening gaat die makkelijk te genezen is. Maar het kan ook iets ernstigers zijn.

Een van de aandoeningen waarbij je snel in actie moet komen is plaveiselcelcarcinoom. Dit is een vorm van huidkanker die zich ontwikkelt uit de plaveiselcellen van de huid van een kat. Het is een soort die vaak wordt geassocieerd met blootstelling aan zonlicht, met name op de oren, neus en mond, waar de huid van je kat dunner is.

Deze plaveiselcelcarcinomen kunnen zich echter ook ontwikkelen op andere delen van het lichaam van je kat. Net als bij de mens is elke vorm van huidkanker gevaarlijk voor je kat. Het is dan ook belangrijk om hier zo snel mogelijk bij in actie te komen. Maar hoe herken je eigenlijk dat je kat hier last van heeft?

Het herkennen van de symptomen van een plaveiselcelcarcinoom bij katten is van groot belang voor een vroege diagnose en behandeling. Enkele mogelijke tekenen zijn:

  • Huidveranderingen: een van de meest duidelijke symptomen van huidkanker is het feit dat er oneffenheden op de huid van je kat zichtbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld wratachtige gezwellen, zweren, roodheid of korstvorming. Je kat kan hier flinke jeuk van krijgen, maar het kan ook pijnlijk zijn.
  • Problemen bij het eten: als het plaveiselcelcarcinoom zich in de mond of rond de lippen bevindt, kan je kat moeite hebben met eten. Ook kan hij dan regelmatig kwijlen of een slechte adem hebben.
  • Niezen of ademhalingsproblemen: het is ook mogelijk dat het plaveiselcelcarcinoom zich in de neus van je kat bevindt. Dit kan dan tot gevolg hebben dat je kat moet niezen, of dat hij last heeft van bloedneuzen of ademhalingsproblemen.
  • Oogproblemen: bij plaveiselcelcarcinoom op het ooglid heeft je kat last van oogirritatie, afscheiding of ooglidveranderingen. Zoals je begrijpt, is dit heel vervelend voor je huisdier.
  • Gewichtsverlies: de hiervoor genoemde klachten kunnen ertoe leiden dat je kat last krijgt van pijn in de mond. Eten is dan minder prettig, wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat je kat gewicht verliest.

Wat kan je doen als je kat last heeft van plaveiselcelcarcinoom?

Heb jij het vermoeden dat je kat last heeft van plaveiselcelcarcinoom? Neem hierover dan meteen contact op met je dierenarts. Als je hier namelijk snel mee bent, dan is de kans groot dat er nog iets aan te doen is. Wacht je lang, dan zal het steeds moeilijker worden om je kat succesvol te laten behandelen.

Je dierenarts zal je kat onderzoeken en aan de hand van de bevindingen dan een diagnose stellen. Als het hier daadwerkelijk gaat om plaveiselcelcarcinoom, dan zijn er meerdere manieren om je kat te laten genezen.

  • Chirurgische verwijdering: als de tumor operatief kan worden verwijderd, is dit vaak de beste optie. Dit is vooral zo als de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt.
  • Bestralingstherapie: kan de tumor niet volledig worden verwijderd, of zit deze op een moeilijk bereikbare locatie? Dan is bestraling een andere optie.
  • Chemotherapie: ook chemotherapie is een optie bij katten. In sommige gevallen kan deze behandelvorm dan ook worden gebruikt, maar over het algemeen is dit wel minder effectief dan bij andere soorten kanker.
  • Pijnbestrijding: je dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten en de kwaliteit van leven van je kat te verbeteren.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Is plaveiselcelcarcinoom bij katten te genezen?

De prognose voor katten die te maken hebben met een plaveiselcelcarcinoom varieert sterk. Dit is vooral afhankelijk van de locatie van de huidkanker, maar ook van het stadium waar de tumor zich in bevindt op het moment van diagnose. In sommige gevallen, vooral als de tumor vroeg wordt ontdekt en volledig kan worden verwijderd, kan een kat volledig herstellen.

Ben je er echter later bij en is de kanker al verder gevorderd, kan deze moeilijker te behandelen zijn en is de levensverwachting van je kat een stuk minder. Het is echt belangrijk om regelmatig controles bij de dierenarts uit te laten voeren en verdachte plekken op de huid van je kat onmiddellijk te laten onderzoeken.

Als een plaveiselcelcarcinoom namelijk zo vroeg mogelijk wordt ontdekt, dan is de kans dat je kat het overleeft vele malen groter.

Conclusie

Een plaveiselcelcarcinoom bij katten is een vorm van huidkanker die zich ontwikkelt uit de plaveiselcellen van de huid. Er zijn meerdere symptomen die er op wijzen dat je kat hier last van heeft. Denk aan huidveranderingen, moeite met eten, ademhalingsproblemen, oogproblemen of gewichtsverlies.

Een vroege diagnose en behandeling door een dierenarts zijn cruciaal om de prognose te verbeteren. Er zijn meerdere behandelopties en een tijdige interventie vergroot de kans op genezing van je kat. Let er hierbij wel op dat de uitkomst afhangt van de specifieke situatie van jouw kat.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *