Coronavirus en huisdieren | Toch besmettingen gesignaleerd

coronavirus huisdier

Meest recente update: juli 6, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

In een eerder artikel schreven we over het effect van het Coronavirus op huisdieren. Met de kennis van toen leek de kans op besmetting niet zo groot. Er zijn inmiddels wel besmettingen gevonden bij (huis)dieren en het is daarom goed om te kijken wat we hieraan kunnen doen.

Wat weten we over het Coronavirus & huisdieren?

Over het algemeen is er nog relatief weinig bekend over COVID-19 en helemaal over wat dit doet met je huisdieren. Eerder leek het risico op besmetting van je huisdier klein, maar de laatste tijd worden er steeds vaker dieren gevonden die ziek zijn geworden van het virus.

Er zijn inmiddels al een aantal dieren ziek geworden van het virus en zelfs eraan bezweken. Het gaat tot nu toe om dieren zoals honden, katten, nertsen maar ook fretten en hamsters. De besmetting kwam voornamelijk doordat het baasje ziek was en het virus overdroeg aan het huisdier. Het RIVM zegt hierover het volgende:

“Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het nieuwe coronavirus. Waarschijnlijk hebben zij hun huisdier besmet.”

Wat kan ik hieraan doen?

Goede hygiëne is en blijft het belangrijkste in de strijd tegen het Coronavirus. Het lijkt er op het moment op dat baasjes hun huisdier kunnen besmetten en niet andersom. Dit weten we alleen nog niet zeker. 

Vooralsnog is het advies dat je huisdier gewoon naar buiten mag, maar probeer ervoor te zorgen dat vreemden niet gaan aaien bijvoorbeeld. Zelf regelmatig je handen wassen is ook erg belangrijk. Je huisdier loopt risico zodra jij besmet raakt.

Wil je het risico zo klein mogelijk houden? Let dan ook op de ontlasting van andere dieren. Het is aangetoond dat de ontlasting van katten het virus over kan dragen via de bek en/of keel. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de natuurlijke omstandigheden maar het is een kleine moeite om het in de gaten te houden. Een kattenbak kan hiervoor handig zijn.

Voel je je niet goed? Probeer dan ook je huisdier niet aan te raken, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Vraag iemand anders bijvoorbeeld je hond uit te laten of richt (tijdelijk) een plek in waar je hond dit zelf kan doen zonder dat er contact nodig is. Wil je liever toch even met je hond eruit? Dan is het gebruik van poepzakjes nu nog nuttiger dan normaal om contact met andere honden (en de ontlasting) te voorkomen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *