Welke vaccinaties heeft je hond nodig?

vaccinatie hond

Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Dat het verstandig is om je hond te laten vaccineren is algemeen bekend, maar waarom is dat zo? Wanneer begin je met vaccinaties bij puppy’s en welke vaccinaties heeft je hond eigenlijk nodig? In dit artikel vertellen wij je alle belangrijke informatie die je moet vergaren voordat je je hond voor een vaccinatie naar de dierenarts brengt. 

Hoe werken inentingen voor de hond? 

Als baasje wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor je hond zorgen, en daar hoort een periodieke vaccinatie ook bij. Als je je hond laat inenten dan krijgt je hond een injectie die ervoor zorgt dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen besmettelijke en schadelijke ziekten.

De dierenarts spuit als het ware kleine hoeveelheden ziekteverwekkers in, zodat het afweersysteem van je hond in actie komt en antistoffen tegen de ziekteverwekkers aanmaakt. Als je hond vervolgens wordt besmet door een andere hond, dan is hij of zij immuun door de vaccinatie. Het lichaam herkent de ziekteverwekker namelijk direct en komt ook meteen in actie. Hierdoor wordt je hond minder ziek. 

Vaccineren zorgt er ook voor dat je hond meer weerstand opbouwt, waardoor het beter kan vechten tegen ziekteverwekkers. Geen zorgen, want vaccinaties zijn behandeld waardoor je hond er niet dood ziek van wordt. Het is wel mogelijk dat je hond na een vaccinatie afwijkend gedrag vertoond. Het is goed mogelijk dat je hond zich een beetje ziek voelt door het prikje, maar dit is niets om je zorgen over te maken. 

Welke vaccinaties moet ik mijn hond geven?

Preventieve vaccinaties worden vaak gegeven in een vaccinatiecocktail, waardoor je hond met 1 tot 2 prikjes klaar is. Deze cocktail beschermt tegen de meest voorkomende ziekten. Soms is het ook nodig om je hond extra vaccinaties te geven, als je bijvoorbeeld op de korte termijn naar het buitenland reist. 

De eerste vaccinatie bestaat uit een cocktail tegen de hondenziekte, hepatitis en het parvovirus. Als je jouw pup van een fokker koopt, dan is de pup tegen de tijd dat hij of zij mee naar huid gaat al voor de eerste keer ingeënt. Deze cocktail wordt voor optimale bescherming na drie weken herhaald en tot slot krijgt je pup een vaccinatie tegen de genoemde ziektes en rattenziekte. Hierna wordt je hond jaarlijks gevaccineerd om het afweersysteem op peil te houden. Is je hond zeer actief of komt je hond veel in aanraking met andere honden? Dan is het soms nodig om je hond vaker te laten vaccineren. 

Welke vaccinaties jouw hond precies nodig heeft, kun je het beste overleggen met je dierenarts. Deze bepaalt op basis van de levensstijl van je hond of je extra vaccinaties moet geven en waarom. 


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wat zijn de voordelen en bijwerkingen?  

Het is vooral belangrijk om je hond te laten vaccineren om er zeker van te zijn dat je hond geen last krijgt van zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes. Door je hond te laten vaccineren bescherm je niet alleen je eigen hond, maar ook andere honden. Vaccinaties zorgen er namelijk voor dat ziekteverwekkers steeds minder voorkomen. Hierdoor is het risico op bijvoorbeeld honden- of kattenziekte groter op plekken waar hier geen vaccinaties voor beschikbaar is. In Nederland komt deze ziekte door goede vaccinaties vrijwel niet meer voor.  

Hoe kan een vaccinatieschema voor mijn hond er uitzien?

Het begint allemaal met een vaccinatie voor je puppy, want je hond krijgt zijn of haar eerste prikje al rond de leeftijd van 6 weken. Op dit moment wordt je hond ingeënt tegen veel voorkomende ziektes zoals de rattenziekte, hepatitis, hondenziekte en het parvovirus. Kom je hond regelmatig in een kennel? Dan is een inenting tegen kennelhoest ook aan te raden. Het vaccinatieschema voor je puppy of hond ziet er als volgt uit: 

  • De eerste vaccinatie wordt rond 6 weken toegediend. De meeste puppy’s hebben hun eerste prikje dus al gekregen als zij mee gaan naar hun forever home. 
  • De tweede vaccinatie wordt rond de leeftijd van 9 weken toegediend. Je pup krijgt dezelfde enting als de eerste vaccinatie. Zie dit als een boosterprik. 
  • Tot slot wordt de laatste vaccinatie in het eerste levensjaar gegeven als je pup 12 weken oud is. Dit is nog een herhalingsvaccinatie. 

Het herhalen van vaccinaties is belangrijk omdat puppy’s hun immuunsysteem nog niet volledig hebben ontwikkeld. De eerste vaccinatie geeft wel bescherming, maar niet voor altijd. Je pup heeft na 3 entingen voldoende immuniteit voor 12 maanden. Hierna is het verstandig om jaarlijks een nieuwe vaccinatie te halen om de immuniteit hoog te houden. 

Extra vaccinatie voor je hond bij een hoog risico

Als je hond veel risico loopt op een besmetting dan is het soms nodig om je hond extra vaccinaties te geven. Een vaccinatie tegen kennelhoest wordt aangeraden al je hond op puppy cursus gaat of in een pension verblijft tijdens de vakantie. Inentingen tegen kennelhoest worden meestal voor het eerst gegeven rond de leeftijd van 6 tot 9 weken.

Ga je op vakantie naar het buitenland en gaat je hond mee? Dan is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Je dient de rabiës vaccinactie uiterlijk 21 dagen voor de reis toe en deze vaccinatie is 3 jaar geldig. Tot slot is het aan te raden om teven te vaccineren tegen herpesvirose als je een fokker bent. 

De meeste vaccinaties bieden bescherming voor 12 maanden, met uitzondering van bijvoorbeeld de rabiësvaccinatie die 3 jaar bescherming biedt. Om ervoor te zorgen dat je hond op tijd een prikje krijgt is het belangrijk om de vaccinaties in een vaccinatieschema of dierenpaspoort bij te houden. Meestal doet je dierenarts dit met behulp van een vaccinatiestickers en een stempel met de datum waarop je dier het prikje krijgt. Zo kunnen zowel jij als de dierenarts controleren of er niet te veel of te weinig vaccinaties worden gegeven. 

Het juiste vaccinatieschema maken is maatwerk, omdat elke hond van de ander verschilt. Hiernaast geldt dat niet alle vaccinaties toegediend hoeven te worden bij alle honden. Het is ook niet vanzelfsprekend dat de vaccinatie werkt in het lichaam van jouw hond. Daarom is het soms juist nodig om een vaccinatie sneller te herhalen. Kortom: ga voor een goed vaccinatieschema naar de dierenarts voor overleg. 

Wat zijn de bijwerkingen?

Alhoewel het niet vaak voorkomt, is het mogelijk dat je hond of pup last krijgt van bijwerkingen na een vaccinatie. Denk bijvoorbeeld aan een bultje op de plek waar het prikje is gezet of een gevoelige huid rondom de prikplek. Deze klachten nemen na een aantal dagen vanzelf af en zijn geen reden voor grote zorgen. Het is ook mogelijk dat je hond een lichte ontsteking krijgt op de prikplek, omdat er bacteriën in het open wondje terecht kunnen komen. Dit is bij elke prik een risico, maar zorgt meestal niet voor gevaarlijke situaties. 

Andere bijwerkingen die voor kunnen komen zijn: 

  • Lichte verschijnselen die passen bij het ziektebeeld waartegen je hond op pup ingeënt is. Denk bijvoorbeeld aan een loopneusje na de kennelhoest neusinenting;
  • Koorts of algeheel niet lekker voelen vlak na de prik; 
  • Misselijkheid na de enting; 
  • Tijdelijke diarree na een prikje. 

In zeer zeldzame gevallen zorgt een vaccinatie voor je hond voor overgevoeligheidsreacties of immuunaandoeningen. Het is ook mogelijk dat je hond last krijgt van bijwerkingen door productiefouten in de vaccinaties. Dit komt gelukkig bijna nooit voor, maar het risico is niet 100% uit te sluiten. Ondanks de mogelijke bijwerkingen kunnen de gevolgen van het niet laten inenten van je hond of puppy vele malen erger zijn en zelfs dodelijk aflopen.

Daarom is het altijd verstandig om je goed aan het vaccinatieschema te houden en regelmatig met je dierenarts te overleggen of herhalingen nodig zijn. Zo zorg je voor een blije hond. En een blije hond is een blij baasje! 

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *