Een zieke kat is natuurlijk heel vervelend. Het liefst heb je dat je kat zich de hele dag vermaakt met zijn speeltjes en zich goed voelt. Helaas is dit alleen niet altijd het geval. Als je kat ziek is kan hij zich namelijk anders gaan gedragen en jij als baasje kunt dit het beste signaleren. In dit artikel vertellen we hoe je een zieke kat herkennen kunt, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen als je kat ziek is.

Zieke kat symptomen

Iedere kat heeft een andere persoonlijkheid en andere gewoontes. Bij de ene kat kunnen deze symptomen bij ziekte anders zijn dan bij de andere. Jij als baasje hebt hier een belangrijke rol in.

Jij kent je kat het beste en kunt daarom snel verschillen in deze gewoontes ontdekken. Gedraagt je kat zich ineens anders dan anders? Dan is het zaak om uit te zoeken waar het aan ligt. Misschien is je kat wel ziek en kun je hem hierbij helpen. Hieronder vind je veel verschillende symptomen zodat je een zieke kat herkennen kan:

Regelmatig overgeven

Hierbij hebben we het niet over een haarbal die af en toe omhoog komt. Het gaat hier echt om regelmatig overgeven. Dit is niet goed, hoewel sommige mensen denken dat het geen kwaad kan. Het is een indicatie dat er iets aan de hand is. Een tripje naar de huisarts kan in dit geval dan ook geen kwaad. 

Diarree

Heeft je kat (regelmatig) last van diarree? Dan is dit een goede indicatie dat er iets mis is met de spijsvertering. Ook zou diarree kunnen wijzen op tal van andere kwalen. Daarnaast is het natuurlijk helemaal niet prettig voor je kat. Belangrijk is in ieder geval dat je in geval van diarree zorgt dat je kat niet uitdroogt. Met een waterfontein beschikt je kat altijd over drinkwater.

Verschil in eetlust en gewicht

Je kat eet niet iedere dag dezelfde hoeveelheid, maar vaak is hier wel een patroon in te ontdekken. Wijkt het eetgedrag van je kat ineens af? Dan zou dit erop kunnen wijzen dat er iets mis is en je kat ziek is. Het kan hier zowel om een verminderde eetlust gaan of wanneer je kat ineens alles op begint te eten wat voor zijn poten komt. Je leest in dit artikel alles over gezonde eetgewoonten van een kat.

Hou het in ieder geval ook het gewicht van je kat in de gaten, want een plotseling verschil in eetgedrag en/ of gewicht is een goede indicatie van de gezondheid van je kat.

Slapeloosheid

Een andere goede indicatie van de gezondheid van je kat is zijn slaapgedrag. Katten zijn over het algemeen actieve beesten en bewegen dan ook veel. Natuurlijk liggen ze ook wel eens lekker voor pampus, maar de hele dag luieren is een indicatie dat je kat ziek kan zijn. 

Het tegenovergestelde is ook een symptoom dat er iets mis is, het is niet gezond dat je kat helemaal niet slaapt. Merk je daarom grote verschillen in het slaapgedrag van je kat? Dan is het reden om verder uit te zoeken wat er aan de hand is.

Grote dorst

De ene kat drinkt natuurlijk meer dan de andere, maar een groeiende hoeveelheid dorst bij je kat een een goede indicatie dat er iets mis is. Dit zou direct kunnen wijzen op bijvoorbeeld problemen in de nieren of de urinewegen. Valt het je ineens op dat je kat niet meer weg te slaan is bij de drinkbak? Overweeg dan om dit eens voor te leggen aan de dierenarts.

Ademhaling

Over het algemeen hebben katten een redelijk stabiele ademhaling. Merk je dan ook iets vreemds zoals onregelmatigheid of een piepende ademhaling? Dan is dit reden voor verder onderzoek. Het zou een goede indicatie kunnen zijn dat je kat ziek is. In geval van problemen met de ademhaling is het aan te raden direct naar de dierenarts te gaan.

Huidirritatie of haaruitval

Ook deze symptomen kunnen erop wijzen dat je een zieke kat hebt. Het zou kunnen dat je kat ergens allergisch voor is, een parasiet heeft of een huidaandoening. Vaak zijn dit soort symptomen erg onprettig voor je kat, dus raadpleeg direct een dierenarts zodat de problemen snel verholpen kunnen worden.

Je kat trilt

Katten trillen soms, maar overmatig trillen kan betekenen dat er iets mis is. Bijvoorbeeld wanneer je kat trilt met zijn staart of wanneer je kat trilt bij ontspanning. De redenen waarom je kat of kitten trilt kunnen bijvoorbeeld angst, irritatie, pijn of simpelweg kou zijn. 

Bij extreem weer of wanneer ze angst hebben is het heel normaal. Maar wanneer je kat trilt wanneer hij rustig ligt of met kattenspeeltjes in de weer is kan dit betekenen dat je kat ziek is. Het is namelijk niet normaal dat je kat dit doet wanneer hij zich ontspant. 

Heb je wel eens nagedacht over het afsluiten van een dierenverzekering? Dit is als het ware een zorgverzekering voor je huisdier. Zo voorkom je dat je bij onverwachte medische problemen ineens veel geld moet betalen. Je kunt hier een geschikte dierenverzekering vinden.

Problemen verhelpen voor je kat

Ga naar de huisarts wanneer een of meerdere symptomen zich langer voordoen om erger te voorkomen. Het kan zijn dat je kat zich tijdelijk niet zo lekker voelt, maar het kan ook duiden op bijvoorbeeld een allergie waar je niet vanaf weet. In dit geval wil je er zo snel mogelijk achter komen!

Hoe voorkom ik een zieke kat?

Jij als baasje hebt een belangrijke rol in het herkennen van ziekte bij je kat. Jij kent je kat het beste en weet wanneer zijn gedrag afwijkt van normaal. Herken je daarnaast een aantal van bovenstaande symptomen van een zieke kat? Ga dan direct naar de dierenarts om het te laten controleren. Routine checks zijn ook belangrijk, je kunt de problemen beter voor zijn.

Verder kun je er zelf voor zorgen dat het je kat aan niets ontbreekt. Beweging bijvoorbeeld is heel belangrijk. Zorg dat je kat voldoende kattenspeeltjes heeft zodat hij zijn energie kwijt kan. Net zoals bij de mens is lichaamsbeweging erg belangrijk. In dit artikel lees je meer over de beste kattenspeeltjes.

Voer is daarnaast een belangrijke bron voor voedingsstoffen. Probeer verschillende soorten voer uit en kijk wat je kat lekker vindt. Dat je kat goed eet is enorm belangrijk voor zijn gezondheid. Niet alleen wanneer hij ziek is, maar altijd. Hierdoor voorkom je zelfs dat je kat ziek wordt. Een overzicht van de beste kattenbrokken vind je hier.

Je vindt op Blijhuisdier.nl tal van bestrijdingsartikelen die je kunt gebruiken om je kat gezond te houden, zoals spray tegen vlooien & teken, kalmerende spray’s en ontwormingsproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *