Hoe moet je diarree bij een kat stoppen?

diarree kat

Katten hebben soms ook last van diarree. Je hebt het vast wel eens bij je eigen kat meegemaakt en het zal in de toekomst ook nog wel vaker voorkomen. In de regel is dit niet iets waar je jezelf al te veel zorgen over hoeft te maken, maar er zijn ook situaties waarbij het beter is om wel in actie te komen en je kat van de diarree af te helpen.

Diarree kitten stoppen

Merk jij op een dag dat je kat of kitten last heeft van diarree en denk je bij jezelf: “Mijn kat heeft diarree wat kan ik doen?” Dan is het goed om de informatie in dit artikel tot je te nemen. Blijhuisdier.nl helpt jou namelijk graag om je kat van de problemen af te helpen.

In de regel heeft diarree bij katten meerdere redenen. Het kan met verkeerde voeding te maken hebben, maar er kan ook een onderliggend gezondheidsprobleem zijn waar je kat last van heeft. Diarree bij katten stoppen begint ermee dat je de reden voor de diarree duidelijk in beeld moet hebben. Zo kan je namelijk een effectieve behandeling starten.

Verkeerde voeding is wellicht de belangrijkste reden waarom je kat last heeft van diarree. Katten zijn gevoelig voor veranderingen in hun voedingspatroon. Het kan ook zijn dat je kat intolerant is voor een bepaald onderdeel van de voeding. Denk aan gluten, lactose of bepaalde eiwitten.

Heeft je kat last van een infectie? Ook dan kan er diarree ontstaan. Dit is ook het geval als je kat veel last heeft van stress. Dit komt bijvoorbeeld voor als er zich een verandering in het leven je kat heeft voorgedaan. Diarree komt tot slot ook nog voor als je kat giftige stoffen heeft binnengekregen, bijvoorbeeld van een plant of chemicaliën.

Wat kan je doen als je kat last heeft van diarree?

Je kat heeft diarree en drinkt veel? Dat is een goede indicatie dat je jouw kat moet helpen de problemen aan te pakken. Je kan op meerdere manieren je kat van de diarree afhelpen. Je kat 12 tot 24 uur laten vasten is bijvoorbeeld een goede manier om milde diarree tegen te gaan.

Of geef je kat licht verteerbaar voedsel, zodat de darmen weer tot rust komen. Gekookte kip en rijst zijn goede voorbeelden hiervan. Zie je bij je kat diarree en overgeven voorkomen? Het is dan ook belangrijk dat je kat genoeg drinkt. Dit helpt de darmen van je kat herstellen.

Om de balans in de darmen van je kat te helpen herstellen is het ook een optie om probiotische supplementen te geven. Deze zorgen er namelijk voor dat de balans van goede bacteriën in je darmen weer wordt hersteld. Dit zal de diarree bij een kitten stoppen, maar ook bij een volwassen kat.

Merk je nou dat deze dingen niet helpen, of dat je kat lusteloos is en weinig beweegt? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dierenarts. Deze kan bekijken wat er de reden van is dat je kat last heeft van diarree en hoe dit verholpen kan worden.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Met je kat naar de dierenarts

Het is altijd verstandig om met je kat naar de dierenarts te gaan als je het niet vertrouwt. Per slot van rekening zal een kat niet zelf aangeven dat ze ziek is. Je merkt dit in het gedrag van je kat. De dierenarts zal met je doornemen wat er precies aan de hand is en wat er is veranderd in het gedrag van je kat.

Heeft je kat last van overgeven en diarree? Dat is een goede reden om meteen een afspraak te maken. Maar ook als je merkt dat er bloed in de ontlasting zit, of als je kat weinig drinkt en tekenen van uitdroging vertoont. Je bekijkt samen met de dierenarts de medische geschiedenis van je kat. Daarna voert de dierenarts een lichamelijk onderzoek uit.

Komt hier niks uit naar voren? Dan kan verder onderzoek noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan bloedonderzoek of onderzoek van de ontlasting van je kat. Aan de hand van de diagnose die gesteld wordt gaan jullie een behandelplan opstellen. Vaak gaat het ook hier om een speciaal dieet, maar het is ook mogelijk om met medicatie of vochttherapie te beginnen.

Zo kan je een kat met diarree norit geven, wat ook bij katten een afdoende middel is. Let er wel op dat jij jezelf hierbij houdt aan de hoeveelheid die door de dierenarts is voorgeschreven. Ook andere medicatie is mogelijk. Zorg ervoor dat je kat deze medicatie volgens de voorgeschreven hoeveelheden binnenkrijgt. Dit helpt jouw kat om van de problemen af te komen en zich weer prettig te gaan voelen.

Wacht nooit te lang als je kat diarree heeft

Het is nooit goed om al te lang te wachten als je kat diarree heeft. Het is goed mogelijk dat het onschuldig is, maar het kan ook een indicatie zijn dat er iets serieus mis is. Soms zijn kleine aanpassingen genoeg. Misschien krijgt je kat diarree van natvoer. Heeft een oude kat diarree? Dat kan goed komen door de gevorderde leeftijd van je huisdier.

Heeft je kat diarree in een buiten kattenbak? Houd er rekening mee dat dit ook bij een andere kat vandaan kan komen. Het is in ieder geval belangrijk om het gedrag van je kat goed in de gaten te houden, zodat deze lekker kan genieten van zijn leven. Bij aandoeningen van katten is hier door mensen vaak zeker iets aan te doen!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *