Een kat adopteren, wat komt daar allemaal bij kijken?

kat adopteren

Meest recente update: augustus 13, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Wil je graag een kat adopteren? Dat begrijpen we volkomen, want katten zijn ontzettend leuke huisdieren. Voor je de stap neemt om een huistijger te adopteren, zijn er wel wat vragen die je jezelf moet stellen.

Past een kat in mijn leven?

Katten zijn zelfstandige dieren, maar ze hebben naast eten en verzorging ook wel een portie aandacht nodig. Denk daarom voordat je een kat gaat adopteren goed na of een kat bij jou en jouw levensstijl past. Heb je genoeg tijd om een huistijger de verzorging en liefde te geven die hij verdient?

Daarnaast brengt het adopteren van een kat de nodige kosten met zich mee. De adoptiekosten zijn eenmalig, maar je moet ook denken aan kosten voor voeding en verzorging, inclusief dierenarts. Als je voorziet dat het moeilijk wordt om deze kosten te betalen, dan is het beter om nog even te wachten met het adopteren van een poezenbeest.

Bedenk ook dat het hebben van een kat niet alleen maar leuk is. Je moet de kattenbak verschonen en je zal vaker moeten stofzuigen in verband met de haren die Minoes of Tijger verliest.

Zie je het nog steeds helemaal zitten om een volwassen kat of kitten te adopteren? Dan ga je een uitstekend kattenbaasje worden!

Een volwassen kat adopteren of toch een kitten?

Veel mensen denken als eerste aan een kitten als ze een kat willen adopteren. Kittens zijn superschattig en het is leuk om een kat van jongs af aan mee te maken. Wel moet je er rekening mee houden dat er tijd gaat zitten in het opvoeden van de kitten.

Kies je voor een kitten, overweeg dan om twee kittens te adopteren. Tuurlijk, het is twee keer zoveel werk en je hebt twee keer zoveel kosten, maar de kittens hebben altijd een maatje om mee te spelen. Dit is goed voor de socialisatie en de kittens gaan zich niet snel vervelen en kattenkwaad uithalen.

Een kitten adopteren kan bijvoorbeeld via het dierenasiel of via een (erkende) fokker als je een raskat wilt. Wees alert op broodfokkers: fokkers die als enige doel hebben om zoveel mogelijk geld te verdienen aan kittens. Kittens die bij een broodfokker vandaan komen, hebben vaak allerlei kwaaltjes en zijn slecht gesocialiseerd.

Het adopteren van een volwassen kat is ook het overwegen waard, want dit heeft verschillende voordelen:

  • Van een volwassen kat is al veel over het karakter bekend.
  • Een volwassen kat is vrijwel altijd al gecastreerd en gechipt.
  • Volwassen katten zijn over het algemeen rustiger.
  • Mensen staan hun kat ter adoptie af, omdat ze bijvoorbeeld niet langer voor het beestje kunnen zorgen. Het voelt goed om een volwassen kat een nieuwe kans te geven.

Een volwassen kat adopteren kan bijvoorbeeld via de website Ikzoekbaas.nl (Dierenbescherming)


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Adopteren kat: poes of kater?

Iedere kat heeft een eigen karakter en poes of kater heeft daar (vrijwel) niets mee te maken. Toch zijn er wel wat verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke katten.

Katers hebben meestal een groter territorium dan poezen, soms wel drie keer zo groot. Een kater zwerft verder van huis en moet dit grotere territorium verdedigen. Vooral in buurten met veel katten kan dit knokpartijtjes opleveren.

Mannelijke kittens spelen vaak wat feller dan vrouwelijke kittens. Heb je twee kittens, dan corrigeren ze elkaar als het spel te ruw wordt.

Qua lichaamsbouw zijn katers over het algemeen zwaarder dan poezen. Een huis-, tuin- en keukenkat (Europese korthaar) weegt gemiddeld zo’n 4 kilo. Katers mogen hier iets boven zitten en poezen iets eronder.

De meeste dierenartsen rekenen meer voor het castreren van een poes dan voor een kater. Dit komt doordat de ingreep voor een poes wat ingrijpender is. Op latere leeftijd kunnen gecastreerde katers echter last krijgen van blaasgruis, waardoor je meer kosten maakt voor speciaal voer.

Heb je al een of meerdere huistijgers, dan is dat ook belangrijk om mee te nemen bij het maken van je keuze voor het adopteren van een poes of kater. Vaak matchen katten van hetzelfde geslacht het beste met elkaar.

Binnenkat adopteren?

Heb je geen tuin of is het niet veilig in jouw buurt om een kat naar buiten te laten? In principe kan een kat prima binnen leven, zolang je hem maar genoeg uitdagingen biedt in de vorm van verrijking. Ga je een volwassen kat adopteren, dan is het wel belangrijk dat het een kat is die als binnenkat is opgevoed of een kat die niet zo taalt naar buiten.

Een kat die binnen gehouden wordt, vraagt wel wat extra aandacht en inspanning. Poeslief krijgt namelijk niet de prikkels die een kat die buiten rondstruint wel krijgt, maar heeft wel dezelfde natuurlijke instincten als iedere andere huistijger. Binnen is het lastiger voor een kat om zijn energie kwijt te kunnen en verveling kan leiden tot ongewenst gedrag als slopen en sproeien.

Bij een binnenkat is het daarom nog belangrijker om verrijking toe te passen. Dit is het op een positieve manier stimuleren van de zintuigen. Denk aan speeltjes die eruit zien als een prooi en aan voerpuzzels.

Is de kattenuitzet compleet?

Heb je de perfecte match gevonden? Dan is het belangrijk om de kattenuitzet op orde te brengen voordat je harige huisgenootje arriveert.

Heb je nog geen kat(ten), dan moet je vanaf nul beginnen. Voor een kat of kitten heb je in ieder geval nodig:

Als je wel al katten hebt, dan is het goed om een extra kattenbak te plaatsen. De regel is dat je het aantal katten plus één neemt en zoveel kattenbakken neerzet. Heb je twee katten, dan zet je dus drie kattenbakken neer.

Dit is minder noodzakelijk als je huistijgers naar buiten kunnen en daar hun behoefte doen, maar houd het wel in je achterhoofd als er problemen komen met sproeien of plassen op vreemde plekken.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *