Je kat is lusteloos, wat kan dat betekenen?

kat lusteloos

Valt het je op dat je kat niet meer zo energiek is als normaal? Dit is over het algemeen altijd een goede indicatie dat je kat ziek is. Maar wanneer is je kat echt zo lusteloos dat je de dierenarts in moet schakelen?

Wat te doen als je kat lusteloos is?

Katten lopen normaal gesproken over van de energie. Ze rennen door het huis, springen overal op en af, draaien om je benen heen als ze honger hebben en laten duidelijk merken als ze het ergens niet mee eens zijn.

Maar dan merk je op een dag dat je kat helemaal geen energie meer lijkt te hebben. Hij rent niet meer door het huis en zijn eten lijkt hem niet meer te interesseren. Je kat is sloom en slaapt veel. Als dit langer aanhoudt, dan is dat een goede reden om je zorgen te maken.

Katten zullen namelijk normaal gesproken nooit laten merken als ze zich minder lekker voelen. Pas als het echt mis is, dan uit dat zich in weinig bewegen en de hele dag slapen. Jij kent je kat zelf het beste, dus als je merkt dat deze zich anders gedraagt, dan raden wij je aan om niet te wachten met bij de dierenarts langsgaan.

Je kat eet niet meer en is lusteloos

Een lusteloze kat die de hele dag maar een beetje ligt, weinig eet en gewoon niet actief is… dat is slecht nieuws. Je kat is dan hoogst waarschijnlijk ziek en toe aan een bezoekje aan de dierenarts. Maar er zijn meer symptomen die aangeven dat je kat ziek is.

  • Elke kat gooit er af en toe wel eens een haarbal uit. Maar als je kat echt moet braken, dan geeft dat aan dat er in zijn lichaam iets niet in orde is. Hij kan iets verkeerds hebben gegeten, maar als hij vaker moet braken mogen de alarmsignalen wel afgaan.
  • Drinkt je kat meer dan hij normaal doet? Als het warmer is in huis dan normaal, dan kan dat de reden zijn. Is dat echter niet het geval, dan kan het ook een serieuzere reden hebben. Nierfalen bijvoorbeeld, suikerziekte, of een te actieve schildklier.
  • Merk je dat je kat moeite heeft om op tafel te springen? Ook dit is over het algemeen een teken dat er iets mis is. Katten hebben namelijk normaal gesproken de souplesse om dat makkelijk te kunnen.
  • Til je jouw kat op en merk je dat ze lichter is geworden? Katten die genoeg bewegen en eten zullen normaliter altijd op hetzelfde gewicht blijven.

Zo zijn er nog meer symptomen op te noemen die aangeven dat er iets niet in orde is met je kat. Over het algemeen geldt de regel dat, als je merkt dat je kat zich anders gedraagt, er iets niet in de haak kan zijn. Houdt dat langer dan een paar dagen aan, dan is het goed even te bellen met je dierenarts.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Is je kat ziek en sloom?

Een kat die ziek en sloom is, laat op deze manier merken dat er iets niet helemaal in orde is. Is je kat lusteloos, maar eet ze wel? Dan nog is het goed om in ieder geval even contact op te nemen met de dierenarts. Deze gaat je kat dan grondig onderzoeken om er achter te komen wat het probleem is.

Dit begint ermee dat je uitgebreid bevraagd zal worden over hoe het gedrag van je kat is veranderd. Hoe lang duurt dit al, krijgt je kat andere voeding, of zijn er andere veranderingen in het leven van je kat die de reden kunnen zijn?

Hierna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij wordt gekeken of er misschien zwellingen zijn, of de lichaamstemperatuur van je kat te hoog is, of dat er wellicht andere aanwijzingen zijn dat er iets niet klopt.

Ook kunnen bloed en urine onderzocht worden, om zo een beter beeld te krijgen van de oorzaak. Levert dit nog niks op, maar je kat eet en drink niet en is lusteloos en dat verandert maar niet? Dan kan een röntgenfoto of echografie nodig zijn. Is er een oorzaak gevonden? Dan begint de behandeling van je kat.

Is je kat niet lekker? Wacht dan niet te lang!

Het is heel belangrijk om een zieke kat zo snel mogelijk mee te nemen naar de dierenarts. Zo kan er snel een behandeling beginnen, die helpt om je kat zich snel weer beter te laten voelen. Er zijn meerdere soorten behandeling mogelijk.

Is niet helemaal duidelijk wat de onderliggende oorzaak is, dan zal de dierenarts je adviseren om de symptomen te behandelen, zodat je kat weer stabiel wordt. Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van extra vocht als je kat niet genoeg drinkt en het risico loopt uit te drogen.

Is er wel een oorzaak gevonden, dan wordt er over het algemeen gestart met medicijnen. Deze bestrijden de klachten en kunnen ervoor zorgen dat je kat snel weer lekker actief wordt. Ook kan het nodig zijn om het dieet van je kat aan te passen. Er is speciale voeding die goed werkt bij meerdere verschillende aandoeningen.

Een operatie is iets wat alleen in het uiterste geval nodig zal zijn. Uiteraard zal je dierenarts je uitgebreid informeren over wat er precies gaat gebeuren en hoe lang het gaat duren voor je vriendje weer mee naar huis mag.

Wacht nooit te lang als je merkt dat er iets mis is met je kat

Een kat kan niet praten, maar toch is het goed te merken als er iets mis is. Let dan ook altijd goed op het gedrag van je kat. Merk je dat deze zich anders gedraagt, wacht dan niet te lang met in actie komen. Zo zorg je ervoor dat je kat zich prettig blijft voelen en nog lang bij je kan blijven!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *