Kat eet niet, oorzaken en oplossingen

kat eet niet

Meest recente update: juli 22, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Veel kattenpersoneel denkt dat hun Minoes best een dagje zonder eten kan. Niet om het haar gewoon niet te geven natuurlijk, maar als de kleine schat zich niet zo lekker voelt en de kat eet niet, trekken ze niet gelijk aan de bel. De kat eet en drinkt niet, wordt daardoor misselijk met daarmee als gevolg: de kat wil niet eten en drinken.

Jouw verwachting: je kleine huistijger doet gewoon haar vrolijke poezendingen. De realiteit: je kat eet niet en is futloos. Je kat is in een vicieuze cirkel beland. Je kat eet niet, is daar misselijk van geworden en wil daardoor niet meer eten. Vanzelf beter worden gaat dan niet meer lukken, er is hulp nodig. Hoe eerder de oorzaak is achterhaald, hoe sneller je de misselijkheid van de kat kunt verhelpen

De kat eet en drinkt niet, de kat eet niet en is futloos

Waar mensen wel van wat variatie houden, eten katten graag hetzelfde voer. Dag in, dag uit, daarom zijn de meeste diervoeders complete voeding. Maar ineens gebeurt het: de kat wil niet eten, of nog erger: de kat wil niet eten en drinken.

Als Minoesje steeds wat minder eet, is het zeker aan te raden om iets anders aan te bieden. Een compleet voer dat ze misschien lekkerder vindt. Bij een voerwissel dit wel langzaam met het andere voer aanbieden, in één keer overschakelen kan ervoor zorgen dat ze darmklachten krijgt. Maar het gaat erom dat ze goed blijft eten!
Als de kat levendig en opgewekt oogt en niet braakt, en misschien zelfs nog in de gordijnen hangt, kan dit de perfecte tip zijn tegen een kat die niet wil eten.

Echter, als de kat futloos is en de kat eet en drinkt niet, zal het niet lang duren tot de kat misselijk wordt en begint te braken. Ze zal zich terugtrekken op een veilig, rustig plekje en veel slapen, of een poging doen daartoe. De kat wil niet eten en drinken en raakt uitgedroogd als ze dat niet alsnog snel gaat doen. Die misselijkheid moet je dus bij je kat verhelpen, en snel ook! Zeker als Minoesje erbij gaat kwijlen.

Licht sowieso de dierenarts in als je merkt dat de gezondheid van je kat verslechterd. Via de telefoon kan de paraveterinair assistente je al een heleboel tips geven en ook zeker ervoor zorgen dat jij, indien nodig, op tijd bij de dierenarts zit.

Kat eet niet, wat zijn de oorzaken?

De kat wil niet eten, en de oorzaken daarvan kunnen zeer uiteen lopen. Er kan sprake zijn van een ziekte zoals nierfalen, suikerziekte, niesziekte, een aandoening aan de schildklier of een ontsteking in de maag, darmen of alvleesklier. Ook wisseling van voer of te weinig drinken kan ervoor zorgen dat een kat niet wil eten.

Na een verhuizing of het wegvallen van een huisgenoot (mens of dier, door overlijden, uit huis gaan of zelfs op vakantie gaan) en andere stressfactoren kan het ook gebeuren dat Minoes niet wil eten.

Het kan een behoorlijke klus zijn om te achterhalen waarom een kat niet wil eten en drinken en de dierenarts zal naast allerlei onderzoeken ook zeker zorg ervoor dragen dat de misselijkheid van de kat wordt verholpen.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


De kat eet niet, op naar de dierenarts

De dierenarts zal allerlei vragen stellen en lichamelijk onderzoek uitvoeren bij Minoes. Meestal hoort hier ook urine- en bloedonderzoek bij, al dan niet met een endoscopie. Alle acties die worden ondernomen worden altijd eerst met de eigenaar overlegd, maar de dierenarts wil natuurlijk ook het beste voor Minoes en maakt er haast mee.

Als een kat niet eet gaat de lever vrij snel vervetten, en lipidose zorgt voor misselijkheid. Via bloedonderzoek zijn verhoogde leverwaardes aan te tonen, een leverziekte zal echter met een echo of biopt moeten worden vastgesteld.

De dierenarts zal de eetlust van de kat proberen op te wekken met medicatie en uitleg geven over eventueel dwangvoeren. Als voeding direct in de bek spuiten niet helpt, kan eventueel een voedingssonde worden geplaatst. De kat wordt hiervoor opgenomen bij de dierenarts, maar herstelt vaak zeer snel!

Kat wil niet eten tips, misselijkheid kat verhelpen

Naast een bezoekje aan de dierenarts is het belangrijk dat de kat weer gaat eten en drinken. Wisselen van voer kan helpen. Het maakt niet uit welk voer, al is het tonijn uit blik of een halve biefstuk, het gaat er de eerste dagen om dát Minoes weer wat eet. Liefst natvoer, maar echt bijna alles is beter dan niet eten.

Het eten een beetje opwarmen kan hierbij helpen. Warm eten verspreidt meer geur, wat het voor de kat aantrekkelijker maakt om te gaan eten. Een drinkfontein met continu stromend water kan ook uitkomst bieden, het water oogt door de continue beweging verser e zeker voor oudere katten en huistijgertjes met kwetsbare nieren is een drinkfontein echt een aanwinst.

Een goede tip die we je graag mee willen geven is het gebruiken van het juiste kattenvoer. Weet jij precies welke voeding je kat nodig heeft? Met gepersonaliseerd kattenvoer wordt er rekening gehouden met de grootte, allergieën en dat soort eigenschappen van jouw kat. Na het beantwoorden krijg je een speciaal voedingsplan en dit wordt zelfs vaak tot 30% goedkoper bij je thuis gebracht. Vind hier meer informatie.

Misselijkheid kat verhelpen: kan dat met mirtazapine kat?

Om de eetlust van Minoes op te wekken kan mirtazapine kat worden toegediend. Bij oudere katten of katten waarvan is vastgesteld dat ze slechte nieren hebben of andere medicatie gebruiken, kan mirtazapine kat schadelijk zijn.

Eigenlijk is mirtazapine een middel voor mensen tegen depressies. Bij katten blijkt het echter een goede eetlust opwekker. Hoewel het niet voor katten is geregistreerd, wordt het al jaren veilig toegepast. Gebruik het echter alleen op advies van een dierenarts, als andere middelen worden afgeraden.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *