Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Katten kunnen net als mensen last krijgen van dementie als ze ouder worden. Als je kat dementie heeft dan kun je dit herkennen aan gedragsveranderingen en een verstoord dag-en-nachtritme. Het is goed mogelijk dat je kat door dementie meer slaapt of juist veel minder slaapt. Hiernaast zijn er een paar symptomen waar je als baasje op kunt letten om het leed van je kat te verzachten. In dit artikel geven wij meer informatie over de fases van dementie bij je kat, hoe de symptomen van dementie eruit zien bij katten en wat je kunt doen als je kat last heeft van dementie.
Waar herken je het aan?
Als je kat symptomen van dementie vertoont dan is het belangrijk om je kat zo snel mogelijk te laten controleren door de dierenarts. Dementie is namelijk beter te behandelen als het op tijd ontdekt wordt. Hiernaast kan je kat last krijgen van andere gezondheidsproblemen die de dierenarts kan verlichten. Dementie bij katten uit zich in de volgende symptomen.
Allereerst kan je kat dus last krijgen van een verstoord dag-en-nachtritme. Hiernaast is het goed mogelijk dat je kat ‘s nachts veel miauwt, omdat je kat angstig is of zelfs verdwaald in huis. Ten tweede kan je kat last krijgen van onzindelijkheid en kan je kat gedesoriënteerd raken in ruimtes die bekend zijn bij de kat. Ten derde vertoont de kat sociale problemen met andere katten en mensen en kunnen veranderingen in het karakter opgemerkt worden. Je kat kan door dementie ineens veel agressiever worden of zelfs depressief.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose dementie bij katten kan alleen gesteld worden door de dierenarts. Omdat er veel andere medische oorzaken kunnen zijn die de symptomen kunnen verklaren, is het belangrijk om andere ziekten eerst uit te sluiten. Dit doe je door een bezoek te brengen aan de dierenarts. De dierenarts controleert de kat met behulp van een lichamelijk en aanvullend onderzoek. Hierbij wordt er bijvoorbeeld bloed en urine afgenomen en kan de kat een lichamelijke scan krijgen.
Een kat die blind of doof wordt door ouderdom kan ook gedragsveranderingen laten zien. Daarom is het belangrijk om eerst andere aandoeningen bij je kat uit te sluiten. Als er door lichamelijke onderzoeken geen afwijkingen worden gevonden, dan is dementie de meest waarschijnlijke diagnose. Helemaal zeker kan de dierenarts niet zijn, omdat de diagnose dementie pas gesteld kan worden na microscopisch onderzoek van het hersenweefsel. Dit is niet mogelijk zo lang je kat nog leeft. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je dementerende kat te helpen.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat zijn de verschillende fases van dementie bij een kat?
Er zijn verschillende fases van dementie bij een kat. Afhankelijk van de fase van dementie bij je kat ga je op verschillende manieren met je kat om. In de eerste fase zul je merken dat je kat geen ritme meer heeft. Probeer je kat te helpen door een ritme op te bouwen waarbij de kat voldoende lichaamsbeweging krijgt.
Zorg bijvoorbeeld voor een vast speel uurtje per dag en houd je kat bezig met interessante speeltjes en spelletjes. Als je kat snel gedesoriënteerd raakt dan kan het helpen om delen van het huis af te sluiten. Hierdoor kan je kat niet ronddwalen in ruimtes waar hij of zij zich niet veilig voelt.
In de tweede fase zul je merken dat je kat onzindelijk wordt of schuwer naar mensen en andere dieren is. Door met veel geduld en veel liefde met je kat om te gaan, maak je deze fase een stuk minder vervelend. Hierna gaat het bergafwaarts en zal je kat uiteindelijk overlijden. Dementie bij katten kan niet worden genezen, maar je kunt het verloop van de ziekte wel remmen.
Wat zijn de symptomen en hoe kan je deze remmen?
De symptomen van dementie bij je kat zullen na verloop van tijd erger worden. Het proces kan afgeremd worden door snel te beginnen met de behandeling van dementie bij katten. Allereerst is de juiste voeding essentieel. Een kat met dementie heeft behoefte aan extra antioxidanten en omega-3-vetzuren om het proces van veroudering te vertragen. Door je kat voer te geven dat precies is afgestemd op de behoeften van je kat, help je hem of haar met het gezond houden van de hersenen. Investeer daarom zo snel mogelijk in op maat gemaakt voer om je kat zo lang mogelijk gezond en sterk te houden. Lees hier meer over de voordelen van op maat gemaakt voer voor je kat.
Training is ook een goede manier om de symptomen van dementie bij je kat te verminderen. Help je kat met het behouden van een gezond slaapritme door hem of haar overdag goed bezig te houden, zodat je kat aan het einde van de dag geen energie over heeft om te spoken. Bied voldoende structuur en regelmaat en vermijd grote veranderingen in de leefomgeving.
Dit kan namelijk stress veroorzaken waardoor de symptomen erger worden. Tot slot bestaan er medicijnen die verlichting kunnen geven bij dementie. Raadpleeg altijd eerst de dierenarts voordat je medicijnen aan je kat geeft.
CBD-olie voor katten met dementie symptomen
De cannabinoïden die in CBD-olie zitten hebben een positief effect op het lichaam van je kat bij dementie. Je kunt CBD-olie gebruiken om eetlust op te wekken, je kat prettiger te laten slapen en pijn en ontstekingen te voorkomen. CBD-olie heeft ook een positief effect op het geheugen en de stemming van je kat. De olie draagt bij aan de gezondheid van je kat, omdat het ondersteuning geeft aan het immuunsysteem. Overleg eerst met de dierenarts voordat je begint met het toedienen van CBD-olie aan je kat.
Om de klachten van dementerende katten te verminderen is het belangrijk dat je je kat steunt en met veel geduld behandeld. Zorg voor een stabiele omgeving en houdt een ritme aan om je kat te helpen. Speel spellen die niet te veel inspanning van je kat vragen, maar de hersenen wel stimuleren. Zorg hiernaast voor gemak en haal een kattenbak met een lage instap in huis. Zorg hiernaast voor een warme slaapplek waar je kat zich kan terugtrekken. Zo houd je je dementerende kat zo lang mogelijk gezond en gelukkig.