Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Je bent natuurlijk hartstikke blij met je lieve kat. Tegelijkertijd maken katteneigenaren zich ook vaak zorgen. Een kat kan immers verschillende ziektes oplopen en dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Veel katten krijgen helaas te maken met leververvetting. Maar wat moet je over deze aandoening weten en kun je er ook iets tegen doen?
Wat is leververvetting bij katten?
Wanneer je kat niet goed eet, dan heeft dit direct impact op de lever. Het lichaam van de kat maakt dan gebruik van vetreserves. Dit vet komt ook in de lever en dit wordt leververvetting genoemd. De leverfunctie wordt verstoord door het vele vet in de lever en daardoor kan je kat te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen.
De oorzaken van leververvetting
Leververvetting bij een kat ontstaat vrijwel altijd door slechte eetgewoontes. Maar dan wil je natuurlijk weten hoe het komt dat je kat minder goed eet. Bij ongeveer de helft van de katten wordt de oorzaak gevonden. Om die reden is het relevant om de belangrijkste oorzaken uit te lichten.
Er zijn allereerst meerdere lichamelijke oorzaken. Een kat gaat bijvoorbeeld slechter eten door een niesziekte. Daarnaast kan je kat ook te maken krijgen met verschillende vervelende ontstekingen. Denk aan een maagontsteking, darmontsteking en een alvleesklierontsteking. Ook door een suikerziekte kan het eetgedrag verslechteren.
Daarnaast kan slecht eetgedrag ook te maken hebben mentale problemen. Wat dat betreft lijkt een kat veel op een mens. Mensen eten bijvoorbeeld slechter wanneer ze liefdesverdriet of stress hebben.
Soms eet een kat slechter wanneer de eigenaar op vakantie is of in het ziekenhuis ligt. Hebben jullie recentelijk een ander huisdier gekocht? Ook dat kan stressvol voor je kat zijn. Soms is de oorzaak ook meteen duidelijk. Misschien is je kat geen fan van het nieuwe kattenvoer.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Mogelijke symptomen van leververvetting bij katten
In de voorgaande alinea’s bespraken we de verschillende oorzaken van een leververvetting. Maar hoe herken je een kat met leververvetting?
Je kat eet slecht of helemaal niet
Eet je kat de laatste tijd heel slecht of helemaal niet? Dan bestaat er een kans dat je kat leververvetting heeft. Het punt is namelijk dat er bij de ziekte sprake is van een vicieuze cirkel.
Je kat eet slecht en krijgt daardoor leververvetting. Maar door die leververvetting heeft je kat ook geen zin meer in eten. De aandoening leververvetting houdt zichzelf op die manier in stand en dat is bijzonder frustrerend. Vaak merk je ook duidelijk dat je kat magerder wordt. Vooral dikke katten die ineens weinig eten en tegelijkertijd veel afvallen hebben vaak leververvetting.
Je kat heeft geelzucht
Mensen lijden soms aan geelzucht door leververvetting en ook een kat kan daarmee te maken krijgen. Geelzucht is overigens een ernstige aandoening die ook weer verschillende problemen met zich meebrengt. Denk aan braken en lusteloosheid. Denk je dat je kat geelzucht heeft? Dan is het verstandig om snel contact met een dierenarts op te nemen.
Gedragsveranderingen
Katten met leververvetting gedragen zich doorgaans anders dan normaal. Gedragsverandering kan echter ook te maken hebben met andere aandoeningen. Daarom is het lastig om alleen bij gedragsverandering een diagnose te stellen.
Ernstige neurologische klachten
Het is belangrijk dat leververvetting snel wordt behandeld, want op de lange termijn kan je kat te maken krijgen met ernstige neurologische klachten. Denk aan epilepsie en blindheid.
Hoe wordt de diagnose leververvetting gesteld?
Bij de diagnose wordt allereerst naar de bovenstaande symptomen gekeken. Maar uiteraard wordt er ook lichamelijk onderzoek verricht door de dierenarts. Een vergrote lever is vaak voelbaar. Maar de diagnose wordt officieel gesteld met een biopt. Er wordt dan een stukje weefsel van de lever gehaald. Dit wordt vervolgens onderzocht in een laboratorium.
Is de diagnose officieel gesteld? Dan ben je er helaas nog niet, want we gaven al aan dat leververvetting door slecht eetgedrag komt. Om die reden probeert de dierenarts ook de oorzaak van het slechte eetgedrag bij je kat te achterhalen. De dierenarts kijkt dan naar de ziektegeschiedenis en soms doet hij of zij meerdere lichamelijke onderzoeken.
Is leververvetting te behandelen?
De aandoening leververvetting is ernstig en om die reden is een behandeling noodzakelijk. Hoe eerder leververvetting behandeld wordt, hoe beter dit over het algemeen is voor de gezondheid van je kat. De behandeling heeft als doel om je kat weer normaal te laten eten.
Om die reden is het eerste doel van de behandeling om de oorzaak te achterhalen. Soms is de oorzaak meteen duidelijk. Denk aan een kat die ineens andere voeding krijgt. Maar soms is het ook complex en dan wordt de oorzaak helemaal niet achterhaald.
Is je kat regelmatig misselijk door leververvetting? Dan schrijft de dierenarts vaak medicijnen voor. De medicijnen verhelpen dan de misselijkheid en daardoor krijgt je kat weer zin om te eten. In sommige gevallen moet de kat helaas ook gedwongen worden om meer te eten.
Denk aan extra eten met een spuit toedienen of eten ingeven via een slokdarmsonde. In een later stadium zijn katten doorgaans ernstig ziek door de leververvetting. Dan is een opname in een dierenkliniek vaak noodzakelijk.
Voorkom leververvetting met de onderstaande tips
Voorkomen is altijd beter dan genezen en dit geldt zeker voor de aandoening leververvetting. Merk je dat je kat een paar dagen niet goed eet? Dan is het verstandig om direct aan de bel te trekken.
Laat je kat dan zo snel mogelijk nakijken. Bij een goede behandeling voorkom je leververvetting. Is je kat relatief gezien dikker dan andere katten? Dergelijke katten lopen meer risico op leververvetting en die moeten dan ook snel onderzocht worden. Voorkom ook dat je kat te dik wordt door de hoeveelheid voer te beperken.
Conclusie
Leververvetting is een ernstige aandoening en daarom is een behandeling vrijwel altijd noodzakelijk. Met de adviezen uit dit artikel weet jij leververvetting bij je kat snel te herkennen. Ook weet je dankzij dit artikel de verschillende oorzaken van leververvetting.