Alles wat je moet weten over het gebit van je kat

Gebit kat

Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het gebit van een kat lijkt meer op dat van een mens dan je misschien zou denken. Zo krijgen kittens net als baby’s eerst een melkgebit en kunnen katten last krijgen van gebitsproblemen als paradontitis (een diepgaande ontsteking) en tandsteen. Het is belangrijk om bij de verzorging van je kat zijn gebit niet te vergeten. In dit artikel lees je alles dat je wilt en moet weten over het kattengebit.

Hoeveel tanden heeft een kat?

Katten worden net als mensen zonder tanden geboren. Kittens krijgen twee tot zes weken na hun geboorte een melkgebit. Dat bestaat uit twaalf snijtanden aan de voorzijde, vier hoektanden en tien zogenaamde ‘premolaren’, ook wel valse kiezen genoemd.

Een kitten gaat tandjes wisselen als hij drie tot zes maanden oud is. Met een beetje geluk vind je ergens een hoektandje. De snijtanden zijn zo klein dat het wisselen hiervan ongemerkt gaat.

Het blijvende gebit van een kat heeft dezelfde aantallen snijtanden, hoektanden en premolaren als dat van een kitten, maar er komen nog vier kiezen bij. Het gebit van een kat is typisch dat van een carnivoor, met tanden en kiezen waarmee hij een prooi kan vangen en verscheuren.

Hoe weet je of een kat last heeft van zijn gebit?

Katten zijn echte bikkels en ze laten het niet snel merken als ze pijn hebben. Dat geldt ook als ze ontstoken tandvlees of een pijnlijke kies hebben. Ze blijven meestal gewoon dooreten, dus is het als baasje extra opletten geblazen of alles in orde is met het gebit van je kat.

Aanwijzingen dat er mogelijk iets mis is met het gebit van je kat zijn:

  • Onfrisse adem.
  • Bloedend of erg rood tandvlees.
  • Het afvegen van de bek met een pootje.
  • Speekselen en/of een nat bekje.
  • Niet meer kauwen, alleen schrokken.
  • Langzamer of moeilijker eten, bijvoorbeeld aan een kant.
  • Met de kop schudden.
  • Lusteloos gedrag.
  • Gewichtsverlies.

Als je kat het toestaat, kun je voorzichtig in zijn bekje kijken of je iets ziet. Er kan bijvoorbeeld weleens een kies afbreken. Neem altijd contact op met je dierenarts als je het vermoeden hebt dat er iets mis is met de tanden van je kat. Als je er op tijd bij bent, kunnen ergere problemen hopelijk voorkomen worden.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wat kunnen gebitsproblemen zijn bij een kat?

Er zijn verschillende gebitsproblemen die voor kunnen komen bij een kat. Praktisch alle katten krijgen op latere leeftijd te maken met tandplak en tandsteen. Dit kan onder andere leiden tot tandvleesontstekingen en gaatjes. Daarnaast is er een aantal gebitsproblemen waar huistijgers soms mee te maken krijgen.

De eerste is Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL). Een vervelende aandoening die begint bij de wortel van een kies of tand en uitbreidt naar het glazuur en oppervlak. In het volgende stadium lost een stukje van de tand op (resorptie) en brokkelt of breekt soms de hele kies af.

FORL is vaak progressief, wat betekent, dat het overgaat van tand op tand en alleen maar erger wordt. Het enige dat kan helpen is het trekken van de aangetaste tanden en kiezen. De oorzaak van dit pijnlijke gebitsprobleem bij katten is helaas nog onbekend.

Het tweede gebitsprobleem waarmee sommige katten te maken krijgen, is stomatitis. Dit is een erg pijnlijke ontsteking van de mondholte, die optreedt na een verstoorde balans tussen het immuunsysteem en de bacteriën in de mond van je kat.

Een derde probleem is gingivitis, oftewel een tandvleesontsteking. Laat je dit onbehandeld, dan kan het leiden tot paradontitis. Er ontstaat dan een opening tussen de tand en het tandvlees waar bacteriën vrij spel hebben. Deze bacteriën maken rondom de tand het steunweefsel kapot, waardoor de tand los komt te zitten en uiteindelijk uitvalt.

Natuurlijk wil je voorkomen dat jouw huistijger een van deze pijnlijke gebitsproblemen krijgt. Tijd om te leren hoe je het gebit van poeslief verzorgt!

Hoe kan je het gebit verzorgen?

De tanden van katten verzorgen is niet eenvoudig, simpelweg omdat ze er niet van gediend zijn dat jij in hun mond gaat lopen rommelen. Heb je een kitten, dan kun je hem laten wennen aan het poetsen van zijn tandjes. Gebruik hiervoor een speciale kattentandenborstel of wikkel een gaasje om je vingers. Er is ook speciale tandpasta voor katten verkrijgbaar.

Is jouw kat al volwassen, dan is de kans groot dat het poetsen van zijn tanden geen optie is, omdat hij dit niet toestaat. Gelukkig bestaan er producten die helpen om het gebit van je kat in goede conditie te houden.

Zo zijn er bijvoorbeeld speciale brokken die groter van formaat zijn en daardoor tandplakvorming voorkomen. Geef je jouw huistijger ook zachtvoer, kijk dan eens naar een likmat. Doordat de kat het eten oplikt van een matje met structuur, komt er meer speeksel vrij wat tandvlees en tandjes beschermt.

Veel katten vinden het ook fijn om op een matatabi stokje te kauwen en dit helpt om tandplak te verminderen. Nog een pluspunt van deze stokjes is dat ze een rustgevend effect hebben op je poezenbeest.

Het is ook goed om regelmatig een korte gebitscontrole uit te voeren bij je kat. Til rustig zijn lippen op en wees voorzichtig aan de gevoelige voorzijde. Check of al zijn tanden en kiezen er nog goed uitzien en of het tandvlees zachtroze van kleur is. Is dit niet het geval, bel dan je dierenarts voor advies.

Kan een kat zonder tanden leven?

Een kat kan in principe zonder tanden leven. Bij een kat zonder hoektanden hangt mogelijk de tong naar buiten of valt de bovenlip naar binnen. Brokjes en/of zachtvoer kan hij nog eten, al zou het beter zijn voor de spijsvertering als de kat kon kauwen. Een goede reden dus om het gebit van je kat regelmatig aandacht te geven!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *