Tips voor een krabpaal | Wanneer krabpaal vervangen?

krabpaal vervangen

Meest recente update: juli 6, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een krabpaal is een belangrijk onderdeel van je huishouden wanneer je een kat hebt. Niet alleen kan je kat zich uitleven op de paal maar het is ook goed voor de gezondheid en de nagels. Bovendien zit krabben in het aard van het beestje dus je kat zal dit hoe dan ook doen, of het nu je bank is of een krabpaal. 

In dit artikel geven we een aantal tips om je kat tevreden te houden met de krabpaal en gaan we in op de vraag: “Wanneer moet ik mijn krabpaal vervangen?”.

Het nut van een krabpaal

Katten zijn gek op krabpalen. Niet alleen vinden ze het leuk, maar het heeft ook nog echt nut. Een kat is van nature erg territoriaal en zal iedere kans aangrijpen om zijn gebied af te bakenen. Dit gebeurt door te krabben. Je kat laat hiermee zijn eigen geur achter op bijvoorbeeld een boom, je bank of dus de krabpaal. 

Ook gebruikt een kat het krabben om de nagels kort te houden. Tegenwoordig hoor je steeds vaker verhalen van mensen die hun katten ontklauwen maar goed is dit niet. Hierdoor ontneem je je kat in principe zijn natuurlijke verdediging en dit kan zorgen voor een verandering van het karakter van je kat. Vaak zie je dat katten alleen maar agressiever worden door het ontklauwen en harder beginnen te bijten.

Tot slot is het ook goed om te weten dat je kat het krabben gebruikt om zich uit te rekken en de spieren soepel te houden. 

Het maakt je kat in feite niets uit waaraan gekrabd wordt, zolang het maar gebeurt. Een krabpaal zorgt ervoor dat je kat zich niet (in ieder geval minder) aan je bank of stoelen zal vergrijpen. 

Wat daarnaast helpt om je kat tot rust te brengen is het juiste voer. De meesten van ons hebben hier niet voor gestudeerd en ‘doen daarom maar wat’ als het gaat om voedsel, maar dat is vaak niet het beste voor je kat. Op deze pagina vind je meer informatie over kattenvoer op maat voor jouw kat. Samengesteld door experts zodat je zeker weet dat je kat de voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft.

Meerdere krabpalen

Doordat katten territoriaal zijn is het verstandig om meerdere krabpalen in je huis te zetten. Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat katten het huis graag verkennen en nooit de hele dag op dezelfde plek liggen. Door krabpalen op verschillende plaatsen in je huis te zetten kan een kat zijn territorium dan ook uitbreiden.

In het wild zou een kat ook zijn gebied willen vergroten en zou nooit aan een boom gebonden zijn. Door (kleinere) krabpalen in verschillende kamers te zetten biedt je je kat deze mogelijkheid. 


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Krabpaal vervangen

Doordat je kat zich regelmatig uitleeft op een krabpaal zal je deze zo nu en dan moeten vervangen. Het is lastig te zeggen hoe lang een gemiddelde krabpaal mee gaat, dit verschilt natuurlijk per kat en per paal.

Door meerdere krabpalen in je huis te hebben kun je echter wel goed zien welke krabpaal zijn beste tijd gehad heeft. Zodra je kat een van de palen niet zo vaak meer gebruikt is het duidelijk dat het krabben aan die paal niet meer bevalt en dat het aan vervanging toe is. Soms is dit met het blote oog niet zo goed te zien. 

Ben je van plan om je kat te voorzien van meerdere krabpalen? Dan kun je nadenken over de verschillende soorten krabpalen die er zijn. Zo zijn er horizontale of verticale krabpalen bijvoorbeeld en iedere kat heeft zijn eigen voorkeur. Een grote selectie krabpalen vind je hier.

De krabpalen die je gebruikt hoeven niet allemaal gigantische torens te zijn. Eén ‘grote’ krabpaal in de woonkamer en hier en daar een kleinere in een andere kamer is meer dan voldoende. Je kat zal het je in dank afnemen!

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *