Hoe help je bij een darmontsteking van jouw hond?

darmontsteking hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een dikke darm ontsteking, ook wel bekend als colitis, is een aandoening die veel voorkomt bij honden. Het is ontsteking die optreedt wanneer het slijmvlies van de dikke darm ontstoken raakt. Het kan ongemak veroorzaken voor je hond en vereist vaak medische aandacht.

Zo zorgt een ontsteking van de dikke darm voor diarree bij je hond en zijn er nog veel meer symptomen waar je een dergelijke ontsteking aan kan herkennen. In dit artikel bespreken we wat een dikke darm ontsteking precies is, hoe je de symptomen herkent, welke zorg je kan bieden en wanneer het noodzakelijk is om de dierenarts te raadplegen.

Wat is een dikke darm ontsteking bij honden?

Een darm infectie bij een hond is een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, het laatste deel van het spijsverteringskanaal. Dit is een ontsteking die over het algemeen chronisch is, maar die ook spontaan kan ontstaan. Er zijn meerdere verschillende oorzaken waarom een hond hier last van krijgt.

Krijgt je hond bijvoorbeeld ander eten? Dan kan dit de oorzaak zijn van de ontsteking. Wellicht is je hond allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen en komt dit er op deze manier uit. Zo kan bijvoorbeeld voeding met te veel vezels leiden tot een dikke darm ontsteking.

Ook infecties kunnen er de reden voor zijn dat je hond last heeft van de dikke darm. Denk bijvoorbeeld aan bacteriële of virale infecties, zoals salmonella of het parvovirus. Deze kunnen de dikke darm aantasten, waardoor de klachten ontstaan.

Maar net als mensen hebben honden ook wel eens last van stress. Honden kunnen gevoelig zijn voor stress en angst, wat de darmgezondheid beïnvloedt en ook een oorzaak kan zijn voor een ontsteking. Ook parasieten, denk hierbij aan worminfecties, zoals spoelwormen of lintwormen, kunnen de dikke darm beschadigen en een ontsteking veroorzaken.

Een zeer vervelende oorzaak van de ontsteking is als jouw hond last heeft van een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem van je hond keert zich dan tegen de dikke darm en veroorzaakt een ontsteking.

Wat zijn de symptomen?

Het is bij een dikke darm ontsteking van een hond belangrijk om deze zo vroeg mogelijk te herkennen. Zo zorg je er namelijk voor dat de behandeling snel kan beginnen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

  • Diarree: je hond heeft last van diarree, vaak met bloed of slijm erin.
  • Veranderingen in stoelgang: de ontlasting van je hond is eigenlijk nooit hetzelfde en varieert van waterige ontlasting tot constipatie.
  • Aandrang: je hond probeert vaak te poepen, maar dat is zonder succes.
  • Winderigheid: overmatig gas kan ook een symptoom zijn.
  • Buikpijn: je hond heeft last van buikpijn en laat dit merken door bijvoorbeeld te kreunen, zijn buik te likken of een gekromde houding aan te nemen.
  • Gewichtsverlies: als de ontsteking aanhoudt, kan dit leiden tot gewichtsverlies.

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe zorg ik voor mijn hond tijdens deze ontsteking?

Als je het vermoeden hebt dat je hond last heeft van een dikke darm ontsteking, dan zijn er gelukkig meerdere dingen die je hier tegen kan doen. Zo kan je jouw hond bijvoorbeeld op een dieet zetten, dat minder stress op de dikke darm legt.

Zorg er daarnaast ook voor dat je hond altijd genoeg drinkt. Zo voorkom je dat je hond uitgedroogd raakt. Probeer je hond een zo stressvrij mogelijk leven te laten leiden. Dit doe je onder andere door een veilige, rustige ruimte te creëren. Voldoende beweging is ook belangrijk voor je hond. Let er hierbij wel op dat je dit niet overdrijft.

Welke ziekte kan een hond met een dikke darm ontsteking hebben?

Er zijn meerdere ziektes die samenhangen met een dikke darm ontsteking. Zo is het mogelijk dat het immuunsysteem van je hond de darmwand aanvalt. Ook is het mogelijk dat je hond last heeft van een of meerdere tumoren in de dikke darm. Een infectieziekte is daarbij eveneens een veel voorkomende oorzaak van een dikke darm ontsteking.

Wat de oorzaak van de ontsteking ook is, het is heel belangrijk om deze zo snel mogelijk vast te laten stellen, zodat er met een behandeling gestart kan worden. Neem zeker contact op met de dierenarts als je hond een van de volgende symptomen heeft:

  • Bloederige of zwarte ontlasting: dit kan wijzen op ernstige interne problemen.
  • Aanhoudende symptomen: als de symptomen aanhouden of verergeren, ondanks dat jij je hond thuis zo goed mogelijk verzorgt.
  • Braken: als je merkt dat je hond ook moet overgeven.
  • Lusteloosheid: ligt je hond alleen maar in zijn mand en eet hij bijna niet?
  • Gewichtsverlies: als je hond snel gewicht verliest.

Naar de dierenarts

Heb je besloten om bij de dierenarts langs te gaan? Deze neemt dan met jou de symptomen door en zal dan een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Daarbij is het misschien nodig om extra tests uit te laten voeren, zodat duidelijk is waar je hond last van heeft.

Daarna zal de dierenarts waarschijnlijk ontstekingsremmers of antibiotica voorschrijven. Ook kan er een nieuw dieet aanbevolen worden, of voedingssupplementen. In de regel is dit afdoende om de dikke darm ontsteking van je hond te behandelen. In de regel is een dikke darm ontsteking bij een hond niet dodelijk, als je zorgt dat je hond goed verzorgd wordt.

Vraag je jezelf af: hoelang duurt een dikke darm ontsteking bij een hond? Dit kan verschillen, maar bij een goede behandeling kan dit relatief snel weer verholpen zijn.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *