Als hondeneigenaar wil je voorkomen dat je hond ziek wordt. Toch kan een hond te maken krijgen met een ziekte en dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op wat komen gaat. Je hond kan onder andere te maken krijgen met de ziekte Ehrlichia. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Rickettsia. Teken kunnen deze parasiet overdragen.
Ze komen vrijwel niet in Nederland voor, maar wel in andere warme oorden. Denk bijvoorbeeld aan het oosten en zuiden van Europa. Maar ook in de Antillen komen de teken voor. Ga je regelmatig naar warme landen en neem je dan je hond mee? Dan loopt je hond kans om Ehrlichia te krijgen. Maar wat zijn de symptomen van deze ziekte en is het ernstig? In dit artikel vertellen we je alles over Ehrlichia.
De symptomen van Ehrlichiose hond
Ehrlichia kan honden relatief vrij snel ziek maken, maar soms duurt het ook jaren voordat je hond ziek wordt van deze teek. De symptomen kunnen verschillen en zijn afhankelijk van de fasen. Je hebt in de eerste plaats acute Ehrlichiose. Deze fase duurt meestal niet langer dan drie weken.
Je hond voelt zich in deze periode sloom en vaak eet of drinkt je hond nauwelijks. Ook koorts en benauwdheid komen regelmatig voor in deze fase. Daarnaast kan je hond te maken krijgen met een bloedneus. Ook braken komt regelmatig voor in de acute fase.
Na de acute fase komt de subklinische fase. Dit is een kwalijke fase, want vaak zijn er nauwelijks symptomen. Veel hondeneigenaren denken dan ook dat de hond genezen is. De subklinische fase kan soms jaren duren en je hond ziet er gezond uit. Het punt is echter dat de bloedplaatjes langzaam verlagen en de ontstekingseiwitten gaan in deze fase juist omhoog.
Daarna komt de chronische fase. In deze fase kan je hond echt ernstig ziek worden. Denk aan bloedneuzen, bloed bij de urine, oogontstekingen, nierontstekingen en nog veel meer. Ook hersenaantasting en zenuwaantasting komt voor in deze fase.
Hoe wordt de diagnose Ehrlichia gesteld?
Er wordt middels bloedonderzoek vastgesteld of je hond lijdt aan Ehrlichia. Na ongeveer een week wordt een hond seropositief en dat is duidelijk te zien in het bloed. Het lichaam van je hond maakt namelijk antistoffen tegen deze parasiet aan.
Daarbij is het van belang om te weten dat je hond altijd seropositief blijft. Het hoeft dus niet direct iets te zeggen over de huidige klachten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond jaren geleden Ehrlichia heeft gehad en dat dit nog in het bloed te zien is. Om die reden is het lastig om een goed beeld van de huidige gezondheid te geven.
Met een PCR-test kan de parasiet echter sneller gevonden worden. Maar ook een PCR-test is niet helemaal betrouwbaar. Blijkt uit de PCR-test dat er een parasiet aanwezig is? Dan is het honderd procent zeker dat er sprake is van de aandoening.
Maar is het resultaat van een PCR-test negatief? Dan wil dit nog niet zeggen dat je hond geen Ehrlichia heeft. Vooral in de eerste fase kan de parasiet aangetoond worden met een PCR-test.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Behandeling en prognose van Ehrlichiosis hond
Is vastgesteld dat je hond lijdt aan Ehrlichia? Dan wordt er meestal behandeld met Doxycycline. Deze antibioticabehandeling duurt gemiddeld vier weken. Is de hond al heel lang besmet? Dan moet je hond ook langer antibiotica krijgen.
De behandeling is voor een deel ook afhankelijk van de persoonlijke situatie. Bij de symptomen zag je namelijk al duidelijk dat er verschillende fasen zijn. Een dierenarts onderzoekt je hond en op basis daarvan wordt er een behandelplan opgesteld.
Dan wil je natuurlijk weten of genezing mogelijk is. Ook dit is afhankelijk van de verschillende fasen. Doorgaans geldt dat hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans op genezing. Ook in de subklinische fase is genezing nog mogelijk.
Zit je hond in de chronische fase? Dan wordt de behandeling complexer, maar ook dan kan een behandeling je hond ziekvrij maken. Er kan echter wel blijvende schade ontstaan. Denk aan slechter zicht. Dergelijke schade gaat niet verdwijnen. Bij chronische Ehrlichiose is de behandeling vooral gericht op de symptomen bestrijden.
Ehrlichia hond voorkomen
Het is uiteraard beter om de ziekte te voorkomen. Gelukkig kun je als hondeneigenaar passende maatregelen nemen en daarmee reduceer je de kans op deze ziekte aanzienlijk. In de eerste plaats is het belangrijk om je hond goed tegen teken te beschermen.
Tegenwoordig zijn er speciale middelen op de markt. Ze verkleinen de kans op teken en daarmee ook op vervelende ziektes. Dit geldt niet alleen voor Ehrlichia, maar een teek kan natuurlijk ook verscheidene andere ziektes overdragen.
Daarnaast is het ook belangrijk om je hond om de zoveel tijd te controleren. Ga je bijvoorbeeld met je hond het bos in of naar een andere plaats waar veel teken zijn? Onderzoek dan goed zijn vacht, zodat je teken snel ziet. Zelfs met deze maatregelen loopt je hond het risico om Ehrlichia te krijgen.
Wil je Ehrlichia echt voorkomen? Dan is het verstandig om je hond niet mee te nemen naar warme landen. Maar we begrijpen dat dit voor sommige mensen best lastig is. Misschien woon je voor een deel van het jaar in het buitenland en dan kun je de hond niet missen.
Conclusie
Teken brengen verschillende kwalijke ziektes met zich mee. Honden vinden het heerlijk om te ravotten in de bosjes en daarom lopen ze meer risico op teken. Sommige teken dragen geen ziektes over, terwijl andere teken juist dodelijke parasieten meenemen.
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de parasiet Ehrlichia. Deze parasiet wordt overdragen door een teek, maar gelukkig is de parasiet alleen actief in warme landen.