Mijn kat plast in huis, wat is er aan de hand?

kat plast in huis

Meest recente update: juli 7, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Als je kat plast in huis dan laat dit een hele nare geur achter. Je hele huis kan gaan ruiken naar een kattenbak en je krijgt deze geur moeilijk weer weg. In kattenurine zitten namelijk sterk ruikende stoffen die bij het schoonmaken soms weer geactiveerd kunnen worden. 

In dit artikel gaan we in op de redenen waarom je kat plast in huis. We vertellen je hoe je kattenpis geur kunt verwijderen en over het gedrag van je kat dat dit kan veroorzaken.

Mijn kat plast in huis

Het verwijderen van kattenurine en de geur is een vervelende klus. Het stinkt niet alleen, maar is ook redelijk moeilijk. De beste manier om de geur uit je huis te krijgen is dan ook door te voorkomen dat je kat in huis plast in de eerste plaats.

Als je kat in huis plast heeft dit waarschijnlijk een oorzaak. Het heeft dan ook geen zin om maar te blijven schoonmaken, je kunt in dat geval beter op zoek gaan naar de reden waarom je poes plast in huis.

Waarom plast een kat in huis?

Een ongelukje kan natuurlijk gebeuren, maar plast je kat regelmatig in huis, bed of bank? Dan is dit reden om op zoek te gaan naar de oorzaak. Hiermee probeert je kat je (onbewust) wat te vertellen. De reden dat je kat in huis plast kan namelijk een medische reden hebben, maar ook een slechte kattenbak kan hiervoor de reden zijn.

Medische redenen

Het kan goed mogelijk zijn dat je kat vanwege medische redenen in huis plast. Gebeurt het plassen in huis structureel? Laat het kan even checken door de dierenarts. Mogelijke medische redenen voor het plassen in huis zijn:

Blokkade

Gaat je kat vaak richting de kattenbak en maakt je kat hierbij veel geluid? Dan zou een blokkade de reden kunnen zijn dat je kat moeite heeft met plassen (op de goede plaats). Pijn tijdens het plassen of zelfs bloed in de urine zijn een goede indicatie van problemen. 

Infectie aan de urinewegen

Net zoals de mens kan een kat ook last hebben van een infectie. Dit merk je snel wanneer je kat alleen nog maar ‘hele kleine beetjes’ plast. 

Blaasontsteking

Het kan ook zijn dat je kat last heeft van een blaasontsteking. Een indicatie hiervan is dat je kat ineens nodig moet plassen en daarom de kattenbak niet meer haalt. 

In alle bovenstaande gevallen is het verstandig je kat te laten controleren door de dierenarts. Het zijn onaangename kwaaltjes die je niet lang onbehandeld wilt laten.

Een van de belangrijkste redenen voor mogelijke problemen bij je kat is voeding. Door het juiste over aan je kat te geven, samengesteld door voedingsexperts, weet je zeker dat je kat hierdoor geen medische problemen krijgt. Hiervoor hebben we een nieuw concept waarbij je aan de hand van tien simpele vragen een gepersonaliseerd voedingsplan krijgt. Beter nog, het wordt bij je thuis bezorgd en dat tot wel 30% goedkoper dan ander voer. Lees hier snel verder.

Gedrag

Niet alleen medische redenen kunnen een reden zijn voor het binnenplassen van je kat. Ook gedrag kan hier een rol in spelen.

 • Is er iets verandert aan het huishouden? Ben je bijvoorbeeld verhuisd of woon je ineens met meer mensen samen? Dan is er iets anders aan de leefomgeving van je kat en dit kan de reden zijn dat je kat plast in huis. Iedere verandering aan de leefomgeving kan voor sommige katten een reden zijn om van slag te raken.
 • Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de ‘vorige’ urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen. Kattenurine verwijderen is zeker in huis erg belangrijk om herhaling te voorkomen.
 • Als je kat sproeit in huis wordt dit vaak gedaan om territorium af te bakenen. De geur die hierbij vrijkomt is alleen niet zo prettig. Zorg ervoor dat je kat andere manieren heeft om dit te doen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van krabpalen. Lees hier meer over het gebruik van krabpalen

De kattenbak

Katten kunnen erg kieskeurig zijn als het gaat om hun kattenbak. Soms denk je te snel dat er iets mis is met de gezondheid van je kat, maar het kan ook vaak ‘gewoon’ aan de kattenbak liggen. Maak je deze wel goed schoon en vindt je kat het überhaupt een geschikte kattenbak? Een aantal vragen die je kunt stellen om erachter te komen of het aan de kattenbak ligt:

 • Heb je de kattenbak recent verplaatst?
 • Kan de kat altijd bij de kattenbak of staat deze soms achter een gesloten deur?
 • Heeft je kat privacy bij de kattenbak?
 • Wordt je kat gestoord in de kattenbak?
 • Is de kattenbakvulling nog schoon?
 • Is de kattenbak groot genoeg?
 • Heeft iedere kat een eigen kattenbak?

Vind hier een selectie geschikte kattenbakken om deze problemen te voorkomen!


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Het gedrag van je kat veranderen

Het uitvinden van de reden voor het binnenplassen is het belangrijkste. Je kunt namelijk niet aan iedere oorzaak iets doen. Soms is je kat ziek en moet er een dierenarts aan te pas komen. Heeft het binnen plassen echter een andere reden? Dan kun je hier zelf iets aan doen, maar het zal wel tijd kosten.

 • Wanneer je kat plast in huis op plekken waar het niet hoort zoals je bank, bed of in de woonkamer is het ten eerste belangrijk dat je de kattenpis geur gaat verwijderen. Hiermee voorkom je dat je kat deze plek later weer terug weet te vinden.
 • Heb je net een nieuwe kat erbij? Zorg er dan voor dat beide katten hun eigen plekje hebben. Een eigen eet- en drinkbak maar ook een eigen kattenbak. Je kat kan van slag raken als hij ineens alles moet delen.
 • Ben je net verhuisd? Dan kan het zijn dat je kat helemaal van slag raakt door alle nieuwe geuren. Doe dan ook je best om alle andere geuren zoveel mogelijk te verwijderen. Het is ook altijd goed om een kattendeken mee te nemen waarop nog de geur van het oude huis zit. Zo heeft de kat in ieder geval een bekende geur in de buurt.

Wat je niet moet doen!

 • De neus van je kat in de urine drukken!
 • Niet gaan schreeuwen of boos worden, hiervan raakt je kat alleen maar meer van slag
 • De kattenbak altijd op een andere plaats zetten dan waar je kat eet en drinkt 

Kattenpis geur verwijderen

Kattenurine verwijderen is eigenlijk altijd de eerste stap zodra je kat binnen plast. Het is een vervelend klusje en lastiger dan het klinkt want de geur is hardnekkig. Wel is het heel belangrijk om de geur van kattenpis te verwijderen omdat je kat anders weer terugkomt naar de plek en hetzelfde grapje weer uithaalt. 

Wil je de kattenpis geur goed verwijderen? Dan is het verstandig geen producten te gebruiken die ammonia bevatten, dit lijkt voor de kat namelijk erg op urine lucht. Een citrus lucht daarentegen is weer erg geschikt omdat katten hier niet van houden. Andere tips voor het verwijderen van kattenpis zijn:

 • Gebruik een blacklight om er zeker van te zijn dat je alles verwijdert hebt
 • Gebruik aluminiumfolie om de plaats ‘af te plakken’. Katten houden hier niet van en zullen het daarom vermeiden
 • Verplaatst als laatste de eet- en drinkbakken van de kat, ze zullen niet plassen waar ze eten
Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *