Katten eten gras, al is nog niet helemaal duidelijk waarom ze dit precies doen. De kans is groot dat een buitenkat het eten van gras al in zijn dagelijkse routine heeft zitten. Dit gaat echter niet op voor binnenkatten. Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden, namelijk kattengras. In dit artikel gaan we in op de vragen ‘wat is kattengras?’ en ‘is kattengras gevaarlijk?’.

Waarom eten katten gras?

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom katten precies gras eten. Wel zijn hier veel ideeën over. Zo bevat gras allemaal belangrijke vitamines en zuren die nuttig zijn voor een kat. 

Daarnaast is een kat van oudsher een jager en in het wild eten ze nog wel eens andere dieren. Door gras te eten moeten katten vaak braken, waardoor ook de niet-verteerbare deeltjes van hun prooi mee naar buiten komen.

Voor binnenkatten is het echter niet minder belangrijk. Want katten likken zich nou eenmaal veel om zichzelf schoon te houden. Hierdoor komt er veel haar binnen en dit kan voor verstoppingen zorgen. Door gras te eten komt dit haar mee naar buiten en voorkomt dit verstoppingen en haarballen.

Onderzoek naar het eten van gras door katten doet zelfs vermoeden dat katten gras eten om bacteriën en parasieten uit hun lichaam te krijgen.

Een conclusie van dit onderzoek is dan ook dat het gebruik van kattengras voor binnenkatten erg belangrijk is. Ze zouden altijd een goede portie gras moeten hebben om hun lichaam gezond te houden.

Wat is kattengras?

Kattengras is een veiliger alternatief voor ‘normaal’ gras. Kattengras is namelijk niet bewerkt met bestrijdingsmiddelen en deze kans is wel aanwezig bij normaal gras van bijvoorbeeld een weiland.

Kattengras zorgt er daarnaast voor dat je kat niet meer aan je bloemen zit te kauwen. Het katten gras groei je eenvoudig zelf en is met een beetje water en zonlicht vaak binnen een week klaar voor gebruik. 

Verwar dit gras voor katten trouwens niet met kattenkruid, dit is iets anders. Over kattenkruid/ catnip kun je hier meer informatie vinden.

Is kattengras gevaarlijk?

Het gebruik van kattengras is in principe een veiliger alternatief voor normaal gras doordat het niet bewerkt is met bestrijdingsmiddelen. Katten hebben een natuurlijke behoefte om gras te eten en door je kat te voorzien van kattengras weet je zeker dat hij geen rommel binnen krijgt. Voor binnenkatten is het daarnaast ook nog eens goed voor de spijsvertering. Het voorkomt verstoppingen en geeft daarnaast een gevoel van ‘buiten zijn’.

Katten gras kweken

Kattengras kweken doe je vaak zelf. Het is een eenvoudig proces en je hoeft er ook helemaal geen groene vingers voor te hebben. In de meeste verpakkingen worden de zaden geleverd met een bakje waarin je het kattengras zelf kweken kunt.  

Je moet eerst de zaden laten ontkiemen door het een beetje vochtig te maken. Zodra het ontkiemt is kun je de zaden ‘planten’ en duurt het meestal tussen de een en twee weken voordat het eet klaar is. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en zorg dat het katten gras vochtig blijft. Het heeft geen sloten water nodig, iedere dag een klein beetje is vaak voldoende.

Het is verstandig je kat direct te laten eten vanuit het potje waarin het kattengras gegroeid is. Zodra het begin te verkleuren kun je het vervangen en nieuw katten gras laten groeien. 

Kattengras kopen

Zoals je hebt kunnen lezen is kattengras erg goed voor je kat. Het is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar bevat ook nog eens vitaminen en mineralen die goed zijn voor je kat. Het gras kweken is heel eenvoudig en is binnen een aantal weken klaar voor gebruik zonder al te veel moeite. Kattengras kopen doe je vaak in de vorm van zaden. In onderstaande verpakking wordt zelfs een bakje meegeleverd waarin je het gras kunt kweken. 

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *