Kattenkruid: Alles over catnip, catnip spray en de kattenkruid plant

kattenkruid

Meest recente update: juli 2, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Wellicht heb je de video’s op het internet wel eens voorbij zien komen. Zo niet, dan is dit zeker een aanrader. Het gaat om video’s waar katten te maken krijgen met catnip oftewel kattenkruid voor katten. Dit kruid heeft een bijzonder effect op katten en het wordt soms wel de ‘drugs’ van de katten genoemd zonder de negatieve associaties dan. 

Het is namelijk niet schadelijk voor je kat en ze ervaren ook nog eens een korte periode van euforie. In dit artikel bespreken we kattenkruid, de werking ervan op katten en de verschillende producten waarmee je het aan je kat kunt geven, zoals bijvoorbeeld catnip spray.

Wat is catnip?

Catnip oftewel kattenkruid is een plantensoort dat wel vergelijkbaar is met munt. De ‘werkende stof’ in catnip is ‘nepetalactone’ en zorgt voor de ‘bijzondere’ ervaring van je kat op het kruid. Ongeveer 80% van iedere kat kan dit effect ervaren, het is namelijk afhankelijk van een bepaald gen dat je kat wel of niet bezit. 

Kattenkruid heeft een euforische werking op je kat en wordt daarom wel eens omschreven als drugs voor katten. De werking van catnip is afhankelijk van je kat, maar kan soms tot 10 à 15 minuten duren. Gedurende die tijd kun je je kat allemaal capriolen zien uithalen, zoals heel fanatiek rollen, spinnen of het maken van andere vreemde geluiden.

Het eten van catnip kan een verdovende werking hebben, maar bij het ruiken van het kattenkruid wordt een tegenovergesteld effect zichtbaar. Je kat kan dan juist erg enthousiast en energiek worden. Dit komt doordat de geur erg lijkt om kat feromonen waardoor je kat zich ertoe aangetrokken voelt. 

Dit is dan ook de reden dat het veel gebruikt wordt op kattenspeeltjes met catnip. Op sommige speeltjes zit het standaard, maar je kunt ook catnip spray gebruiken om het bijvoorbeeld op je krabpaal te spuiten. Met name bij nieuwe speeltjes of krabpalen kan catnip uitkomst bieden. Je kat voelt zich er direct tot aangetrokken en maakt zo kennis met al de nieuwe speeltjes.

Zoek je het beste voer voor je kat? Met ons nieuwe concept stellen voedingsexperts het perfecte voedsel voor je samen. Het wordt zelfs gratis thuisbezorgd en dat tot wel 30% goedkoper. Vind hier meer informatie.

Catnip effects

Het effect van Catnip of kattenkruid is zoals aangegeven voor iedere kat anders. De ene kat wordt er erg enthousiast van en de andere kat wordt juist heel relaxed. Ongeveer 80% van alle katten ervaart überhaupt de effecten van kattenkruid. Maar een manier om te testen hoe jouw kat reageert op catnip.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Is catnip gevaarlijk?

Nee, catnip is niet gevaarlijk voor je kat. Ook is er niet aangetoond dat het een verslavende werking zou hebben. Het is dan ook veilig te gebruiken voor op speeltjes van je kat. Uiteraard betekent dit niet dat je je kat nu alleen nog maar catnip moet voeren omdat hij er zo leuk op reageert. Zoals bij de meeste dingen: gebruik het met mate.

Kattenkruid kopen

Het gebruik van kattenkruid kan erg leuke reacties van je kat teweeg brengen en het is daarom zeker de moeite waard om het een keer te proberen. Kattenkruid kopen kan in veel verschillende vormen. 

Zo kun je direct een krabpaal kopen met catnip. Hier zit het kattenkruid al op en je hoeft er dus niets meer aan te doen. De geur die er vanaf komt zal je kat aanzetten tot het gebruik van de krabpaal en dus je andere meubilair ontzien.

Uiteraard kun je ook het pure kattenkruid kopen. Dit kun je vervolgens los aan je kat voeren, maar ook op speeltjes of krabpalen smeren om het meer aantrekkelijk te maken. Het is niet mogelijk om een overdosis te geven aan je kat, al is matig gebruik wel aan te raden. Bij écht grote hoeveelheden zou je kat misselijkheid kunnen ervaren, maar daar moet je het wel heel bont voor maken.

Ook worden er tal van speeltjes verkocht waar al kattenkruid op zit. Hiervoor hoef je dus niets extra’s meer te doen. Alleen het speeltje aan je kat geven om het kruid zijn werk te laten doen.

Catnip kopen kun je dus in veel verschillende soorten. Iedere kat zal natuurlijk zijn eigen voorkeur hebben. Het uitproberen van verschillende speeltjes en het testen van het pure kattenkruid zal naar verloop van tijd ongetwijfeld een voorkeur boven tafel brengen.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Kattenkruid: Alles over catnip, catnip spray en de kattenkruid plant

  1. Gillian zegt:

    Goedemiddag,

    Ik ben Gillian Walstijn en ik heb interesse in de catnip spray en kattenkruid. Ik heb hierbij wel een vraag.
    Hoeveel moet ik aan mijn kat geven om wel een zichtbare reactie te zien, maar dat hij niet te veel binnenkrijgt?
    Ik hoor graag een reactie van u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *