Wat is de beste krabpaal voor grote katten?

krabpaal kat

Meest recente update: juli 24, 2023 door Chris Tebtor

Een krabpaal, krabton of krabmeubel is er in veel verschillende soorten en maten en datzelfde geldt voor katten. De ene krabpaal is geschikt voor de kleinere kitten en de ander is bij uitstek een krabpaal voor grote katten. In dit artikel vertellen we over de beste krabpaal voor grote katten en maken we een selectie voor je zodat je zelf wat minder onderzoek hoeft te doen.

Waarom krabben katten aan een krabpaal?

Nagenoeg iedere kattenbezitter heeft wel een krabpaal, krabton of andere krabmeubel. Maar waarom krabben katten eigenlijk? Dit was een vraag die wij onszelf ooit ook afgevraagd hebben. 

Katten krabben omdat ze hier een natuurlijk instinct voor hebben. Het maakt ze in feite niet uit of ze het doen aan je bank of een krabpaal en ze doen dit voor verschillende redenen. Zo gebruikt een kat het krabben om zichzelf te rekken en strekken. Het zorgt ervoor dat de kat de spieren soepel houdt, eigenlijk net zoals wij rekken voordat we gaan sporten. 

Ook krabt een kat om zichzelf te reinigen. Er blijft vaak vuil onder de nagels hangen en een krabpaal is dan ook zeer geschikt om dit ‘op te ruimen’. Daarnaast wordt het in de natuur ook gebruikt om territorium af te bakenen. Er wordt bij het krabben een bepaalde geur afgegeven die uniek is aan je kat en hiermee laat hij weten dat dit zijn plek is. 

Het is dus heel natuurlijk dat katten willen krabben en ze doen dit niet alleen maar voor de lol. Het is daarom belangrijk dat je katten dit in alle rust kunnen doen. Katten die veel buiten komen hebben hier natuurlijk alle ruimte voor, maar voor binnenkatten is dit anders. Ze zullen zich al snel vergrijpen aan je bank of stoelen als ze geen andere opties hebben. Een krabpaal kopen kan dus voor zowel binnen- als buitenkatten een goede bescherming zijn voor je meubilair en bovendien maak je je kat er erg blij mee. 

Welke krabpaal heb ik nodig?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een geschikte krabpaal. Helemaal wanneer je een (middel) grote kat hebt. Deze zijn vaak net iets zwaarder en gooien een krabpaal voor kleine kittens zomaar om. 

Naast de juiste krabpaal, is gezonde voeding belangrijk voor het geluk van je kat. Met ons voeding op maat concept ontvang je maandelijks de beste kwaliteit voeding voor je kat gratis thuisbezorgd. Deze dienst is tot 30% goedkoper dan traditioneel voer. Lees hier hoe dat kan.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


De hoogte van een krabpaal

Een krabpaal voor grote katten staat over het algemeen steviger naarmate deze hoger wordt. Ook zal het onderstel wat breder zijn, waardoor het meer in evenwicht staat. Als vuistregel kun je de volgende afmetingen voor een krabpaal hanteren aan de hand van het gewicht van je kat. 

Kattenkrabpaal voor een grote kat:

150+ centimeter hoog
Iedere gewichtsklasse

Krabpaal voor een middelgrote kat:

Tussen de 90 en 150 centimeter hoog
Geschikt voor katten tot ongeveer 4 kg

Katten krabpaal voor een kleine kat:

Tot 90 centimeter hoog
Katten van ongeveer 2 a 3 kg

Verticaal of horizontaal krabben

Niet iedere kat heeft dezelfde behoeftes. Zo kun je merken dat de ene kat zich graag vergrijpt aan de bank en de andere aan het vloerkleed. Bij het uitzoeken van een krabpaal is het belangrijk hierop te letten, want niet iedere krabpaal beschikt bijvoorbeeld over een ‘krab baar onderstel’. 

Design krabpalen

Natuurlijk moet je niet alleen maar op je kat letten. Krabpalen zijn over het algemeen grote gevaartes die in je huiskamer staan, met name bij grote katten. Het is dan ook belangrijk dat je zelf het design ook ziet zitten. Je komt het natuurlijk iedere dag tegen in je woonkamer. 

Beste krabpaal voor grote katten

Zoals aangegeven bestaat er niet één krabpaal to rule them all. Het is volledig afhankelijk van je eigen kat maar natuurlijk ook je eigen smaak. Daarom hebben we een selectie gemaakt van een aantal van de beste krabpalen.

Zolux cat park 2 krabpaal taupe

De zolux cat park 2 krabpaal is een uitgebreide krabpaal met veel toeters en bellen. Het is een krabpaal waar je kat zowel horizontaal als verticaal kan krabben, maar ook de energie kwijt kan. Het is uitgerust met een aantal speeltjes waardoor het meer biedt dan alleen maar krabben. De kussentjes zijn tevens uitneembaar waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. 

Zolux cat park 3 krabpaal taupe

De zolux cat park 3 krabpaal is vergelijkbaar met de 2, al is deze zelfs nog iets uitgebreider. Het beschikt naast de krabpalen ook over een kattenhangmat, waardoor je kat volledig tot rust kan komen. Het cat park 3 is dan ook zeer geschikt als krabpaal en speeltoestel ineen. 

Happy pet nature first sherwood krabpaal

Mocht je geen groot gevaarte in de woonkamer willen hebben staan? Dan is de Nature First sherwood krabpaal geschikt. Het biedt je kat genoeg ruimte om de nagels kort en scherp te houden is staat daarnaast niet in de weg. Om de krabpaal extra aantrekkelijk te maken is het daarnaast mogelijk om er Catnip op de spuiten, zodat je kat er niet vanaf kan blijven. 

EBI krabpaal Trend Elegance Touche

Deze krabpaal is eentje die je prima in je huiskamer kunt hebben staan. Het biedt voldoende ruimte voor je katten met alle verschillende verdiepingen. Daarnaast is het voorzien van speeltjes en genoeg ruimte om te krabben zodat je kat zich geen moment zal vervelen. Je kat heeft de mogelijkheid om lekker bovenop te liggen terwijl de krabpaal naast het raam staat. Lekker uit het raam kijken en wegdromen. 

Trixie krabton

Naast alle krabpalen zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld deze Trixie krabton. In drie verdiepingen kan je kat zich even afzonderen en naar verschillende hoeken van je kamer kijken. De binnen- en buitenkant wordt daarnaast gebruikt als krabpaal, zodat ook met de Trixie krabton je kat van alle gemakken is voorzien. 

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Wat is de beste krabpaal voor grote katten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *