Katten staart, wat zegt de staart over je kat?

kat staart

Meest recente update: juli 30, 2023 door Janick

De katten staart wordt veel gebruikt door je kat, niet alleen om zijn balans te houden als hij over een smal muurtje loopt. Een kattenstaart is ook een duidelijke graadmeter voor de stemming van je kat. In dit artikel vertellen wij je graag meer over hoe jouw kat met zijn staart communiceert zodat jij je kat beter begrijpt na het lezen van dit artikel! 

Staart kat betekenis

Het staartje van een kat heeft een belangrijk aandeel in de communicatie met soortgenoten en mensen. Door goed naar het staartje van je kat te kijken, kun je zien hoe het dier zich voelt. Om de positie en dikte van het staartje goed te interpreteren kijk je ook naar andere lichaamsuitdrukkingen en de mimiek van de kat.

Zo kan een hoge staart van je kat bijvoorbeeld een teken van angst zijn, maar ook van vriendelijkheid en begroeting. Dit ligt simpelweg aan de omstandigheden van het moment. De kattenstaart betekenis is dus een goede afspiegeling van het humeur van je kat.

De stemming van de kat wordt, net als bij mensen, gevormd door omstandigheden. Een negatieve stemming van de kat kan bijvoorbeeld ontstaan door eten wat hij of zij niet lekker vindt of wanneer je te weinig aandacht geeft. De beste voeding voor iedere kat is gepersonaliseerde voeding.

De samenstelling gebeurt op basis van de behoeften van jouw kat en daarnaast is deze voeding ook nog tot wel 30% goedkoper. Lees hier meer over ons voeding op maat concept.

Kat staart omhoog

Een hoge staart bij katten betekent in de meeste gevallen dat de kat ontspannen en tevreden is. Staat de staart van jouw kat recht omhoog met een gekruld puntje of een extra hoog puntje? Dan is dit een teken van tevredenheid, vrolijkheid of een vriendelijke begroeting.

Staat de staart van je kat recht omhoog en staan de rug haren ook overeind? Dan is de kat mogelijk agressief. In de meeste gevallen staat een hoge staart staat dus gelijk aan een gelukkig huisdier!


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Trillende staart kat

Een hoge staart staat gelijk aan een gelukkige kat, maar als je een trillend staartje bij je huisdier ziet dan weet je zeker dat het goed zit. Een trillend staartje betekent namelijk dat de kat dol op je is en blij is om je te zien! Je ziet dit vaak in combinatie met heel veel liefkozende kopjes en liefdesbeetjes. Niets om je druk over te maken dus.

Kat kwispelt

Een kat kwispelt om diverse signalen af te geven. Zo kwispelt een ontspannen kat om zich voor te bereiden op inspanning. Naarmate de kat alerter wordt zal hij sneller met zijn hele staart gaan zwiepen. Een kat waarvan het staartpuntje heel langzaam heen en weer zwiept, is tevreden. Je ziet dit vaak bij katten die aan het eten zijn of bij katten die ontspannen op de bank liggen.

Wist je dat? Een tevreden kat, is een gelukkige kat. Om je kat zo gelukkig te houden, zijn we stiekem best bereid om hem te blijven verwennen. Vaak vergeten mensen (ook ik) dat katten van zichzelf niet echte drinkers zijn. Het humeur van je tevreden kat kan beïnvloed worden door te weinig vocht inname. Daarom gebruik ikzelf van die handige water pets die het drinken stimuleren. Zo blijft je tevreden kat, een gelukkige kat.

Ligt de kat bij je op schoot en gaan de oren naar achter terwijl het staartje heviger zwiept? Dan is je kat het knuffelen waarschijnlijk zat. In dit geval is het kwispelen een teken van irritatie. Katten die elkaar proberen te intimideren bewegen hun volledige staart langzaam van links naar rechts. Tot slot kwispelt een kat die op vogeljacht is ook. In de meeste gevallen zwiept de staart alle richtingen op. Dit is een teken van positieve opwinding.

Kat staart naar beneden

Als de staart in een boog naar beneden hangt met een opgekruld puntje dan is je huisdier tevreden en ontspannen. In dit geval is er niets aan de hand om je zorgen over te maken. Wijst de kattenstaart naar beneden en staan alle haren overeind, dan is je kat gestrest omdat hij ergens flink van is geschrokken.

Tot slot kan een staart die naar beneden wijst, wijzen op pijn. In de meeste gevallen houdt de kat zijn kop dan ook licht naar beneden en likt de kat het lichaamsdeel af waar hij pijn heeft. Neem contact op met je huisarts als je merkt dat je kat pijn heeft om hem zo snel mogelijk van de pijn af te kunnen helpen.

Kat dikke staart

Wanneer je kat een dikke staart opzet betekent in de meeste gevallen dat de kat bang of geschrokken is. Als de staart van je kat ineens een stuk dikker is dan normaal dan is er iets of iemand in de buurt waar het dier zich niet prettig bij voelt. Een dikke staart bij je kat die omlaag staat betekent dat je huisdier bereid is om zichzelf te verdedigen in een spannende situatie. Een dikke staart die omhoog staat betekent dat het dier boos is.

Kat slaat met staart

Als een kat slaat met staart kan dat zijn om wakker te blijven. Je ziet dit bij katten die ontspannen op de bank of in de mand liggen, maar tegelijkertijd in de gaten willen houden wat er allemaal gebeurd.

Dat was het voor vandaag. Wij hopen dat je met dit artikel meer duidelijkheid hebt gekregen over de katten staart en de verschillende betekenissen die de staart van je kat kan hebben. Wij vinden het belangrijk dat jouw kat niets tekort komt. Daarom vind je bij Blijhuisdier.nl een groot assortiment aan kattenproducten. Verwen jouw kat met een nieuwe krabpaal of kattenmand of haar essentiële kattenproducten in huis via onze shop! De shop zit vol met mooie aanbiedingen.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Katten staart, wat zegt de staart over je kat?

  1. Euca zegt:

    Uit de tekst bovenstaande:
    Neem contact op met je huisarts als je merkt dat je kat pijn heeft om hem zo snel mogelijk van de pijn af te kunnen helpen.

    Ik denk dat mijn huisarts vreemd staat te kijken als ik met mijn kat op het spreekuur kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *