Giardia bij honden: Een overzicht van symptomen, behandeling en preventie

Giardia bij honden

Meest recente update: juli 21, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Giardia is een veelvoorkomende en besmettelijke darmparasiet die zowel mensen als dieren kan treffen. Bij honden kan de aanwezigheid van giardia leiden tot maag-darmproblemen en ongemak. In deze blogpost zullen we een overzicht geven van de symptomen, behandeling en preventieve maatregelen met betrekking tot giardia bij honden.

Inhoudsopgave

Symptomen

Giardia bij honden kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder diarree, braken, gewichtsverlies, verminderde eetlust en buikpijn. De ontlasting kan er waterig uitzien en een onaangename geur hebben. Sommige honden vertonen echter geen symptomen, maar kunnen nog steeds de parasiet bij zich dragen en deze verspreiden naar andere dieren of mensen. Giardia komt ook vaak voor bij puppies. Deze besmetting kan bij puppies gevaarlijk zijn dus het is zaak dat je direct een dierenarts raadpleegt wanneer je een besmetting bij je pup vermoedt.

Behandeling

Als je vermoedt dat je hond besmet is met giardia, is het dus belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een diagnose stellen door middel van een ontlastingsmonster. Als de diagnose wordt bevestigd, zal de dierenarts een geschikte behandeling voorschrijven, meestal bestaande uit een kuur met antibiotica of antiparasitaire medicatie. Naast medicamenteuze behandeling is het belangrijk om de omgeving van de hond grondig schoon te maken. giardia kan lang overleven in de omgeving, dus het reinigen van de hondenmand, voerbakken, speelgoed en andere voorwerpen waarmee de hond in contact komt, is essentieel om herbesmetting te voorkomen. Antibiotica en andere antiparasitaire middelen hebben helaas vaak een slechte impact op de darmflora van jouw hond. Deze darmflora is enorm belangrijk voor de weerstand van jouw trouwe viervoeter, dus is het aan te raden om naast de behandeling ook de darmen te ondersteunen via goede probiotica.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die je kunt inzetten tegen giardia. Organimal.nl is een bedrijf dat zich richt op natuurlijke supplementen en voeding speciaal voor honden en katten. Ook voor giardia bij jouw hond hebben zij een natuurlijke behandeling genaamd Gia control.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Preventie

Het voorkomen van giardia is niet altijd eenvoudig, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

Hygiëne: Was regelmatig je handen, vooral na het hanteren van ontlasting of het schoonmaken van de hondenmand. Dit geldt ook voor het gezinslid dat verantwoordelijk is voor het opruimen van de ontlasting van de hond.

Schoon drinkwater: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon, vers drinkwater. Vermijd het gebruik van water uit plassen of andere mogelijke bronnen van verontreiniging.

Controle: Controleer jouw hond regelmatig op interne parasieten zoals wormen en giardia.  Meer dan 90% van de controles vallen negatief uit. Dat wil dus zeggen dat er geen parasieten geconstateerd worden in de meeste gevallen. Periodiek behandelen kan daarom onnodig schade aan de gezondheid van jouw huisdier toebrengen.

 Vermijd contact met besmette dieren: Vermijd contact met honden of andere dieren waarvan bekend is dat ze besmet zijn met giardia. Voorkom dat je hond water drinkt uit plassen waar andere dieren in hebben gebaad.

Conclusie

Giardia bij honden kan vervelende symptomen veroorzaken en het welzijn van je huisdier beïnvloeden. Het is belangrijk om de signalen van giardia-infectie bij je hond te herkennen en tijdig medische hulp in te schakelen. Door goede hygiënepraktijken te volgen en preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op besmetting verminderen en de gezondheid van je hond beschermen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en behandeling van giardia bij honden.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *