Meest recente update: mei 31, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Als hun koppie nog maar half op hun romp hangt zouden ze het liefst nog zeggen dat er “echt helemaal niets aan de hand is hoor, personeel”. Maar hoe graag Tijgertje zijn zwakte niet wil tonen, katten worden wel degelijk ziek. Een nies is lastig te onderdrukken en kan betekenen dat er een stofje in zit, maar kan een kat verkouden zijn?
Kan een kat verkouden zijn?
Jazeker kan dat! Een verkouden kat of kat met verstopte neus komt heel vaak voor. Hierbij moet je onderscheid maken tussen acute en chronische klachten. Wanneer de symptomen van een verkouden kat zich sinds een paar dagen tot twee weken voordoen is er sprake van acute klachten. Bij chronische klachten duren ze langer dan twee weken of keren ze steeds terug.
De symptomen van een acuut verkouden kat zijn niezen en snotteren, kokhalzen en/of gewrichtspijn. Daarnaast kan de kat griep hebben en ook een kat met keelontsteking is geen uitzondering. De oorzaak kan een acute virusinfectie zijn zoals niesziekte. Een vreemd voorwerp zoals een grasaar in de neus of boven het gehemelte geeft het beeld van een kat die verkouden is. Zeldzamer is het als een kat irriterende stoffen inademt. De hierop volgende keelontsteking bij de kat uit zich met niezen en hoesten.
De symptomen van een chronisch verkouden kat zijn eveneens niezen en snotteren, al dan niet met bloeden uit de neus. Er zijn vaak ook periodes met minder of geen klachten. Een acute niesziekte kan door omstandigheden overgaan in een chronische niesziekte die elke keer dat de kat een verminderde weerstand heeft weer opduikt, goed te herkennen aan een kat met een natte neus, hoesten en een regelmatig verstopte neus bij de kat. Ook een poliep in de neus- en keelholte kan een chronisch verkouden kat opleveren.
In dit geval heeft de kat een keelontsteking. Minder prettig is een tumor in deze regio, wat meestal bij oudere katten voorkomt. Dit kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Bij een natte neus kan de kat last hebben van een agressieve schimmelinfectie die het neusschot wegvreet, wat gepaard gaat met bloedverlies.
Wat is de behandeling als een kat verkouden is?
Voor behandeling dien je altijd contact op te nemen met de dierenarts. Bij een grasaar of andere blokkade zal deze de kat onder narcose brengen en met behulp van een endoscoop de boosdoener verwijderen. Bij chronische klachten wordt middels een aantal onderzoeken een diagnose gesteld. Chronische niesziekte is niet te genezen, maar antibiotica kan tijdelijk verlichting geven. Een poliep wordt onder narcose verwijderd. Bij een tumor ligt het heel erg aan de prognose van het type tumor of een adequate behandeling verbetering geeft. Schimmels zijn hardnekkig en worden onder narcose zoveel mogelijk verwijderd, waarna een middel tegen schimmels wordt toegediend.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Mijn kat heeft een natte neus, is mijn kat verkouden?
Een natte neus bij de kat kan duiden op een kat die verkouden is, maar dat hoeft niet. Net zoals de meeste dieren produceren ze traanvocht. Dit verzamelt zich in de ooghoek en katten voeren ongeveer 1 milliliter traanvocht per dag af, via de neus. Daarom is een gezonde kattenneus vaak wat nat. Een droge neus is echter ook geen probleem, het kan gedurende de dag variëren. Als de kat continu een heel natte neus heeft, als de kat verkouden oogt, niest en vieze oogjes krijgt, is het wel tijd om de dierenarts een belletje te geven.
Is een verstopte neus bij de kat thuis te verhelpen?
Pak de voorpootjes van Tijgertje en haal ze voorzichtig uit zijn snoetje. Voila, verstopte neus weer zichtbaar. Thuis dokteren met een kat die verkouden is moet je zo min mogelijk doen. Wel kun je het hem zo aangenaam mogelijk maken. Je kunt de verstopte neus van je kat geregeld schoonmaken met een vochtige tissue of bolletje katoen. Houd zijn gedrag en symptomen goed in de gaten al voordat je de dierenarts inlicht, zodat je deze veel informatie kunt geven. Onthoud echter wel dat als jij het niet vertrouwt, contact met de dierenarts nooit kwaad kan. Heeft je kat merkbaar moeite met ademhalen, onderneem dan direct actie!
Denk je dat je kat een keelontsteking heeft?
Bij een keelontsteking zal de kat kokhalzen bij het eten, omdat e keel enorm gevoelig is geworden. Dit is ook te zien aan de rode keel met vaak opgezette lymfeklieren. Het zal lijken of de kat griep heeft of dat de kat verkouden is. Er kan sprake zijn van rhinotracheïtis, dit komt vooral bij jongere katten voor.
Een herpesvirus of calicivirus veroorzaakt bij deze katte een keelontsteking met een natte neus, niezen en keelpijn als symptomen. Hierdoor zal de kat steeds minder eten, wat al binnen een paar dagen dodelijk is. Ga hier dus op tijd mee naar een professional! Deze zal antibiotica voorschrijven, al dan niet met vloeistoftherapie en uiteraard mag Tijger zijn lievelingsmaal, het maakt niet uit wat, áls hij maar eet! Een beetje verwarmen wil de eetlust nog weleens extra opwekken. Wel moet poeslief even apart gehouden worden van zijn huisgenootjes op vier poten, daar het zeer besmettelijk kan zijn.
Een andere oorzaak van een keelontsteking bij de kat is een tumor die, onder deze omstandigheden, helaas vaak kwaadaardig is met een slechte prognose. Deze tumoren groeien zeer snel en hoewel ze door middel van chirurgie kunnen worden verwijderd, komen ze vaak snel weer terug. Ook hierbij is het van groot belang voor Tijger om snel te handelen, je wilt immers niet dat je kleine roofdier een onnodig lang en pijnlijk levenseinde kent. En er is altijd de kans dat het wel goedaardig is, kleine ingreep en Tijger huppelt nog jaren vrolijk rond.
Moet ik dan echt voor alles naar de dierenarts?
Nee, zeker niet. Jij kent jouw kat als de beste en hoe goed Tijgertje ook probeert zijn pijntjes te verhullen, als er echt iets is voel je dat als personeel maar al te goed aan. Bovenstaande informatie is ter indicatie wat er mis zou kunnen zijn. Enkel een dierenarts kan uitsluitsel geven. Bij twijfel gewoon bellen.
Het kan nooit kwaad om ervoor te zorgen dat je kat genoeg vocht binnen krijgt, met de Ebi pet waterfeeder stimuleer je om te drinken.