Alles over krolsheid bij je kat

krolse kat

Meest recente update: augustus 15, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Is je kat krols? Dan is het bijna onmogelijk om dat niet te merken. Je poes zal er dan namelijk alles aan doen om de aandacht van katers te trekken. Dat kan vervelend zijn, maar het is ook niet zonder gevaren voor de kat zelf. We leggen je uit hoe dit zit en hoe jij je kat het beste kan helpen hierbij.

Wat is krolsheid bij een kat precies?

Alle poezen zullen in hun leven regelmatig krols worden, maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Laten we even uitleggen wat krols zijn bij een poes nou precies inhoudt. Dit is de periode van seksuele activiteit bij vrouwelijke katten.

Een krolse poes is vruchtbaar en zal dan allerhande signalen uit gaan zenden naar mannelijke katten. Op deze manier probeert ze hen ertoe te verleiden om met haar te gaan paren. De symptomen die gepaard gaan met het krols zijn variëren per kat, maar veel voorkomend zijn onder andere frequent mauwen, een kat die extra actief en rusteloos is, alsmede het wrijven tegen objecten of mensen.

Je poes zal echt haar best doen om iedereen te laten weten dat ze klaar is om zich voort te planten! Krolsheid komt over het algemeen vanaf een maand of zes voor. In de regel is het zo dat katten twee keer per jaar krols worden, maar het is ook mogelijk dat het om de paar weken tot om de paar maanden terugkeert.

Wat is het gedrag van een krolse kater?

Niet alleen poezen kunnen krols worden, ook katers hebben hier mee te maken. Dit leidt bij hen ook tot een grote onrust in hun gedrag. Vervelend daarbij is dat katers die krols zijn hun territorium gaan markeren. Met andere woorden: ze plassen op allerhande plekken waar ze normaal gesproken nooit zouden plassen, dit allemaal om aan te geven dat ze zich ook willen voortplanten.

De geur die dit met zich meebrengt is zeer onaangenaam. Afgezien van dit plassen zijn bij een mannelijke kat echter minder symptomen van krolsheid te bemerken dan bij een vrouwelijke kat.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe vaak is een kat krols?

Een kat kan zeer vaak krols zijn, vaak ook vrijwel direct nadat ze zwanger is geweest. Normaal gesproken kan een kat meerdere keren per jaar krols worden, wat wel een beetje afhankelijk is van de omstandigheden en het seizoen.

Dus vraag je jezelf af: wanneer wordt een kat krols? Dan is het antwoord dat dit voornamelijk gebeurt in het voorjaar en in de zomer. De dagen zijn dan langer en je poes zal dan vaker buiten zijn en meer mannetjes ontmoeten.

Wanneer je er niet voor kiest om je kat te steriliseren, is het mogelijk dat je kat om de paar weken of maanden krols zal worden. Dit gaat net zolang door totdat ze zwanger wordt, of tot je toch besluit om je kat te laten steriliseren. Je vind hier een aantal handige verzorgingsproducten voor katten.

Zijn er gevaren voor een kat die krols is?

Het kan voor mensen vervelend zijn als een kat krols is, maar voor je kat zelf is het ook geen pretje. De onrust die ze in haar lichaam heeft zorgt ervoor dat ze veel stress ervaart. Dat niet alleen, ze zal door deze onrust ook minder vaak gaan eten en drinken.

Als de krolsheid dan ook lang duurt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor haar gezondheid. Het is ook goed mogelijk dat je poes agressiever wordt. Het is haar natuur dat ze wil paren met een mannetjespoes en als jij bijvoorbeeld haar binnen te houden, dan zal ze er alles aan doen om toch te ontsnappen. Dit brengt meerdere risico’s met zich mee.

Poezen die krols zijn kunnen bijvoorbeeld worden aangereden door een auto, of de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden. Ook vechtpartijen met andere katten komen dan vaak voor. Maar ook voor de gezondheid van een poes die krols is, is het niet goed als de krolsheid te lang duurt.

Katten die krols zijn hebben namelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals een baarmoederontsteking of tumoren. Daarnaast kan je poes door het steeds weer langdurig krols zijn baarmoeder- en eierstokkanker ontwikkelen.

Hoe kan je een poes die krols is helpen?

We hebben nu vragen als “Hoe vaak wordt een poes krols” en “Wanneer wordt een poes krols” beantwoord, maar de belangrijkste vraag is eigenlijk: “Hoe kan jij je poes helpen als ze krols is?” Er zijn meerdere verschillende manieren om je kat te helpen.

De beste manier is eigenlijk om je kat te laten steriliseren. Je poes zal dan namelijk niet meer krols worden, waardoor ook het gevaar op gevaarlijke ziektes sterk afneemt. Uiteraard is dit wel een ingrijpende operatie. Je kat zal dan namelijk niet meer zwanger kunnen worden. Toch is het goed om dit te overwegen.

Je helpt je kat ermee en zorgt er ook voor dat er niet al teveel kittens bijkomen. Een nestje kittens kan je nog wel uitbesteden aan vrienden of familie die ook zo’n schattig poesje in huis willen hebben, maar als dit te vaak gebeurt zal dat steeds moeilijker worden en komen die kittens misschien wel zonder huis te zitten. Wat kan helpen is een lekkere kattenmand.

Wil je toch je kat niet laten steriliseren, dan zijn er andere manieren om ervoor te zorgen dat ze rustiger wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze niet in de buurt van katers komt, of breng haar tot rust met wat kattenkruid. Het is ook goed om haar op warme dekens te laten liggen of slapen en om je kat bezig te houden. Een kat die speelt zal minder aan de krolsheid denken. Op deze pagina vind je daarom speelgoed voor katten.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *