Aardappel hond, mag een hond aardappelen?

hond aardappel

Meest recente update: augustus 9, 2023 door Chris Tebtor

Aardappelen zijn eigenlijk niet weg te denken uit ons dieet. Gebakken aardappelen, gekookte aardappelen of natuurlijk de gefrituurde variant in rechte stukjes. Allemaal erg lekker en de een gezonder dan de ander. Maar mogen honden aardappelen als ze je met vragende ogen aankijken tijdens het eten? We vertellen je alles over honden en aardappelen in dit artikel.

Mogen honden aardappelen?

Ja, honden mogen aardappelen. Hier moeten we direct wel een grote kanttekening bij maken. Het is namelijk misschien niet de beste optie. Het hangt helemaal af van het soort aardappel en de manier waarop het klaargemaakt is. Over het algemeen zijn aardappelen gezond, maar honden zorgen op een andere manier voor hun voedingsstoffen dan wij als mens dat doen.

Je hoeft niet direct alarm te slaan als je hond een stuk aardappel te pakken krijgt. Wel is het verstandig om op te letten als je aardappelen aan het schillen bent en even de kamer uit loopt. 

Rauwe aardappel hond

Een rauwe aardappel voor je hond is namelijk niet zo goed. Dit komt omdat het net zoals de paprika onderdeel is van de nachtschade familie. Hier zitten verschillende schadelijke stoffen in, maar de bekendste is Solanine. Dit is al schadelijk voor de mens en voor een hond helemaal. 

In rauwe aardappel zit deze stof veel, dus voorkom dat je hond dit te pakken krijgt. Symptomen waar je op moet letten als je hond aan de rauwe aardappel heeft gezeten:

mag een hond aardappelen
  • Een verlaagde lichaamstemperatuur
  • Buikpijn
  • Braken
  • Verlies van kracht
  • ‘Aan de dunne’
  • Spiertrillingen
  • Verandering in de ademhaling

Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hond gekookte aardappel

Een gekookte aardappel is aanzienlijk beter voor je hond dan een rauwe aardappel. Dat komt omdat je bij het proces van het koken veel van de solanine verliest. Nog steeds zou je je hond geen bord vol met gekookte aardappelen moeten geven, maar even proeven zou in de meeste gevallen niet zoveel kwaad kunnen mocht je je bord graag willen delen.

Mag een hond patat?

Als vuistregel houden wij toch altijd aan om voedsel gemaakt voor mensen niet aan je hond te geven. Dat geldt voor gekookte aardappel waarbij zout of andere kruiden gebruikt is, maar helemaal voor gebakken of gefrituurde aardappel.

Hierin zitten verschillende slechte dingen zoals vet, zout en koolhydraten. Het lichaam van de hond werkt net iets anders dan dat van de mens dus je hond zou zo ‘clean’ mogelijk moeten eten. Het is niet direct een drama als je hond patat te pakken krijgt, maar je hoeft geen extra bakje voor je hond te bestellen.

Zoete aardappel hond

Op de vraag: mag een hond zoete aardappel is het antwoord anders. Zoete aardappelen zijn beter voor je hond. In een zoete aardappel zitten verschillende vitaminen en mineralen die een gezonde werking hebben, waaronder: Vitamine A,B & C, Magnesium en ijzer.

Hond aardappel, wat is het beste alternatief?

We raden je wel aan om bij iedere verandering in het eten van je hond te beginnen met kleine hoeveelheden. Iedere hond is anders en omdat je hond bepaalde soorten aardappelen mag eten betekent dat niet dat het direct goed voor je hond is. 

Wij weten natuurlijk niets van eventuele allergieën voor je hond en dat soort zaken. Door te beginnen met kleine hoeveelheden ontdek je snel genoeg of je hond aardappel kan hebben.

Om zeker te weten wat de juiste voedsel oplossing is voor jouw hond raden we je aan om gepersonaliseerd voedsel te gebruiken. Door tien simpele vragen in te vullen (allergieën, grootte etc) komen we samen tot het beste voedsel voor je hond. Ook mooi voor het baasje, het is zelfs tot 30% goedkoper van ander premium voeding en het wordt ook nog gratis opgestuurd. Lees daarover snel verder op deze pagina.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *