Leishmania bij honden

Leishmania hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Je wilt natuurlijk dat je trouwe viervoeter lang gezond blijft. Het is immers leuk om samen met je hond op te trekken. Een hond in huis brengt bovendien een aangename sfeer met zich mee. Maar natuurlijk kan je hond wel te maken krijgen met verschillende ziektes.

Sommige ziektes zijn niet zo ernstig, terwijl andere ziektes dodelijk zijn. Een voorbeeld van een heftige ziekte is Leishmania. De aandoening wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania. In deze tekst gaan we dieper op deze ziekte in.

De oorzaak van Leishmania

Gaat je hond nooit mee op vakantie en blijft die vrijwel altijd in Nederland? Dan is de kans vrij klein dat je hond te maken krijgen met Leishmania, want deze ziekte komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied. De parasiet Leishmania blijft namelijk alleen leven in warme gebieden. Nederland is een te koud land voor Leishmania. Maar in welke Europese landen komt de parasiet dan wel voor?

Welnu, de parasiet vind je in de eerste plaats in de landen Spanje en Portugal. Daar kan de parasiet door het hele land leven. Ook in het zuiden van Frankrijk komt de parasiet regelmatig voor. Daarnaast vind je de parasiet ook in verscheidene andere landen met een warm klimaat.

Ben je recentelijk met je hond in een warm land geweest? Dan bestaat er een kans dat je hond Leishmania heeft. De ziekte wordt meestal via een zandvlieg overgebracht.

Wat zijn de symptomen?

Je wilt natuurlijk weten wat de symptomen van Leishmania zijn. Het punt bij Leishmania is dat het best lang kan duren voordat je hond daadwerkelijk ziek wordt. Het kan drie maanden duren, maar soms ook enkele jaren. Dit maakt het lastiger om een diagnose te stellen. Sommige honden worden helemaal niet ziek na besmetting met Leishmania. Toch zijn er wel Leishmania symptomen en die zullen we in deze alinea behandelen.

Je hond heeft plots rode bultjes

Leishmania wordt overgedragen door een zandvlieg en vaak kun je zien wanneer die je hond gebeten heeft. Vaak zie je rode bultjes of kleine zweren. De zandvlieg bijt meestal bij de oorschelpen, buikwand en neus. Onderzoek die gebieden dus goed nadat je in een warm land bent geweest.

De bultjes blijven doorgaans enkele weken en na verloop van tijd verdwijnen ze weer zonder behandeling. Het punt is echter dat een infectie nog niet kan worden aangetoond bij deze bultjes en zweren.

De eerste echte klachten

Na een tijdje krijgt een hond met Leishmania vaak de eerste klachten. Merk je dat je hond uit het niets snel afvalt en is er ook sprake van spierafbraak? Dan kan dit met Leishmania te maken hebben. Honden met Leishmania hebben ook minder zin in eten en soms eten ze zelfs helemaal niet meer. Vaak hebben ze ook minder energie.

Bij onbehandelde Leishmania nemen de klachten toe. Je hond krijgt na verloop van tijd huidproblemen. Denk aan haaruitval, roos en bepaalde huidklachten. Daarnaast kan je hond te maken krijgen met bloederige urine, diarree, nierontstekingen en ontstoken ogen.

Het is echter lastig om deze symptomen aan Leishmania te koppelen, omdat ze vrij algemeen van aard zijn. Heeft je hond meerdere symptomen? Dan is het geen slecht idee contact op te nemen met een dierenarts.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

We gaven eerder in de tekst al aan dat het lastig is om een goede diagnose te stellen, want het kan soms jaren duren voordat Leishmania daadwerkelijk ziekmakend wordt. Met een bloedonderzoek wordt de besmetting meestal aangetoond. Soms wordt er ook microscopisch onderzoek verricht.

De parasiet is soms zichtbaar onder de microscoop. Met een biopt kan zo de diagnose worden vastgesteld. Maar ook onder de microscoop is een parasiet niet altijd zichtbaar. Leishmania kan ook worden vastgesteld met een PCR-test.

Hoe kan je Leishmania behandelen?

Is het officieel vastgesteld dat je hond Leishmania heeft? Dan is een behandeling niet altijd noodzakelijk. We gaven namelijk al aan dat niet elke seropositieve hond klachten heeft. Heeft je hond geen klachten door Leishmania? Dan heeft een behandeling vaak geen zin. Heeft je hond echter wel klachten?

Dan zijn er gelukkig verschillende medicijnen voor Leishmania op de markt. In de eerste plaats heb je speciale drankjes. Ook kan gekozen worden voor onderhuidse injecties, maar dat is geen populaire behandeling want zowel honden als baasjes vinden injecties vervelend. Daarnaast zijn er ook speciale tabletten voor de behandeling.

De meeste behandelingen zijn vooral gericht op het behandelen van de klachten. De parasieten zijn namelijk lastig weg te halen. Met een effectieve behandeling kunnen klachten wel verholpen worden en dat is ook een fijn idee.

Prognose Leishmania bij een hond

Je hond zijn klachten verdwijnen meestal dankzij een effectieve behandeling. Het punt is echter dat de klachten meestal terugkeren. De hond blijft namelijk seropositief. Om die reden is het aan te raden om je hond om de zoveel tijd te laten onderzoeken door een dierenarts. Sommige honden overlijden uiteindelijk aan Leishmania.

Hoe kun je Leishmania voorkomen?

Leishmania is een hevige ziekte, dus voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil je een besmetting met Leishmania voorkomen? Dan is het verstandig om je hond niet mee te nemen op vakantie naar warme gebieden. In Noord-Europa en koudere klimaten komt Leishmania niet voor.

Wil je toch je hond meenemen naar een warm oord? Ga dan naar een plaats met weinig zandvliegen. Daarnaast is het ook verstandig om insecticide sprays aan te kopen. Er zijn tegenwoordig ook vaccins voor Leishmania op de markt. De effectiviteit van die vaccins is echter nog niet bewezen.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op Leishmania. Een infectie komt regelmatig voor en zeker in de warme gebieden. Heb je dus een vakantiehuis in een warm land of neem je de hond regelmatig mee op vakantie naar warme landen? Dan is het verstandig om je hond goed te controleren en laat bij twijfel je hond onderzoeken door een dierenarts.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *