Hondenfietsmand | Neem je hond mee op de fiets

hondenfietsmand

Meest recente update: juli 12, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een stukje lopen met de hond is altijd lekker, maar heb je wel eens met je hond op de fiets gezeten? Samen lekker een rondje fietsen, boodschappen doen of genieten van de natuur een stukje verderop. Met een hondenfietsmand kun je je trouwe viervoeter overal mee naartoe nemen zonder dat hij achter de fiets aan moet rennen (al is dit ook leuk voor even!).

In dit artikel vertellen we je alles over de hondenfietsmand en de soorten hondenfietsmanden die er zijn. Een hondenmand voor op de fiets hoeft niet eens veel te kosten en kun je overal mee naartoe nemen.

Fietsmand voor de hond

Iedere dag dezelfde wandeling gaat soms vervelen. Niet iedereen heeft het bos of het strand naast de deur en het kan daarom leuk zijn om op de fiets te stappen. Helaas kan niet iedere hond dit tempo lang volhouden en een hondenfietsmand is daarom zeer geschikt voor de langere stukjes. 

Niet alleen kun je zelf genieten van een goede workout, maar je kunt je hond ook alle leuke plekken in de buurt laten zien. Op warme dagen een meer of het strand opzoeken of gewoon een stukje fietsen voor de verfrissing. Ook kun je zelf op vakantie de omgeving ontdekken zonder dat je de hond thuis hoeft te laten.

Dit is de reden dat er talloze soorten hondenmanden zijn. Je kunt een hondenfietsmand achterop de fiets bevestiging, maar er is ook een hondenmand voorop mogelijk zodat je je hond goed in de gaten kunt houden. 

Naast de hondenmanden voor op de fiets is er zelfs een hondenfietskar die achter op de fiets bevestigd kunnen worden. Hier heeft je hond het rijk voor zich alleen en altijd genoeg ruime. Een hondenfietskar is vaak beter geschikt voor de wat grotere honden.

fietsmand hond

Hondenfietsmand achterop

Met een hondenmand voor achter op de fiets bevestig je de mand op de bagagedrager. De manden zijn gemaakt met een metalen frame waardoor de mand goed op zijn plek blijft. De montage van de manden gebeurt meestal met klittenband. Hierdoor zijn de fietsmanden eenvoudig te bevestigen en ook makkelijk van de fiets te halen als je even een bakje koffie gaat doen. Daarnaast kunnen de manden ook gebruikt worden als vervoerstas voor bijvoorbeeld de boodschappen als de hond thuis blijft.

De hondenfietsmanden zijn af te sluiten met gaas waardoor je zeker weet dat je hond niet uit de mand springt. Dat is wel zo veilig. Bovendien zorgt dit gaas ervoor dat je hond nog steeds kan genieten van het lekkere briesjes. 

Laat je de mand liever open? Dan kun je de korthouder gebruiken in combinatie met de hondenriem om je hond op zijn plek te houden. Helemaal in de natuur is dit handig want honden willen soms uit de mand springen om achter de dieren aan te rennen.

Trixie fietsmand

De Trixie fietsmand is zeer geschikt om achter op de fiets te bevestigen. Hieronder vind je een overzicht met enkele geschikte Trixie hondenfietsmanden.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hondenfietsmand voorop

Vind je het leuker om je hond in de gaten te houden of heb je geen bagagedrager? Dan zijn er ook hondenfietsmanden die je voor op kunt bevestigen. Deze manden zijn over het algemeen geschikt voor de kleinere, lichtere honden. Mocht je een bagagedrager voorop de fiets hebben dan kunnen er eventueel iets zwaardere honden in.

Er zijn verschillende soorten fietsmanden die je voor op kunt bevestigen. Zo heb je de rieten hondenfietsmand die direct aan het stuur gehangen kan worden. Ook een fietsmand van nylon is beschikbaar. Hier heb je een uitneembare mat in die eenvoudig schoongemaakt kan worden voor als je hond zich uitgeleefd heeft in het water of in het zand. Hieronder vind je enkele geschikte hondenfietsmanden voor aan het stuur.

Trixie Hondenfietskar

Is je hond iets zwaarder en groter? Dan is een hondenfietskar beter. Deze is steviger te bevestigen aan het frame van de fiets en heeft bovendien meer ruimte. De hondenkar voor de fiets wordt ook geleverd met een inzetstuk van gaas zodat je ook achter op de fiets zeker weet dat je hond in de kar blijft zitten. Hieronder vind je een geschikte fietskar voor je hond.

Maximale gewicht hondenmanden

Het is lastig om een enkel antwoord te geven op de vraag hoe zwaar een hond mag zijn voor een hondenfietsmand. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een hondenfietsmand voor achter op de fiets geschikt is voor honden tussen de 6 en 20 KG. Dit is echter afhankelijk van de montage, de fiets en bagagedrager. Is je hond zwaarder dan 20KG? Dan is het verstandig te kiezen voor een fietskar voor je hond. 

Naast het gewicht is het ook belangrijk om de grootte van je hond in de gaten te houden. Wellicht is het gewicht in orde, maar je hond moet wel lekker kunnen zitten. De afmetingen van de hondenmand zijn zeer belangrijk, want als je hond niet goed zit is de kans groter dat hij uit de mand zal springen en dit levert gevaarlijke situaties op.

Fietsmand ebike

De elektrische fietsen zie je steeds meer op de weg verschijnen en met een goede reden. Ze fietsen lekker en zijn geschikt om langere stukken mee te fietsen. Helemaal leuk als je je hond ook nog mee kunt nemen. In principe kunnen hondenfietsmanden ook gemonteerd worden op ebikes als is dit voor ons lastig om met zekerheid te zeggen. 

De montage is het belangrijkste bij hondenmanden voor op de fiets, helemaal bij ebikes. De accu zit vaak op andere plekken en kan in sommige gevallen de montage in de weg staan. Het is belangrijk dat het ijzeren frame helemaal om de bagagedrager gedraaid kan worden. Zit de accu hier? Dan zorgt dit in sommige gevallen voor problemen. Kijk daarom goed naar je eigen e-bike en schat in of de montage mogelijk is. 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor fietsmanden voor ebikes aan het stuur. De bedrading kan in dit geval soms zorgen dat de hondenfietsmand niet goed op zijn plaats blijft zitten. Een goede tip is dan ook vooraf even de verkoper van de elektrische fiets te raadplegen. Deze weet wel hoe het precies zit met de montage van jouw specifieke ebike.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Hondenfietsmand | Neem je hond mee op de fiets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *