Hoeveel gram mag een puppy eten? Hoeveel voer puppy

Hoeveel gram mag een puppy eten

Meest recente update: augustus 9, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Goed eten speelt een belangrijke rol bij het opgroeien van een puppy. Het heeft ook een positief effect op zijn gezondheid. 

Jong volwassen honden hebben doorgaans de hoogste energiebehoefte. Het lichaam van een puppy moet zich ongelooflijk snel ontwikkelen: kleine hondenrassen zijn in slechts 12 maanden volledig volwassen, terwijl dit bij grotere rassen tot 24 maanden kunnen duren.

Wij helpen jou om de juiste beslissingen te nemen zodat je jouw puppy zo goed mogelijk kunt ondersteunen met het juiste eten.

Wat mag een puppy eten?

Vanaf de geboorte en tot een maand na de geboorte wordt de pup goed voorzien met moedermelk. Moedermelk bevat de voedingsstoffen die een puppy in dit stadium nodig heeft. 

De moedermelk is rijk aan energie, eiwitten, vetten en calcium. Het bevat ook beschermende stoffen waar de pup van afhankelijk is. 

Na de eerste maand kun je puppyvoer uit blik of natvoer geven met een hoog eiwit- en vetgehalte. Zorg ervoor dat de puppy’s in deze fase ongeveer 5 tot 6 keer per dag eten. Op deze leeftijd verdient het de voorkeur natvoer te gebruiken omdat dit beter geschikt is voor de nog kleine tandjes.


Persoonlijk hondenvoer met KORTING

Ontdek het beste voer voor je hond. Vul tien eenvoudige vragen in over je hond en ontvang een GRATIS voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Eten puppy 8 weken

Na de achtste week kun je jouw puppy gerust brokken geven. De puppy zal waarschijnlijk al rond deze leeftijd zijn wanneer hij bij je in huis is komen wonen. 

Geef je nieuwe vriend uitsluitend puppy eten dat is ontworpen om een ​​gezonde groei en ontwikkeling van de puppy te bevorderen. Een jonge puppy is een snelgroeiende hond en heeft een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei.

Puppyvoer bevat meer energie en eiwitten dan voer voor volwassen honden. De brokjes zijn ook wat kleiner en daardoor beter geschikt voor het nog jonge gebit van een pup.

Hoeveel eet een pup

Via onze software ontvang je na het invullen van 10 vragen over je puppy een GRATIS puppy voedingsschema, gebaseerd op het ras en de grootte van je puppy. Het voorgeschreven voedingsschema verandert automatisch mee naarmate je hond ouder wordt. De samenstelling is wetenschappelijk onderbouwd per hondenras, waardoor je zeker weet dat je hond altijd de juiste voeding krijgt.

Twijfel je over hoe vaak moet een pup eten? Dit wordt allemaal uitgebreid uitgelegd binnen het GRATIS voedingsschema.

Hoeveel mag een puppy eten?

Tegen ongeveer zes maanden moet je de puppy drie tot vier keer per dag voeren. Daarna zijn twee tot drie porties gedurende de dag voldoende totdat je kleine vriend bijna volwassen is. 

Bij volwassen honden volstaan een of twee maaltijden per dag. Natuurlijk kan elke hond andere voorkeuren en behoeften hebben. Het is belangrijk om je eigen hond goed te observeren om de ideale routine te ontwikkelen. Op de vraag: hoeveel eet een pup is geen vast antwoord te geven. Dit hangt af van de activiteit, de omvang en het ras.

Hoeveel brokken pup?

Wanneer we gaan kijken naar de juiste hoeveelheid brokken voor een pup is dat heel verschillend per hondensoort. Veel hondeneigenaren vullen de voederbakjes op onderbuikgevoel. Echter loop je daarmee het risico dat je de pup teveel of juist te weinig brokken geeft.

Hoeveel gram mag een puppy eten

Op basis van de leeftijd en het gewicht van de puppy kan je de juiste dagelijkse hoeveelheid voer voor jouw puppy berekenen. Omdat de voeding zich uitstrekt tot drie tot vier maaltijden per dag, verdeel je de totale hoeveelheid in vier identieke porties. Dat betekent dat als de juiste hoeveelheid voer voor jouw puppy 400 gram per dag is, je 100 gram puppyvoer per maaltijd geeft.

Voedingsschema puppy (hoeveel eten puppy)

Hieronder vind je een tabel met daarin een inschatting van de dagelijkse hoeveelheid eten puppy. In dit puppy voedingsschema geven we je een grove schatting van de hoeveelheid eten dat je puppy nodig heeft.

Puppygewicht (kg)tot 5 maanden6 tot 10 maanden10+ maanden
1 – 5 kg30 – 10040 – 11555 – 105
5 – 10 kg105 – 205115 – 225110 – 205
10 – 25 kg160 – 295195 – 405225 – 395
25 – 35 kg200 – 360315 – 490405 – 460
35 – 45 kg240 – 405465 – 575490 – 555
45 – 60 kg260 – 440525 – 685575 – 855
60 – 80 kg270 – 430590 – 690690 – 860
80 – 90 kg260 – 475610 – 805805 – 1070
90 – 100 kg260 – 505620 – 10151015 – 1245

Let op: dit is een grove schatting. Wil je exact weten hoeveel gram voer jouw puppy moet eten? Doe dan hier de test en ontvang een gratis voedingsschema op maat voor je puppy. De vraag: hoeveel gram mag een puppy eten is afhankelijk van veel factoren. In de tool worden je tien simpele vragen gesteld om zo tot het juiste antwoord te komen.

Wat mag een puppy eten?

Puppy’s mogen zowel natvoer als droogvoer eten. Geef je hond geen “menselijk voedsel”, dit kan op termijn zorgen voor bijvoorbeeld een beschadiging aan de nieren.

Is de puppy je tweede hond? Zorg er dan voor dat beide honden eigen eten hebben. Volwassen hondenvoer is niet geschikt voor puppy’s. De kleine melktanden van een puppy hebben nog niet de bijtkracht die een volwassen hond kan opbrengen. Als de hondenbrokken te groot en te hard zijn, kan er bijvoorbeeld een tand van je puppy afbreken.

Andersom is de samenstelling van puppyvoer ook niet geschikt voor volwassen honden, dit komt door de hoge energie in puppyvoer.

Snacks voor puppy’s

Puppy’s eten daarnaast ook graag snacks. Als de nieuwe huisgenoot intrekt, wil het hele gezin hun liefde uiten en de kleine pup naar hartelust verwennen. Puppy’s mogen traktaties en snacks krijgen, maar de hoeveelheid moet geschikt zijn voor de grootte van de hond.

Wanneer je je pup te veel traktaties geeft, ligt het op de loer dat de regelmaat en de routine van de puppyvoeding verwaterd. Ook is het belangrijk dat je de snacks voor je puppy zorgvuldig afstemt op de behoefte van de pup. Dit geldt niet alleen voor de hoeveelheid, maar ook voor de textuur en de samenstelling.

Een goede tip is om je puppy eerst alleen kennis te laten maken met snacks als beloning bij het honden trucjes leren

Puppy water drinken

Naast de juiste voeding moet een puppy ook voldoende water drinken. In vergelijking met een volwassen hond heeft het lichaam van een puppy een hoger percentage water, wat ook het risico op uitdroging van een puppy verhoogt. 

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw puppy elke dag vers drinkwater krijgt. De vuistregel hierbij is dat een puppy ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om te berekenen hoeveel water je jouw puppy moet geven.

Zie de tabel hieronder voor een overzicht ‘hoeveel water mag een puppy drinken’.

Gewicht van de puppy (in kg)Minimale hoeveelheid water (in ml)
1 – 3 kg50 – 150 ml
3 – 6 kg150 – 250 ml
6 – 9 kg 250 – 350 ml
9 – 12 kg350 – 450 ml
12 – 15 kg450 – 550 ml
15 – 18 kg550 – 650 ml
18 – 21 kg650 – 750 ml
21 – 24 kg750 – 850 ml
24 – 27 kg850 – 950 ml

Houd er verder ook rekening mee dat als hij veel beweegt of als het erg warm is, de puppy een verhoogde behoefte aan vocht heeft. Met natvoer kun je de puppy eenvoudig meer vocht laten opnemen wanneer hij geen zin meer heeft in water. 

Tips puppy eten:

  • Voer nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, anders bestaat het risico op zwaarlijvigheid, wat vervelende gevolgen kan hebben voor de snel ontwikkelende botten en gewrichten.
  • Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is.
  • Zorg voor variatie op het dagmenu.
  • Vermijd stress en zorg ervoor dat de pup ongestoord kan eten. Na het voeren moet hij wat kunnen rusten. Ga dus niet direct na het eten wandelen; het is beter om dit voor de maaltijd te doen.
Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *