Je hebt ongetwijfeld ooit van de term hondsdolheid gehoord. Dit is namelijk een term die in de volksmond ook veel wordt gebruikt. Hondsdolheid wordt officieel rabiës genoemd. Het is een ernstige ziekte die veel schade kan veroorzaken. In deze tekst gaan we dieper op hondsdolheid in.
Wat is rabiës voor honden?
Rabiës wordt overdragen via een virus. Het is een ernstige virusinfectie van de hersenen. Je hond kan besmet worden via speeksel. Je hond wordt bijvoorbeeld gebeten door een besmet dier. Voornamelijk vleermuizen, stinkdieren en wasberen dragen deze ziekte met zich mee.
Rabiës is een zeer ernstige infectie en meestal is de afloop fataal. De kans dat je hond in Nederland rabiës krijgt, is minimaal. De ziekte komt namelijk in verschillende landen voor, maar in Nederland komt een infectie via rabiës al tientallen jaren niet meer voor.
Symptomen van rabiës bij een hond
Een ander probleem van rabiës is dat het niet meteen zichtbaar is. Bij sommige honden zie je na enkele weken symptomen, maar soms kan het ook meer dan 8 maanden duren. Bij rabiës doorloopt een hond verschillende fasen. We zullen korte de verschillende fasen behandelen.
Fase 1: verwarring
In de eerste fase treedt algehele verwarring op. Een hond is in de eerste fase niet meer bij de les. Hij of zij weet niet meer goed wat zich allemaal afspeelt in de omgeving. In de eerste fase lopen de meeste honden met rabiës doelloos rond.
Vaak zie je in deze fase ook de eerste gedragsveranderingen. Een lieve hond kan in deze fase plots heel agressief worden, terwijl een doorgaans agressieve hond soms juist heel lief wordt. Sommige honden bezwijken in deze fase al aan de ziekte, maar sommige honden blijven ook leven.
Fase 2: de agressieve fase
In de tweede fase worden vrijwel alle honden agressief. De hond wil constant bijten en laat alleen maar agressief gedrag zien. Ook is een hond in deze fase erg onrustig. Een hond waardeert geen enkele prikkeling meer en kan iedereen in zijn of haar omgeving aanvallen. Niet alleen mensen en dieren, maar soms ook objecten. Dit komt omdat de zintuigen van de hond versterken bij hondsdolheid. Je hond raakt daardoor overgevoelig.
Fase 3: verlamming
In de derde fase treedt doorgaans verlamming op. De hond verzwakt en kan steeds minder goed eten en drinken. De kaakspieren raken verlamd en daardoor gaat een hond soms schuimbekken. Uiteindelijk krijgen ze steeds minder zuurstof en dan gaan ze dood.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Diagnose
We hebben de verschillende fasen al behandeld en daardoor is waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat hondsdolheid vaak niet goed afloopt. Vaak kan de diagnose vooraf ook niet gesteld worden. Het duurt namelijk lang voordat de symptomen zichtbaar worden.
Zijn de symptomen eenmaal zichtbaar? Dan is het vaak al te laat, want de meeste honden sterven al binnen zeven dagen na de eerste symptomen. Meestal wordt de diagnose achteraf gesteld. Hondsdolheid kan meestal worden vastgesteld na onderzoek van het hersenweefsel.
Ook de symptomen zelf geven doorgaans al een duidelijke indicatie, dus onderzoek is niet altijd nodig.
Hondsdolheid vaccinatie hond
Een hond die eenmaal is geïnfecteerd kan niet meer worden behandeld. Is een hond net gebeten door een besmet dier? Dan kan de hond nog wel worden behandeld, want de eerste symptomen treden meestal pas na weken op.
Rabiës inenting hond
Inenting rabiës hond is de enige manier om je hond te beschermen tegen hondsdolheid. In principe is je hond na een vaccinatie volledig beschermd. In Nederland is het overigens niet verplicht om je hond te vaccineren.
Dit komt omdat hondsdolheid in Nederland al tijden niet meer voorkomt. Ga je met de hond de grens over? Dan ben je wel verplicht om je hond te vaccineren. Dit moet 21 dagen voor vertrek gebeuren.
Rabiës vaccinatie hond bijwerkingen
Bijwerkingen na een rabiësvaccinatie zijn relatief zeldzaam. Toch kunnen er wel bepaalde bijwerkingen optreden. Je hond kan zich na een vaccinatie bijvoorbeeld anders gaan gedragen. Denk aan een meer agressieve houding, maar ook angst en overprikkelingen komen na een vaccinatie relmatig voor. Sommige honden hebben ook meer de neiging om dingen kapot te bijten.
Aandoeningen bij het hart komen zeer zelden voor. Dit geldt ook voor oogproblemen. De meeste vaccins zijn drie jaar geldig. Wil je meer informatie over de bijwerkingen ontvangen? Laat je dan adviseren door een dierenarts of een andere medische expert.
Conclusie
In deze tekst zijn we dieper ingegaan op ziekte rabiës bij honden. In Nederland komt deze infectie gelukkig niet meer voor, maar in veel andere landen nog wel. Om die reden ben je verplicht om je hond te vaccineren wanneer je naar het buitenland gaat.