Blaasontsteking bij een kat

blaasontsteking kat

Meest recente update: mei 30, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een blaasontsteking bij de kat is in de eerste plaats natuurlijk erg vervelend voor je huisdier. Wanneer je kat pijn heeft, wil je hem zo snel en zo goed mogelijk helpen.

Een blaasontsteking bij de kat is echter ook voor het baasje heel intensief. Eén van de symptomen is namelijk het plassen op andere plekken dan de kattenbak. Je zult dus vaak moeten schoonmaken en daar worden weinig baasjes echt blij van…

Bovendien kost het vaak veel energie en doorzettingsvermogen om je kat definitief van een blaasontsteking af te helpen. Het goede nieuws is echter: blaasontsteking gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Vervolgens kun je met preventieve maatregelen ervoor zorgen dat de blaasontsteking ook echt weg blijft. In dit artikel geven we je tips hoe je dat aanpakt.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking bij een kat?

Bij de mens wordt een blaasontsteking in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie en is er sprake van een bacteriële infectie. Bij katten ligt dat anders. Blaasontsteking bij katten wordt vaker veroorzaakt door blaasgruis of ontstaat onder invloed van stress.

In tegenstelling tot veel andere huisdieren drinken katten relatief weinig water op een dag. Hierdoor ontstaat er een sterk geconcentreerde urine in de blaas. Door deze sterke urine wordt de kans op blaasgruis groter. Daarnaast krijgen katten eerder last van een geïrriteerde blaas en/of nierstenen.

Bij meer dan de helft van de gevallen is de oorzaak idiopathisch, dat wil zeggen dat de oorzaak niet goed aan te wijzen is. Dit wordt ook wel Feline Idiopathische Cystitis (FIC) genoemd. De oorzaak van de blaasontsteking moet in dat geval gezocht worden bij één of meerdere factoren.

Veelvoorkomende oorzaken blaasontsteking kat bij FIC:

  • Stress
  • Een teveel van het stresshormoon
  • Een afwijking in de blaas
  • Overprikkeling van de blaas

Bij blaasgruis wordt ook vaak specifiek kattenvoer aangeraden, eigenlijk is het dan al te laat. Om vooraf te voorkomen dat je kat last krijgt van blaasontsteking is premium voeding op maat de beste oplossing. Een (op de wetenschap gebaseerd) algoritme bepaalt een unieke samenstelling voor de specifieke behoeften en kenmerken van jouw kat. Voeding op maat voor katten is doorgaans ook nog eens tot 30% goedkoper dan populaire merken. Het kattenvoer wordt tenslotte elke maand automatisch thuisgeleverd. Lees hier meer over het concept.

Stress als oorzaak van een blaasontsteking bij katten

Blaasontsteking bij katten wordt bovengemiddeld vaak veroorzaakt door stress. Katten kunnen op veel manieren last hebben van stress. Niet alleen grote veranderingen – bijvoorbeeld een verhuizing of uitbreiding van het gezin – kunnen voor stress zorgen. Ook kleine dingen zoals de aanwezigheid van andere katten of een verandering in voer kunnen stress geven.

Je hoeft het als baasje niet altijd te merken wanneer je kat last heeft van stress. Een kat zal namelijk altijd proberen de stress te verbergen. Het komt daardoor vaak voor dat er ten onrechte naar een lichamelijke oorzaak gezocht wordt, terwijl het in feite om een psychische oorzaak gaat.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Blaasgruis als oorzaak van een blaasontsteking bij een kat

Blaasgruis is ook een bekende oorzaak van blaasontsteking bij katten. Blaasgruis ontstaat door de hoge concentratie van de urine, wat weer komt doordat katten (te) weinig drinken. Blaasgruis is ongeveer even groot als een zandkorrel. Deze zandkorrels irriteren de blaas waardoor er blaasontsteking ontstaat. Bij katers kan de plasbuis zelfs volledig verstopt raken.

Meestal wordt een blaasontsteking niet veroorzaakt door een bacterie

Terwijl het weinige drinken de kans op blaasgruis vergroot, heeft het ook z’n voordelen. De hoge concentratie urine zorgt er namelijk voor dat bacteriën geen kans maken. Blaasontsteking bij de kat wordt zelden veroorzaakt door een bacterie.

In de praktijk komt een bacteriële blaasontsteking alleen voor bij katten die:

  • Een katheter hebben (gehad)
  • Een operatie aan de urinewegen hebben gehad
  • Door een andere lichamelijke oorzaak veel drinken
  • Bepaalde medicatie gebruiken
  • Met een auto-immuunziekte
  • Met kanker

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een blaasontsteking is bij een kat gemakkelijk te herkennen. Het wordt meestal opgemerkt door het baasje wanneer een kat vaker kleine plasjes gaat doen of naast de kattenbak gaat plassen. Daarnaast kan de urine anders ruiken en is er soms zelfs bloed zichtbaar. De kat heeft last van de schaamstreek en gaat zich daardoor vaker wassen. Hieronder volgt een opsomming van blaasontsteking kat symptomen.

Symptomen blaasontsteking kat:

  • Plassen gaat moeilijk
  • Plassen doet pijn (te herkennen aan mauwen)
  • De kat plast veel kleine beetjes
  • De kat plast buiten de kattenbak
  • Er zit bloed in de urine
  • De urine ruikt anders
  • De kat wast zich voortdurend in de schaamstreek

Waar moet ik bij een blaasontsteking van een kater op letten?

Een blaasontsteking bij een kater kan gevaarlijk zijn wanneer deze veroorzaakt wordt door blaasgruis. Het gruis kan de plasbuis namelijk verstoppen waardoor plassen niet meer mogelijk is. Een kater die niet meer kan plassen moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. Een verstopte plasbuis gaat niet vanzelf over en kan er zelfs toe leiden dat de kater het niet overleeft.

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

Vermoed je dat de kat een blaasontsteking heeft? Dan zal de dierenarts allereerst een urineonderzoek doen. Er zijn speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar die geen vocht opnemen waardoor je gemakkelijk de urine van de kat op kunt vangen. Je krijgt de snelste diagnose als je deze urine direct meeneemt naar het consult.

Op een urineonderzoek kunnen een echo, blaasgruisonderzoek en/of een bacteriekweek volgen om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit is belangrijk om de juiste diagnose te kunnen stellen. Heeft de kat een kleine en pijnlijke blaas, maar voelen de nieren normaal dan wordt er in combinatie met de overige klachten de diagnose blaasontsteking gesteld.

Heeft de kat ook koorts of worden er afwijkende bloedwaarden ontdekt, dan wordt er verder gezocht naar een andere oorzaak van de klachten.

Hoe ziet de behandeling van een blaasontsteking bij kat eruit?

Heeft de kat een idiopathische blaasontsteking? Dan zal de dierenarts pijnstillers voorschrijven. Deze medicatie is meestal voldoende om de klachten te verminderen. In de meeste gevallen gaat de blaasontsteking kat vanzelf over.

Wanneer stress of blaasgruis de oorzaak is, dan zijn er nog andere zaken nodig om een (herhalende) blaasontsteking te voorkomen. In het geval van stress moet de oorzaak achterhaald worden, desnoods in samenwerking met een kattengedragsdeskundige. Bij blaasgruis wordt er vaak andere voeding of een specifiek dieet aangeraden.

Hoe antibiotica negatieve effecten kan hebben

Aangezien blaasontsteking bij katten meestal niet door een bacterie veroorzaakt wordt, is het zinloos om antibiotica te geven. Zoals gezegd gaat een blaasontsteking kat vanzelf over, het is een kwestie van tijd. Geef je antibiotica kat dan kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben wanneer de kat daadwerkelijk een bacteriële infectie elders in het lichaam krijgt. Deze is dan moeilijker te behandelen.

Zijn er ook andere mogelijkheden voor medicatie als een kat een blaasontsteking heeft?

Ervaart de kat veel stress, dan biedt Feliway misschien uitkomst. Door middel van lichaamseigen feromonen die door deze verstuiver verspreid worden, kan de kat rustiger worden. Bij ernstige gevallen kan er ook antidepressiva voorgeschreven worden.

Hoe kan ik een blaasontsteking van mijn kat zelf behandelen?

Je kunt de blaasontsteking kat zelf behandelen oftewel het genezingsproces ondersteunen. Dit doe je bijvoorbeeld door de kat te stimuleren meer te drinken. Bied water aan op de manier waarop de kat het graag wil. Stap ook over op blikvoer in plaats van brokken zodat de kat meer vocht binnenkrijgt. Je kunt ook kiezen voor een specifiek blaasgruisdieet.

Geef bij blaasontsteking poes ook zoveel mogelijk plekken om te plassen, zodat er altijd een kattenbak in de buurt is. Een richtlijn is daarbij net zoveel kattenbakken als het aantal katten dat je hebt, plus één. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen, plaats dan op elke verdieping een kattenbak.

Zorg er ook voor dat de kattenbak met regelmaat verschoond wordt. Daarnaast moeten de bakken op een rustige plaats staan. Door de kattenbak op deze manier aantrekkelijk te maken, zal de kat er sneller gebruik van maken.

Heeft je kat blaasontsteking door stress? Probeer dan achter de oorzaak te komen. Gevoelige katten kunnen door grote of kleine dingen stress ervaren. Ook wanneer je zelf stress hebt, kan je dit overbrengen op je kat. Je kunt stress ook verminderen door meer afleiding te bieden. Speel daarom regelmatig met je kat.

Kijk ook nog eens of je woning wel katvriendelijk is ingericht. Is er ruimte voor actie, maar zijn er ook voldoende plekken waar de kat zich rustig terug kan trekken? Het is belangrijk dat een kat een eigen plek heeft, zeker wanneer er andere huisdieren en/of kinderen aanwezig zijn.

Conclusie over een blaasontsteking van de kat

Bij de meeste katten is blaasontsteking heel goed te behandelen, maar het kost vaak wel veel onderzoek en doorzettingsvermogen. Blaasontsteking gaat immers vanzelf weer over, maar kan voor de kat wel een terugkerend probleem worden. Als je kat blaasontsteking heeft, kost het veel energie om die cirkel te doorbreken.

Bij sommige katten zal het nooit lukken een leven zonder blaasontsteking te creëren. In dat geval kun jij je kat alleen maar zo goed mogelijk ondersteunen met bovenstaande tips.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *