Wat doe je tegen Demodex bij je hond?

Demodex hond

Merk jij dat je hond niet lekker in zijn vel zit? Zit je huisdier zich veel te krabben en zie je dat er rode plekken op de huid zitten? De kans is dan groot dat je hond last heeft van Demodex. Dit is een huidaandoening die heel vervelend is voor je hond, maar die gelukkig ook goed te behandelen is. Blijhuisdier.nl vertelt jou meer over de beste manier van behandeling in het geval van Demodex.

De rol van de Demodex mijt bij je hond

Demodex, wat ook wel demodectische schurft of puppy schurft wordt genoemd, is een huidaandoening die bij honden voorkomt en die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van de zogeheten Demodex-mijt. Dit is een mijt die eigenlijk bij elke hond wel voorkomt, maar die zich bij sommige honden opeens ongecontroleerd kan gaan vermenigvuldigen.

Indien jouw hond hier last van heeft, dan krijgt hij te maken met vervelende huidproblemen. Demodex is een aandoening die vaak voorkomt bij jonge honden die last hebben van een verzwakt immuunsysteem. Maar, ook bij oudere honden is het mogelijk dat er demodex ontstaat.

Oorzaken en symptomen van Demodex

Laten we om te beginnen eens wat beter kijken naar de oorzaken en symptomen van Demodex. De Demodex mijten zijn praktisch altijd aanwezig op de huid van honden, zonder dat ze hier problemen veroorzaken. Problemen ontstaan wanneer het immuunsysteem van de hond niet in staat is om deze mijtpopulatie goed onder controle te houden.

Er zijn meerdere redenen te bedenken hiervoor. Zo kan het worden veroorzaakt door een genetische aanleg, door stress, hormonale veranderingen, medicatie die het immuunsysteem onderdrukt, of andere gezondheidsproblemen die het immuunsysteem verzwakken. Zoals je ziet zijn er heel wat oorzaken op te noemen van Demodex bij je hond.

Maar dan vraag je jezelf wellicht ook nog af hoe jij dan aan je hond merkt dat hij Demodex heeft. Honden met Demodex vertonen meerdere verschillende symptomen. Denk hierbij onder andere aan haaruitval, een rode en jeukende huid, korstjes en puistjes. Deze symptomen variëren in ernst.

Er is een milde vorm waarbij je hond last heeft van enkele kale plekken. Maar er is ook een ernstige vorm van Demodex, waarbij je hond bijna helemaal kaal is en ernstige huidinfecties heeft. Een dierenarts kan dan nog een definitieve diagnose stellen.

Dit wordt gedaan door middel van een huidafschrapsel, waarbij huidcellen worden onderzocht onder een microscoop om te bekijken hoeveel Demodex-mijten er aanwezig zijn.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Hoe is Demodex te behandelen?

Demodex is een aandoening die gelukkig goed te behandelen is. Een Demodex behandeling bij je hond kan op meerdere verschillende manieren worden aangepakt. Heb jij het gevoel dat je hond demodicose heeft? Dan is het belangrijk om te bekijken hoe ernstig de aandoening is.

Bij milde gevallen is namelijk niet echt een behandeling nodig. Deze kunnen vanzelf verdwijnen, naarmate het immuunsysteem van de hond sterker wordt. Bij meer ernstige gevallen is een behandeling dan weer wel nodig. Er zijn meerdere verschillende manieren om dit aan te pakken:

  • Medicatie: dierenartsen kunnen medicijnen voorschrijven. Dit zijn bijvoorbeeld miticiden, die de mijten doden. Andere middelen zijn ivermectine en amitraz. Dit zijn veelgebruikte medicijnen, maar deze moeten wel met enige voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien overdosering schadelijk kan zijn voor je hond.
  • De onderliggende oorzaak aanpakken: is de Demodex bij je hond ontstaat door middel van een onderliggend gezondheidsprobleem? Dan is er weer een andere aanpak nodig. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een verzwakt immuunsysteem of een hormonale onbalans. je dierenarts zal in deze gevallen waarschijnlijk behandelingen voorstellen om deze problemen aan te pakken.
  • Huidverzorging: zorg dat je hond een goede huidhygiëne heeft, zodat er geen secundaire infecties bijkomen. Demodex shampoo voor je hond is een effectieve methode, ook zijn er crèmes die kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en ontstekingen.

Hoe kan de dierenarts je hond helpen?

Heeft je hond veel last van Demodex? Ga dan sowieso even langs bij een dierenarts. Deze kan namelijk een belangrijke rol spelen bij het behandelen van de aandoening. Ze kunnen een nauwkeurige diagnose stellen, bekijken wat de ernst van de aandoening is en een geschikte behandeling aanbevelen.

Het is daarbij ook goed om je dierenarts jouw hond regelmatig te laten controleren en aanpassingen aan de behandeling te maken indien nodig. Aangezien sommige medicijnen risico’s met zich meebrengen, is het belangrijk om de aanwijzingen van de dierenarts nauwkeurig op te volgen.

Conclusie

Demodex is een huidaandoening bij honden die wordt veroorzaakt door een overgroei van demodex-mijten. In de regel hebben honden hier geen last van, tenzij het aantal mijten te groot wordt. Hierdoor kunnen meerdere symptomen voorkomen, zoals bijvoorbeeld haaruitval, een jeukende huid en rode puistjes.

Gelukkig is een behandeling altijd goed mogelijk. Deze varieert van de Demodex bij je hond zelf behandelen. De kans is dat het allemaal dan vanzelf weer verdwijnt. Denk ook aan het gebruik van shampoos en crèmes tot het gebruik van medicijnen. Dit is dan weer afhankelijk van de ernst en de onderliggende oorzaak.

Neem vooral even contact op met je dierenarts, die een diagnose stelt en met een goede behandeling komt. Het is daarbij goed om je hond regelmatig te laten controleren en nauwkeurig de aanwijzingen op te volgen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *