Wat zijn de symptomen en de behandeling bij auto-immuunziekten bij honden?

Auto immuunziekte hond

Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een auto-immuunziekte bij een hond houdt in dat er antistoffen worden aangemaakt tegen lichaamseigen cellen of structuren. In plaats van dat de antistoffen ziekmakende indringers aanvallen, richten ze zich tegen het eigen immuunsysteem.

Het gevolg van auto-immuunziekten bij honden zijn verschillende ontstekingen die kunnen voorkomen op verschillende plekken in zijn lichaam.

In dit artikel lees je meer over welke ontstekingen en andere klachten je hond kan krijgen. Daarnaast ontdek je welke behandeling er nodig is als er problemen met het immuunsysteem van je hond geconstateerd worden door de dierenarts.

Wat is een auto-immuunziekte bij een hond?

Honden hebben – net als mensen – rode en witte bloedcellen. De witte bloedcellen hebben als taak om ziekmakende bacteriën en virussen te doden. Ze beschermen het lichaam tegen infecties en ruimen afgestorven cellen in het lichaam op. De witte bloedcellen zorgen ervoor dat je hond gezond is en blijft.

Bij auto-immuunziekten bij een hond richt dit afweersysteem zich echter tegen het eigen immuunsysteem. De witte bloedcellen vallen dus als ware de lichaamseigen (en goede) lichaamscellen aan. Als gevolg hiervan kan je hond verschillende ontstekingen en andere klachten krijgen.

De oorzaak van problemen met het immuunsysteem van een hond zijn niet altijd te achterhalen. Zo is een auto-immuunziekte soms erfelijk, maar kan ook een parasiet, ontsteking of tumor de boosdoener zijn. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.

Als je vermoedt dat je hond een auto-immuunziekte heeft, is het wellicht interessant om te onderzoeken of dat vaker voorkomt bij zijn ras. Bij sommige hondenrassen komen bepaalde auto-immuunziekten relatief vaak voor.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van auto-immuunziekten bij een hond zijn niet altijd eenduidig. Zo zijn de symptomen onder andere afhankelijk van welk soort auto-immuunziekte de hond precies heeft. Een veelvoorkomende ziekte bij honden is bijvoorbeeld een schildklierafwijking en reuma.

Ook bepaalde huidziekten en problemen met de ogen, maag, darm, lever, nieren, longen en gewrichten kunnen veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte.

Veelvoorkomend én levensbedreigend is de auto-immuunziekte AIHA. Bij deze snel verergerende vorm van bloedarmoede moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden. Een bloedtransfusie is vaak nodig om het leven van je hond te redden. De eerste weken zijn cruciaal als je hond AIHA heeft.

Hieronder vind je een overzicht van symptomen die kunnen wijzen op een auto-immuunziekte bij een hond.

  • Haaruitval.
  • Lusteloosheid.
  • Huidirritatie.
  • Zweren (met name bij de kop).
  • Blaasjes, korstjes en puistjes bij de kop, bek en soms de voetzolen.
    Koorts.
  • Afwijkende urine en/of ontlasting.
  • Slechte eetlust.
  • Geelzucht.
  • Pijnlijke gewrichten.
  • Ontstekingen in de spieren en gewrichten.
    Ingevallen schedel bij een hond (punthoofd).

Belangrijk om te weten: vertoont je hond een of meerdere symptomen? Maak dan een afspraak met de dierenarts. Je hond heeft wellicht een auto-immuunziekte of een andere aandoening die behandeld moet worden.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Hoe test je of een hond een auto-immuunziekte heeft?

Aangezien er meerdere auto-immuunziekten voor kunnen komen bij honden én de symptomen verschillen per ziekte, is het niet altijd even makkelijk om te concluderen of je hond een van deze ziektes heeft. De dierenarts zal dan ook een uitgebreid onderzoek doen.

Welk onderzoek nodig is, is afhankelijk van de klachten van je hond. In sommige gevallen zal de dierenarts bijvoorbeeld een biopt maken (stukje weefsel wegnemen) van bijvoorbeeld de darmen, huid of lever. In andere gevallen wordt de urine of ontlasting onderzocht of is er een bloedonderzoek (ANA-test) nodig.

Met behulp van de ANA-test kan er worden aangetoond of er autoantistoffen in het bloed van je hond zitten. Hoewel er ook andere redenen zijn waarom je huisdier autoantistoffen in zijn bloed kan hebben, wijst de uitslag (in combinatie met de klachten) soms richting een bepaalde auto-immuunziekte.

Welke behandeling als er problemen met het immuunsysteem van je hond zijn?
Uiteraard is ook de behandeling afhankelijk van de precieze auto-immuunziekte die de hond heeft. Zo is bij een oogaandoening een antibioticakuurtje soms voldoende, terwijl bij AIHA een bloedtransfusie nodig is. Ook de gevolgen voor de gezondheid van je huisdier zijn afhankelijk van de ziekte.

Bij eigenlijk alle ziektes en aandoeningen geldt dat hoe eerder je er bij bent, hoe beter. De kans dat je hond snel geneest, is groter als je adequaat reageert zodra je huisdier zich anders gedraagt dan gewoonlijk of bepaalde klachten heeft. Vergeet bovendien niet om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts, ook als je hond geen klachten heeft is dit verstandig.

Soms worden er prednison of andere medicijnen voorgeschreven om de afweer van je hond te remmen. Deze medicijnen hebben mogelijk wel bijwerkingen, waaronder een grotere eetlust en meer plassen. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen en kan ervoor zorgen dat je hond gezond en gelukkig is én blijft.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *