Hond schimmelinfectie huid herkennen en genezen

Hond schimmelinfectie huid

Meest recente update: augustus 17, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Denk je een schimmelinfectie bij je hond te zien? Schimmel bij een hond komt vaak op de huid voor en zorgt daar voor kale plekken met schilfers. Het is zeker geen ongewone situatie: huidschimmel komt veel bij huisdieren en andere behaarde zoogdieren voor.

Lees hier wat de oorzaken van huidschimmel bij de hond zijn, hoe de juiste diagnose kan worden gesteld, en hoe schimmel bij een hond behandeld kan worden.

De symptomen van een schimmelinfectie bij een hond

Huidschimmel bij de hond kan één of meer van deze verschijnselen veroorzaken.

 • Rode huid
 • Haaruitval of kale plekken
 • Schilfers en/of korstjes
 • Een rode, ringvormige uitslag
 • De hond krabt of schuurt zich vaak op de plek

De dierenarts kan tests uitvoeren bij een hond, en er zo achter komen óf het om huidschimmel gaat en welke soort schimmel verantwoordelijk is. Dat kan van belang zijn om de infectie te behandelen.

Een paar tests die de arts kan gebruiken zijn:

 • onder de microscoop de haarwortels bekijken (een trichogram)
 • een schimmelkweek van een huidschraapsel maken in een laboratorium
 • een biopsie: een klein stukje huidweefsel of schraapsel nemen en onderzoeken
 • een onderzoek met een speciale lamp uitvoeren die schimmels laat oplichten

Wat is huidschimmel bij de hond eigenlijk?

Schimmels zijn microscopisch kleine wezens die op andere wezens voorkomen. Het zijn geen planten of dieren, maar een ander soort organismes. Paddenstoelen zijn de zichtbare voortplantingsstructuren van bepaalde schimmelsoorten. Sommige schimmels, zoals broodgist en de penicilline-schimmel, bewijzen ons goede diensten.

Er zijn ook schimmels die bij mens en dier tot klachten kunnen leiden. De schimmels van de soorten Microsporum, Malassezia en Trichophyton zijn een voorbeeld. Zij hebben zich gespecialiseerd in het leven op de huid van zoogdieren, waar ze keratine (een bepaald eiwit) eten. Trichophyton kan bij de mens ook schimmelinfecties veroorzaken: zwemmerseczeem en schimmelnagels bijvoorbeeld.

Als de sporen (cellen) van zo’n schimmel op de huid van een hond terechtkomen, groeien ze de bovenste huidlagen in. Dat veroorzaakt jeuk, roodheid en schilfers en/of kaalheid. Als de schimmel door blijft groeien, dan breidt die zich in de vorm van een steeds groter wordende ring over de huid uit. Daarom wordt een schimmel bij de hond vaak ‘ringworm’ genoemd – maar de aandoening heeft niks met wormen te maken.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Waarom treedt huidschimmel bij de hond op?

Overal in huis en buiten zijn schimmelsporen aanwezig. Het zijn onzichtbaar kleine cellen die uit kunnen groeien tot een schimmel. Als zo’n schimmelspore op de huid van een hond terechtkomt kan dit gebeuren. De hond kan deze spores oppikken van dieren die al geïnfecteerd zijn, maar ook met de spores in aanraking komen op hondenspeelplekken, in huizen en openbare gebouwen of in de natuur.

Schimmel is een infectie, waartegen het immuunsysteem (de afweer) van de hond bescherming biedt. Honden met een verminderde afweer, bijvoorbeeld jonge puppies, oude honden of honden die al een andere ziekte hebben, zijn veel gevoeliger voor het oplopen van een schimmelinfectie.

Zo genees je schimmel bij je hond

Het is belangrijk om een schimmelinfectie bij de hond snel te genezen. Hoe groter de schimmel wordt, hoe lastiger die te behandelen is. Bovendien produceert de schimmel spores die andere huisdieren en ook mensen kunnen besmetten. Daarom kan je ook beter van de aangetaste plek op de hondenhuid afblijven.

Bij de dierenarts en in de dierenwinkel zijn verschillende geneesmiddelen te krijgen die een schimmelinfectie bij de hond kunnen genezen. De verkopers van deze middelen kunnen je advies geven over welk middel in jouw situatie de beste aanpak is.

Antimycotica zijn medicijnen die schimmels doden. Die worden door middel van een vloeistof toegediend. De inhoud van een pipetje wordt in de bek van de hond leeggespoten, of de medicijnen worden door het voer gemengd. Sommige antimycotica kunnen alleen via een injectie door de dierenarts worden toegediend.

Er zijn shampoos, zalfjes en wasemulsies die de schimmel bestrijden en spores doden. Die moeten goed door de vacht en over de huid van de hond worden gemasseerd. Elk product heeft zijn eigen gebruiksvoorschrift. Bij langharige honden kan het nodig zijn om de vacht eerst kort te knippen, zodat deze middelen goed tot de aangetaste plekken kunnen doordringen.

Verder is het van belang om de favoriete (lig)plekken van de hond schoon te maken. Daar bevinden zich namelijk nog veel schimmelsporen, die de hond (en andere huisbewoners) weer ziek kunnen maken. Om de omgeving zo schoon mogelijk te krijgen, kan je zelf de volgende maatregelen nemen:

 • Het hele huis stofzuigen
 • Dekens, kussens en kleden waarop de hond heeft gelegen in de wasmachine wassen, en daarna behandelen met een schimmelwerend middel
 • Gladde oppervlakten schoonmaken met een verdunde bleekoplossing

Het is veel en vervelend werk om het huis te reinigen na een schimmelinfectie bij je hond. Toch kan je nu maar beter de handen uit de mouwen steken en alles zo goed mogelijk schoon proberen te krijgen. Als je hond wéér last krijgt van huidschimmel, moet je de hele behandeling herhalen – nog vervelender en bovendien kostbaar.

Schimmel bij de hond voorkomen

Als de hond eenmaal schimmel heeft gehad, dan kan de aandoening later weer terugkomen. Dat komt doordat de sporen van de schimmel erg taai zijn en jarenlang in huis kunnen overleven.

Er zijn een paar acties die je kan ondernemen om je hond vrij van infectie te houden. Op deze pagina vind je meer over honden verzorging.

 • Stofzuig je huis regelmatig, doe textiel waarop de hond ligt af en toe in de was, en maak vloeren en muren schoon met verdunde bleek.
 • Maak de huid van je hond regelmatig schoon met shampoo of wasemulsie. Schimmels groeien beter op een vieze, vettige huid dan op een schone.
 • Was je hond af en toe met schimmeldodende shampoo of andere middelen, zodat je beginnende schimmelinfecties in de kiem kan smoren.
 • Een volwaardig hondenvoer met vitamines, mineralen en oliën helpt om de afweer van je hond te versterken en infecties te voorkomen.
 • Voorkom besmetting door andere honden en huisdieren. Neem je hond niet mee naar plekken waar veel andere dieren zijn, zoals asiels en hondenshows. Wissel geen borstels of kammen uit met andere hondeneigenaren, en zet jullie honden niet samen in een kooi.
Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *