Meest recente update: juni 4, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Tot voor kort had men in Europa nog nooit van de Siberische kat gehoord. Toch is het geen nieuw soort, want deze kat komt al eeuwen voor in Rusland, maar was tot een jaar of dertig geleden nog onbekend in Europa. Deze raskat komt uit Siberië, het gebied met extreme temperatuurverschillen, waar dit kattenras zich prima thuis voelt.
De siberische kat
Vroeger leefden deze kat op boerderijen en moest hij vooral ongedierte verjagen. Door zijn bouw was hij goed opgewassen tegen de extreme kou ’s winters en de enorme hitte ’s zomers. Maar los van klimaat, heeft deze kat vroeger in Siberië eigenlijk dezelfde functie gehad als de Nederlandse huis- tuin-en-keukenkat die van oorsprong muizen ving op Hollandse zolders. Het fokken van de prachtige Siberische kat is pas veel later begonnen.
In 1988 werd er in Moskou voor het eerst een kattenshow gehouden, waar men gecharmeerd raakte van de schoonheid en het vriendelijke karakter van deze bijzondere raskat. Pas toen kreeg deze kat, na veel discussie hoe hij moest gaan heten, de naam ‘Siberische kat’ en werd hij steeds meer gefokt voor, en gekocht door kattenliefhebbers.
De kleuren van een siberische kat zijn bepalend. De Siberische kat kent twee kleurvarianten die bepalen tot welk ras de kat behoort. Je hebt de ‘gewone’ Siberische kat en de Neva Masquerade. De Neva Masquerade wordt volledig wit van kleur geboren en krijgt naarmate hij ouder wordt donkerder getinte oren, poten, neus en staart, ook wel colour points genoemd.
Bij de gewone Sibeer mogen een variatie aan wildkleuren als zwart, blauw, rood, crème en schildpad voorkomen, die gecombineerd worden met een bepaalde hoeveelheid wit. Het vachtpatroon is vlekkerig of makreelkleurig. Dit patroon zie je het beste als de kitten nog jong is. Later vervaagt het patroon, zeker ’s winters, omdat dan de lange haren van de kat het patroon bedekken.
Officieel worden beide varianten als een apart ras gezien, ze hebben zelfs ieder een eigen code, maar wezenlijk is er geen verschil tussen beide varianten. Eigenlijk zijn de Siberische kat kleuren het enige dat verschilt. Deze kleuren worden aangegeven in verschillende kleurcodes, die de kenner of liefhebber op internet kan googelen.
Waarom houdt iedereen zo van het karakter van de Siberische kat?
Het karakter van de siberische kat is vriendelijk. De kat is een actieve, nieuwsgierige huisgenoot die je bij thuiskomst blij begroet met enthousiast gemiauw. Ze volgt je in huis, net als een hond, want ze is heel graag in de buurt van mensen. Een echt gezelligheidsdier, dat graag geaaid wordt en gezellig bij je op de bank kruipt als jij tv zit te kijken. Het karakter van de Siberische kat is heel plezierig voor zijn baasje.
Daarnaast is deze lieve kat ook aimabel en aanhalig naar andere mensen en niet bang voor andere dieren als honden en katten. In huis wonen met andere huisdieren is voor de Sibeer geen enkele probleem, hij vindt het zelfs heel gezellig want uren alleen zijn is niet goed voor deze sociale kat, die van aandacht krijgen en samen spelen houdt.
Heel leuk is, dat de Sibeer avontuurlijk is en van spelletjes houdt. Hij kan hoog springen, je kunt ‘m trucjes leren en in zijn enthousiasme haalt ie vaak de gekste capriolen uit. Een geweldig speelkameraadje, waar je veel plezier mee zult hebben.
Tips voor het kopen van een Siberische kat kitten, want het is aan te raden de aanschaf van een Sibeer goed voor te bereiden. Informeer eerst hoe je een Siberische kitten moet verzorgen en wat je zoal in huis moet halen aan voer, kammen, speeltjes en dergelijke. En bedenk of je vaak genoeg thuis bent.
Deze kleine, speelse Siberische kat kitten houdt van gezelschap. Als je vaak weg bent is het verstandig direct een kameraadje voor de kitten in huis te halen zodat hij zich niet verveelt als hij alleen thuis is, of vereenzaamt, want de Sibeer is een echt gezelschapsdier.
Zorg ook dat je huis aangepast wordt aan de kleine kitten. Het beestje heeft ruimte nodig om te kunnen spelen, zijn kattenbak heeft een eigen plekje nodig in huis en hij moet natuurlijk ook ruimte hebben om lekker te kunnen luieren en te eten.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat kost een Siberische kat?
Als je je oog hebt laten vallen op een prachtige Sibeer uit Rusland, stel je jezelf ongetwijfeld de vraag, wat kost een Siberische kat? Want een Sibeer is niet goedkoop. En terecht, want het is een prachtige, vriendelijke raskat met stamboom uit het verre Siberië, die veel gezelligheid in je leven zal brengen. Daar hangt een prijskaartje aan.
Als je een ingeënte Siberische kitten aanschaft, een raskat met stamboom, dan kun je er vanuit gaan dat de prijs van een Siberische kat tussen de 700 en 800 euro ligt, afhankelijk van de fokker die de kitten verkoopt. Voor die prijs heeft de kleine, speelse kitten drie maanden intensieve zorg van de fokker gehad en de juiste, noodzakelijke inentingen. Plus een stamboom die jou meer over de achtergrond van deze kitten kan vertellen.
Het is belangrijk dat de kleine Sibeer de eerste periode van drie maanden bij zijn moeder, broertjes en zusjes blijft, want in deze fase leert hij jagen, spelen en springen. Onmisbare vaardigheden voor een Siberische kat.
Welke eigenschappen heeft deze bijzondere Russische kat, zal je je vast afvragen. De Siberische kat eigenschappen zijn heel positief. Het is een sociale kat met een sterke persoonlijkheid, gehard in het extreme klimaat van Siberië, maar vriendelijk voor zijn omgeving, voor zowel mens als dier. Een Sibeer kan heel goed samenleven met andere katten en honden.
De Sibeer is heel goed te trainen, want hij is erg intelligent met een grote behoefte aan een avontuurlijk leven. Je kunt ‘m leren apporteren en andere spelletjes met hem doen. Ook kunnen Siberische katten vaak de deurbel bedienen. Jong beginnen met trainen en dit geduldig volhouden en natuurlijk ook kijken wat de kat zelf leuk vindt, is het advies.
Daarnaast zijn Siberische katten zeer goede sprinters en kunnen ze heel goed klimmen. Zet daarom beter geen kwetsbare of kostbare spulletjes in je huis op de route van de Sibeer, want er is zeker kans dat er in zijn speelse enthousiasme iets sneuvelt.
Hoe ziet de opvoeding van een Siberische kat eruit?
Jong geleerd, oud gedaan gaat niet alleen op voor mensen, maar dit geldt ook voor katten. Je begint met een Siberische kat opvoeden vanaf de eerste dag dat hij bij jou in huis is. Dat is belangrijk, want als je wacht heeft de kleine kitten al allerlei dingen aangeleerd die je hem maar moeilijk weer af kunt leren.
Een belangrijk onderdeel van de opvoeding is het belonen. Als de kat iets doet en daar volgt iets positiefs als een lekkere beloning op, dan leert de kat dat wat ie deed goed was.
Dus elke keer als hij iets goed doet, geef je hem een kattensnoepje. Bijvoorbeeld als hij krabt aan de daarvoor bestemde krabpaal. Door dit steeds weer te belonen met iets lekkers zal hij dit blijven doen en veel minder snel aan je bank gaan krabben.
Door dit systematisch te doen, slaat de Sibeer dit op in zijn systeem. Je zult zien dat dit veel beter werkt dan de kat steeds te straffen voor dingen die niet mogen. Belonen is veel effectiever dan straffen.
Zorg voordat de kitten in huis komt, dat je huis tijdelijk ‘kittenproof’ is. Zet kwetsbare en breekbare dingen tijdelijk weg. Hang de gordijnen hoog, zodat de kat niet in de gordijnen kan springen. Berg loszittende snoeren weg of zet ze vast en zorg dat er geen kleine dingen rondzwerven, waar de kleine kitten in kan stikken.
En bedenk dat bijna alles voor de kleine kat een spelletje is. Door bijvoorbeeld steeds een kattensnoepje in zijn reismand te gooien, leer je de jonge kat spelenderwijs dat zijn reismand niet eng is, want hij springt er steeds weer in om het lekkere snoepje te bemachtigen. Later heb je hier plezier van, want je kat gaat makkelijk mee op reis of naar de dierenarts, want hij is niet bang voor de reismand.
Heb jij het juiste voer voor je Siberische kat? Door het juiste voer weet je zeker dat je er alles aan doet om je kat zo gezond mogelijk te houden en een zo’n mooi mogelijk leven te bieden. Helaas hebben we niet allemaal de kennis die hiervoor nodig is. Hiervoor hebben we een nieuw concept waarbij je een gepersonaliseerd voedingsplan ontvangt aan de hand van de eisen van jouw kat. Lees hier snel verder.
Moet ik een Siberische kat binnen houden of juist buiten laten lopen?
De Siberische kat is graag buiten. Weer of geen weer, dat maakt de Sibeer niet uit. Logisch, want hij is van oorsprong een kat die leefde in bizarre weersomstandigheden, zeer warm of zeer koud was het klimaat in Siberië. De kat houdt van de natuur, van jagen en spelen in de buitenlucht.
Toch is de Siberische kat binnen houden een goede beslissing, want de Sibeer heeft een nieuwsgierig karakter, stapt in zijn naïviteit overal op af en is daardoor kwetsbaar. Er kan hem van alles overkomen op straat en in het verkeer. En de kans dat hij ziek wordt is ook groter.
Door de Siberische kat binnen te houden bescherm je hem. Buiten laten lopen zou wel kunnen als de tuin of patio goed omheind is. Hou daarbij wel in gedachten dat de Sibeer een zeer goede springer en klimmer is. Een muur of andere omheining wordt waarschijnlijk snel genomen als je even niet op hem let. Ontsnappen ziet ie waarschijnlijk als een spannend en aanlokkelijk avontuur.
Als je na het lezen van alle informatie enthousiast geworden bent over de Siberische kat, dan is een het adopteren van een Siberische kat een mogelijkheid. Aan het adopteren van een Siberische kat zijn wel diverse eisen verbonden.
Voor een kitten met stamboom moet je een contract tekenen, waar alle verplichtingen in staan waar je je aan moet houden als je een kleine Sibeer met stamboom adopteert. Ook beschrijft zo’n contract de regels waar de fokker zich aan moet houden, het contract werkt dus naar beide kanten.
In het contract staat onder andere beschreven wat de kosten zijn en wat de kitten zoal meekrijgt van de fokker. Zaken als een stamboom, paspoort, een chip en de hoeveelheid inentingen en ontwormkuren de jonge kat gekregen heeft, moeten in het contract vermeld staan.
Als je akkoord bent met het contract en het getekend hebt, ben jij de nieuwe eigenaar van zo’n prachtige Siberische kat en mag hij na circa 12 weken met je mee naar huis.
Hoe oud wordt een Siberische kat?
Dit is een veel gestelde vraag door kattenliefhebbers, die een Sibeer in huis willen halen. Omdat de Siberische kat zich sterk aan mensen hecht, in tegenstelling tot andere katten, is deze vraag extra belangrijk. Want een vriendje voor het leven wil je niet, na een relatief korte tijd, verliezen, toch?
Gelukkig wordt deze prachtige Russische raskat, net als andere katten, gemiddeld 12 tot 16 jaar. Dat betekent dat je heel veel gezellige jaren zult hebben met deze bijzondere huisgenoot.
Maar voor je een Sibeer aan gaat schaffen, doe je er goed aan eerst wat rond te neuzen op internet om je goed te informeren over deze bijzondere Russische raskat. Lees over ervaring Siberische kat, de ervaringen van anderen met zaken als adoptie, de Sibeer als huisgenoot, ervaringen met fokkers etc. Ervaring Siberische kat van anderen is heel leerzaam en behoed je voor verkeerde beslissingen.
Realiseer je dat niet elke fokker betrouwbaar is. Het is goed om te weten waar je op moet letten. Door de ervaring van anderen kun je lezen wat er zoal mis zou kunnen gaan en word je geattendeerd op zaken die je beter kunt vermijden.
Want uiteindelijk moet het adopteren van een Siberische raskat een plezierige gebeurtenis zijn, waar je heel blij van wordt. En waar de jonge, speelse kitten ook happy van wordt. Want niets is leuker dan de een gezellige, lieve kat in huis te halen die aan je zal gaan hechten. Die wederzijdse genegenheid maakt de Sibeer heel bijzonder.