Teken verwijderen bij honden

teek verwijderen hond

Meest recente update: juni 5, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Het is misschien niet het leukste klusje, maar wel heel belangrijk: een teken verwijderen bij je hond. Het ziet er niet alleen niet zo fris uit, het kan ook heel slecht zijn voor de gezondheid van je hond. Teken brengen soms vervelende ziektes met zich mee. In dit artikel kijken we dan ook naar de juiste manier om een teek te verwijderen, de negatieve gevolgen voor de gezondheid en tekenbeet symptomen van je hond.

Tekenziektes bij de hond

Teken en honden zijn geen goede combinatie, hoewel het veel voorkomt. Honden houden er namelijk van om door de bossen te rennen, hun poot op te tillen onder een boom of een sprintje te trekken door het weiland. Dit zijn precies de plekken waar teken huishouden en honden hebben dan ook regelmatig een tekenbeet. 

Teken komen een groot gedeelte van het jaar voor, zolang het maar boven de 7 graden is. De meeste beten komen volgens het RIVM voor van maart t/m oktober dus je ontkomt er bijna niet aan.

Over het algemeen kan een tekenbeet niet zoveel kwaad, maar het is wel belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. In het ergste geval draagt de teek een ziekte over op je hond en dit wil je voorkomen. Voor een teek om een ziekte over te dragen op een hond moet de beet overigens vaak ongeveer een dag ‘genesteld’ zijn, dus een check na iedere wandeling is voldoende.

De ziektes die een teek kan overdragen op je hond zijn in Nederland Lyme en Anaplasma. De meeste honden worden hier niet zo ziek van, maar je wilt het toch voorkomen. Tekenpreventie is de beste manier om eventuele ziekte van je hond tegen te gaan. 

Volgezogen teek

Teken zijn over het algemeen niet zo groot, enkele millimeters. Echter zie je soms een behoorlijk groot beest op je hond zitten, dit kan ook een volgezogen teek zijn op je hond. Het is verbazingwekkend hoe groot sommige teken kunnen worden.

Een volgezogen teek op je hond laat soms vanzelf los. Het betekent alleen wel dat het er al even gezeten heeft en de kans dus groter is dat er een ziekte is overgedragen. Probeer een teek dan ook niet zo groot te laten worden, maar verwijder ze driect.


Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Zo kun je een teek verwijderen bij je hond

Het beste wat je kunt doen is iedere dag je hond controleren op teken. Hier moet je je aandacht bijhouden, want ze zijn vaak niet groter dank enkele millimeters. Deze check kun je het beste doen nadat je terug bent van je wandeling door het bos of wanneer je hond zich uitgeleefd heeft in hoog gras. Enkele plekken die je in ieder geval moet checken op teken zijn:

  • Op de kop en nek
  • Op de poten
  • Rond de tenen
  • Rond of in de oren
  • Onder de staart

Gelukkig is het verwijderen van een teek niet zo ingewikkeld. Met een simpele tekentang kom je al een heel eind. Wel is het verstandig onderstaande tips even door te nemen voordat je met de tang aan de slag gaat. Zo weet je zeker dat je het goed doet.

Tips voor het verwijderen van teken bij je hond

  • Gebruik een tekentang voor het verwijderen van teken, het liefst niet je handen want ook op deze manier kunnen ziektes overgedragen worden
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast en druk niet op het lichaam
  • Trek de teek rustig en recht uit het lichaam van je hond
  • Desinfecteer de wond alleen na het verwijderen van de teek en niet zolang de teek er nog zit. Hierdoor kan de teek je hond namelijk besmetten
  • Vergeet niet je handen en de tekentang te wassen na het verwijderen van de teek bij je hond. Je weet nooit wat er aan je handen of de tang is blijven plakken
  • Noteer de datum waarop je teken hebt verwijdert. Mocht je hond alsnog ziek worden dan kun je de dierenarts helpen met zoveel mogelijk informatie rondom de besmetting

Teek verwijderen bij je hond mislukt? Dit kun je doen

Soms komt het voor dat het verwijderen van een teek bij je hond mislukt. Blijft de kop van de teek bijvoorbeeld zitten in je hond? Dan heb je kans op besmetting. Dit is geen zekerheid, de teek kan al dood zijn geweest, maar je kunt in dit geval beter het zekere voor het onzekere nemen en de dierenarts bellen.

Een teek leegt namelijk vaak zijn inhoud in de gastheer op het moment dat het doodgaat of dat er verkeerd aan getrokken wordt.

Dit zijn de symptomen van een tekenbeet

Het komt soms voor dat je een teek over het hoofd ziet, ze zijn enorm klein. Hierdoor kan het zijn dat je hond wat ziek begint te worden. Vallen een of meerdere van onderstaande punten je op? Dan kan het zijn dat je hond toch ergens een teek heeft en ziek is geworden. Raadpleeg dat direct je dierenarts:

  • Je hond verliest zijn energie, is lui wil niet meer bewegen
  • De eetlust verdwijnt (volledig)
  • Je hond heeft koorts
  • Je hond heeft pijn, dit kan zich uitten doordat hij veel krabt of wil likken aan de plek waar de teek heeft gezeten
  • Zat de teek bijvoorbeeld in de poot? Dan kan deze stijf worden en zorgen voor een vreemd loopje

Hoe kun je een tekenbeet voorkomen bij je hond?

Het beste wat je kunt doen is het voorkomen dat je hond een teek krijgt. Iedere dag even met een kam door het haar gaan is al een hele goede manier om dit te doen, check in ieder geval de plekken die eerder aangegeven werden in dit artikel. Daarnaast zijn er nog meer goede maatregelingen die je preventief kunt nemen om teken bij je hond te voorkomen.

Sereto hond

De Sereto teken- en vlooienband is een enorm populaire preventieve halsband tegen teken. Een van de redenen waarom de band zo populair is komt door de lange levensduur, namelijk een heel seizoen (ongeveer 8 maanden). De band heeft een afwerende werken voor vlooien en teken en is bovendien geurloos in tegenstelling tot andere (stinkende) banden. 

Advantix hond

Bayer Advantix voor honden is nog een veel gebruikte methode om teken, vlooien en vliegen tegen te gaan. Het komt in vloeibare vorm en je druppelt het op de hoofdhuid van je hond. Het beschermt je hond met een behandeling een aantal weken tegen de kleinste dieren en voorkomt tekenbeten. Let er bij het kopen op welke verpakking je neemt, de sterkte is afhankelijk van de grootte van je hond.

Een teek verwijderen bij je hond is niet zo spannend, maar het moet wel even gebeuren. We hopen je met dit artikel in ieder geval een hoop duidelijk gemaakt te hebben. De beste tip die we je kunnen geven. Controleer je hond regelmatig en maak gebruik van de preventie producten die we genoemd hebben om er zeker van te zijn dat je hond niet ziek wordt.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *