Net als andere dieren en tevens ook mensen kan je konijn of cavia schurft krijgen. Schurft is huidaandoening die veel voorkomt bij cavia’s en konijnen en wordt veroorzaakt door mijten die onder de huid van het dier graven. Dit veroorzaakt veel jeuk en pijn bij je huisdier en hij of zij kan hier veel last van krijgen. Daarnaast is een schurftmijtinfectie zeer besmettelijk voor andere dieren en ook voor mensen. In dit artikel worden de belangrijkste zaken uitgelegd wat je moet weten over schurft bij je cavia of konijn.

De belangrijkste symptomen van schurft bij cavia’s en konijnen

  • Kale plekken bij de kop, hals, schouders, ellebogen en rug van je konijn of cavia
  • Krabben, schuren en bijten als gevolg van heftige jeuk
  • Gezwollen huid, open wonden en korstjes rond ogen en oren
  • Rusteloosheid
  • Verminderde eet en drinklust

Hoe raakt je cavia of konijn besmet met schurft?

Vaak raken cavia’s en konijnen besmet met de schurftinfectie door contact te hebben met andere dieren die op dat moment schurft hebben. Maar cavia’s en konijnen kunnen ook schurft oplopen via hooi en zaagsel. Het kan zijn dat de schurftmijten al een lange tijd in het hooi aanwezig zijn, zonder dat iemand dat door heeft. Schurftmijten zijn niet met het blote oog te zien, ze zijn ongeveer 0.4 x 0.3 mm groot.

Vooral cavia’s en konijnen met een verlaagde weerstand veroorzaakt door een verzwakt afweersysteem, zijn vatbaar voor het oplopen van een schurftmijtinfectie. Een te hoge omgevingstemperatuur verhoogt de kans aanzienlijk op infecties voor cavia’s en konijnen. Andere factoren welke een negatieve invloed hebben zijn slechte ventilatie, voedingstekorten en onhygiënische huisvesting. 

Schurft cavia besmettelijk voor mensen?

Het is zeker mogelijk om als mens schurft te krijgen van je huisdier, kinderen zijn hier vatbaarder voor dan volwassenen. Dus pas op met je kinderen, ook bij mensen geeft schurft namelijk veel jeuk en pijn.

Hoe kan schurft behandeld worden?

Schurft kan goed behandeld worden, maar het is belangrijk dat je er vroeg bij bent. Er bestaat verschillende bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kan de dierenarts de mijt ook bij jouw besmette konijn of cavia verwijderen. 

Schurft kan zich zelfs nestelen in het zaagsel of hooi in het hok van uw huisdier. Indien er is vastgesteld dat er schurft is dient u dan ook het hok van uw huisdier grondig te reinigen. Het houden van een goede hygiëne draagt ook bij aan het verkleinen van de kans op schurft bij uw huisdier. 

Hoe kan ik schurft voorkomen?

Je kan nooit schurft helemaal voorkomen, maar je kan wel de kans verkleinen dat je cavia of konijn deze infectie krijgt. Om schurft zo goed mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je het hok van je huisdier schoonhoudt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de cavia zichzelf schoonhoudt. Je kan het best af en toe je cavia wassen met speciale shampoo, maar doe dit niet te vaak. Verder is het belangrijk dat je zorgt voor goede ventilatie. 

Vermijd het voeren van te groen hooi en let goed op de vacht van je cavia of konijn. Zie je kale plekken of andere veranderingen in de huid of vacht van je huisdier? Neem dan contact op met de dierenarts. Des te eerder de schurftinfectie kan worden vastgesteld, des te groter de kans er is op volledig herstel. Daarnaast verlaag je zo de kans dat jouw cavia of konijn de schurftinfectie overbrengt op zijn vriendjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *