Meest recente update: juni 18, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Je kat poept niet? Dat kan heel vervelend zijn. In feite heeft je kat last van een verstopping waardoor het poepen lastiger gaat. Als baasje wil je natuurlijk weten wat de oorzaak van de obstipatie bij je kat is, hoe je het herkent en hoe je het moet behandelen.
In dit artikel gaan we daarom in op obstipatie kat. Hoe kun je bij katten ontlasting stimuleren? We vertellen je in dit artikel over verstoppingen van je kat en de manieren hoe je het kunt verhelpen. Je kat kan niet poepen? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen.
Mijn kat kan niet poepen
Als je kat moeite heeft met poepen dan is het allereerst belangrijk om obstipatie bij je kat te herkennen. Als je kat een dag niet poept, dan is er nog geen reden voor paniek. Maar als je kat langer dan 3 dagen niet kan poepen of veel moeite heeft met poepen, dan is er wel iets aan de hand.
Bij obstipatie heeft je kat last van harde ontlasting, omdat het langer in de darmen blijft dan gebruikelijk. Hierdoor trekt het lijf steeds meer vocht uit de ontlasting. Hier komt bij dat je kat ontlasting blijft produceren. Zo lang je kat niet poept, zal de verstopping steeds erger worden. Op de lange termijn zorgt dit voor nare gezondheidsklachten, omdat afvalstoffen het lichaam niet kunnen verlaten.
Hoe vaak poepen katten?
De gemiddelde kat poept 1 keer per dag op de kattenbak. Katten die buiten komen doen soms vaker hun behoefte. Het is ook goed mogelijk dat je kat weigert om te poepen op een vieze kattenbak. Controleer daarom altijd eerst of het schoonmaken van de kattenbak werkt als je kat last lijkt te hebben van obstipatie.
Het beste voer voor je huisdier?
Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Dit zijn de symptomen van obstipatie bij katten
Een verstopping bij je kat kun je herkennen aan verschillende symptomen. Let allereerst op of je kat langdurig met een gekromde rug zit en of je persdrang opmerkt. Als er niets uit komt als je kat probeert te poepen dan is dit een teken van een ontstopping.
Het is ook goed mogelijk dat je kat pijn heeft bij het poepen. Je merkt dit aan miauwen of blazen tijdens het poepen. Hiernaast is het goed mogelijk dat je kat weinig eetlust heeft, omdat er niets uit kan. Dit zorgt voor buikpijn, uitpuiling van de anus en snel veranderende ontlasting. Bijvoorbeeld van diarree naar harde drollen en andersom.
Tot slot is het belangrijk om actie te ondernemen als je kat langer dan 3 dagen niet kan poepen. Kat obstipatie kan erg vervelend zijn en net zoals bij ons mensen zorgen voor problemen of ten minste ongemak. Obstipatie bij katten komt regelmatig voor en is gemakkelijk op te lossen, maar je moet als baasje wel waakzijn zijn om het te ontdekken.
Dit zijn de mogelijke oorzaken van obstipatie bij katten
Obstipatie kan optreden in verschillende situaties. Er zijn niet alleen lichamelijke oorzaken, maar ook psychische oorzaken die voor obstipatie bij je kat kunnen zorgen. Dit zijn de meest voorkomende redenen van obstipatie bij je kat:
- Bij stress is het mogelijk dat je kat zelf ontlasting inhoudt. Dit gebeurd vaak na een verhuizing of na de geboorte van een baby.
- Voeding dat niet rijk is aan vezels is vaak lastig te verteren. Omdat het verteren niet lukt, ontstaat er een ontstopping. Je kat kan ook verstopt raken door het eten van haren, zand en gras.
- Pijn kan ook een oorzaak zijn van obstipatie. Als je kat bijvoorbeeld last heeft van een ontsteking of gewond is aan zijn achterpoten dan is ontlasten moeilijker, waardoor de kat de ontlasting tegenhoud.
- Een vernauwing van de dikke darm kan ervoor zorgen dat obstipatie optreed. Vernauwingen worden vaak veroorzaakt door een vreemd voorwerp in de darm van je kat, littekenweefsel of tumoren.
- Uitdroging zorgt ervoor dat de ontlasting droog en hard wordt. Uitdroging wordt meestal veroorzaakt door te weinig drinken of te veel plassen. In sommige gevallen is nierfalen de oorzaak van uitdroging.
- Het is mogelijk dat je kat niet tegen medicatie kan. Overleg in dit geval met de dierenarts om erachter te komen of medicatie de oorzaak van obstipatie is.
- Onderliggende aandoeningen als megacolon of andere ziekten die voor obstipatie kunnen zorgen.
Als je vermoedt dat je kat last heeft van obstipatie dan kun je het beste naar de dierenarts voor een lichamelijk onderzoek. Je kunt er ook voor kiezen om eerst te proberen om je kat te helpen met een natuurlijk middel: olijfolie. Heeft je kat last van verstopping? Dan zou olijfolie een optie kunnen zijn.
Door een have eetlepel olijfolie aan het voer van je kat toe te voegen kun je de ontlasting bevorderen. Je kat zou binnen één tot twee dagen vrij van klachten moeten zijn. Is dit niet het geval, dan is het tijd voor een bezoekje aan de dierenarts om erachter te komen waar de verstopping door veroorzaakt wordt.
Je kat poept niet? Een van de meest voorkomende redenen van verstopping bij katten is het verkeerde voedsel. Het is heel belangrijk dat je kat namelijk de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Weet jij echt wat jouw kat nodig heeft? Door tien simpele vragen te beantwoorden ontvang je een gratis voedingsplan met precies de juiste voeding. Lees hier meer over dat nieuwe concept.
Zo voorkom je harde ontlasting bij katten
Als obstipatie door de dierenarts is vastgesteld, dan zal de dierenarts ook een oplossing bieden. De dierenarts zal in de meeste gevallen een pijnstiller en laxeermiddel voorschrijven om je kat te helpen bij het ontlasten. Als de verstopping ernstiger is dan is het mogelijk dat de dierenarts een darmspoeling adviseert.
Tot slot is het mogelijk dat de dierenarts de verstopping moet verhelpen met een operatie. Hier wordt pas voor gekozen als een andere oplossing niet voldoende effect heeft. Er zijn echter ook een aantal dingen die je kunt doen om een verstopping bij je kat te voorkomen. Wil je laxeermiddel kat? Raadpleeg voor de zekerheid altijd een expert om mogelijke problemen te voorkomen.
Let allereerst goed op of je kat voldoende water drinkt. Katten drinken niet veel, maar houd de waterbak in de gaten en dien eventueel natvoer toe om er zeker van te zijn dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Kies ook voor de juiste voeding voor je kat. Zorg ervoor dat je kat de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor een goede werking van de darmen.
Je kunt aanvullend natuurlijke probiotica toedienen. Hierdoor wordt de maag-darmwand van je kat beschermd. Voeg tot slot wat olie toe aan het dieet als je kat regelmatig last heeft van een onregelmatige of lastige stoelgang.
Kortom: obstipatie bij je kat is vooral heel vervelend voor je kat, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de stoelgang van je kat te bevorderen. Door er op tijd bij te zijn en goed op te letten kun je een dierenarts bezoek voorkomen. Is het dan toch nodig om naar de dierenarts te gaan, dan weet je nu waar je op moet letten om een obstipatie bij je kat te herkennen!
mij poes lig nu twee dagen bij de dierenarts
Mijn kat was erg ziek door een ontsteking, maar doordat ze zo ziek was had ze een week lang nauwelijks gegeten of gedronken, en dus al helemaal niet gepoept !
Ik heb het eerst geprobeerd met een klontje roomboter aan te bieden en het is haar nu na 2 dagen gelukt !
Gewoon met de hoeveelheid boter voor op een beschuitje
mij kat lig al twee dagen bij de dieren arts kan nog niet van haar ondlasing af komen
Ik heb een kitten van 6 weken, ze was al bij de dierenarts waar ze een inloop kreeg, waarna een gedeelte van de “prop “vrij kwam…maar nu is het weer steeds naar de bak en duwen, geen resultaat.. De d.a is met vakantie, ik zou graag een tip krijgen wat er te doen is, ze eet en drinkt nog goed .Ik geef enkele korrels Movicol in haar voeding, maak het inmiddels met een slokje koffieroom aan, tot nu geen enkel resultaat…