Hoe werkt een kraag voor katten precies?

Katten kraag

Meest recente update: mei 22, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Een kraag of een kapje voor de kat: je hebt vast wel eens een foto van een poes met zo’n gek ding gezien. Of misschien heeft de dierenarts je net verteld dat je kat na een behandeling een kraagje moet dragen.

Waar is een kap voor katten goed voor? En waarmee moet je rekening houden als je een kraag voor je kat hebt gekregen? In dit artikel bespreken we alle situaties waarbij een katten kapje nodig kan zijn, en hoe je je huisdier door deze periode heen helpt.

Wat is een kraag voor een kat?

Een kraagje of kapje, voor de kat, ook wel ‘lampenkap’ genoemd, is een soort trechter van stevig plastic, stof of foam met harde beugels erin, opblaasbare kunststof of een ander materiaal. Het wordt rond de hals van de kas vastgemaakt met een riempje, plastic schuifjes, een reep stof en/of klittenband.

Het is heel belangrijk dat dat niet te strak gebeurt: de kat moet uiteraard kunnen blijven ademen en zelfstandig kunnen eten. Tegelijk moet de kap wél zo nauw om de hals sluiten dat de kat zijn kopje er niet doorheen kan wurmen en de kap af kan doen.

Er zijn verschillende formaten kattenkragen. Sommige passen bij alle soorten katten, sommige zijn extra klein (voor kittens en kleine rassen) en sommige zijn juist extra groot. De arts en de dierenwinkel kunnen je helpen om de perfecte kraag voor jouw kat te vinden. Vind hier meer verzorgingsproducten voor katten.

Waarom heeft een kat dit nodig?

Katten hebben een kraagje nodig, omdat ze likken, knabbelen en krabben aan delen van hun lichaam die pijn doen, geïrriteerd zijn of jeuken. Ook als een kat gewond is, een huidinfectie heeft of een behandeling met huidzalf of topische medicatie op de huid moet ondergaan, kan de kat aan dat deel van zijn lichaam gaan likken of krabben.

Dat is vaak ongewenst – en je kunt je huisdier jammer genoeg niet uitleggen dat het voor zijn eigen bestwil is om de plek met rust te laten.

Een kraag voor de kat wordt gebruikt om te zorgen dat de kat tijdelijk niet aan het aangetaste lichaamsdeel kan likken of knabbelen: de kraag zit in de weg. Daardoor krijgt de verwonding, de infectie of het behandelde deel van de huid de kans om te genezen.

Dit zijn een paar situaties waarin de huisarts aangeeft dat je kat een kap moet dragen.

  • De kat is gewond door een gevecht of ongeluk. Door de kap kan hij of zij de verwonding niet erger maken door eraan te likken, en kan de wond genezen
  • De kat heeft een operatie gehad (bijvoorbeeld een sterilisatie bij de poes) en heeft nu hechtingen. De kap verhindert dat de kat de hechtingen uit zijn vel kan likken
  • De kat heeft een huidinfectie (bijvoorbeeld ringworm) of een andere aandoening, waarvoor hij of zij een medicijn op de huid krijgt. Om het medicijn te laten werken mag de kat het niet weglikken, en daarom krijg je na de behandeling of het voorschrift een kraag voor je kat mee
  • De kat heeft een verwonding of infectie aan de kop. Door het kapje kan de poes niet aan de kop krabben met zijn nageltjes

Ontdek het gemak van automatische leveringen

Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Welk kapje voor de kat is een goede keuze?

Dat hangt af van jouw eigen voorkeur, de behandelduur van de kat, en hoeveel geld je in een dierenwinkel wilt neerleggen voor een katten kap. De dierenarts kan je advies geven over wel soort kapje in jouw situatie een goede keuze is.

De standaard plastic ‘trechter’ die veel dierenartsen meegeven, zitten niet erg comfortabel. Tegelijk zijn ze wel heel makkelijk schoon te maken, goedkoop én effectief. Als je kat niet de moeilijkste is en hij of zij het kapje, maar kort hoeft te dragen is dit dan ook een prima oplossing.

Ook een voordeel is dat deze kappen vaak doorschijnend zijn, zodat de kat minder snel tegen objecten opbotst.

Een zachter kapje van stof of foam is duurder, maar zit fijner en wordt door de wat lastigere poes vaak beter geaccepteerd. Ook zijn veel van deze kapjes een beetje buigzaam zodat je poes makkelijker kan eten en drinken. Wel is deze kap moeilijker schoon te maken, zodat de hygiëne een probleem kan gaan vormen, zeker als de kat de kap langer moet dragen.

Een opblaasbare kap voor katten is een vrij nieuwe oplossing. Je blaast zo’n donutvormige kap op rond de hals van de kat, waar hij als een soort ‘reddingsboei’ blijft zitten. De kat kan nu nog steeds goed eten en drinken. Dit katten kapje zit niet vervelend, en de kap is ook goed wasbaar.

Een nadeel is wel dat de kat soms in staat is om de behandelde plek te likken, waardoor het effect van de behandeling teniet wordt gedaan.

Zo kan je je kat met een kraagje helpen

Zorg dat eten en drinken goed bereikbaar is, en dat de bakjes tegen een muur staan, zodat de kat ze niet wegduwt met zijn kraag. Je kunt ook het deksel van de kattenbak tijdelijk weghalen, zodat de kat er makkelijker op kan.

Af en toe de hals van je kat masseren helpt tegen eventuele irritatie door een hard kapje. Voor de rest help je je kat deze tijd door met extra aandacht, knuffels en kattensnacks!

Wat zijn de alternatieven voor een klassiek katten kapje?

Katten zijn niet de makkelijkste huisdieren als je ze verplicht iets wil laten doen. De meeste katten wennen na een paar kleine botsingen prima aan een katten kap, en dragen de kraag daarna zonder problemen tot het einde van hun behandeling.

Helaas zijn er ook poezen die niet willen ophouden met mauwen, het kapje constant proberen af te doen, of ook na een paar uur nog helemaal in paniek zijn door het onbekende ding.

In zo’n geval kan je proberen om in plaats van de ouderwetse kap voor katten iets anders te proberen.

  • Een kapje van stof en foam, of een opblaasbare ‘donut’, worden door jouw kat misschien wél verdragen
  • Je kunt proberen om een anti-likverband op de huid van je kat te plakken
  • Sommige zalfjes smaken vies, waardoor de kat niet aan de plek wil likken. Vraag of zo’n zalf samengaat met de eventuele medicijnen of behandeling
  • Door een verzachtende zalf op de huid te smeren ervaart de kat minder pijn of irritatie, en likt hij minder of helemaal niet
  • Als de kat niet aan zijn kop mag krabben, kan je de nagels van het dier tijdelijk bedekken met nagelkapjes
Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *