Een hond of kat loopt gewoon door de woonkamer, maar bij een cavia is dat natuurlijk anders. Het is belangrijk dat je een goede cavia kooi aanschaft, maar hoe groot moet dit cavia hok dan zijn? In dit artikel hebben we het over de juiste afmetingen van een cavia hok en vertellen we wat je cavia nog meer nodig heeft in zijn hok.

Afmetingen van een cavia kooi

Het is lastig om de juiste afmetingen te vinden voor je cavia kooi. Vaak worden namelijk hokken onder de naam ‘cavia kooi’ verkocht die eigenlijk te klein zijn. Een cavia heeft net zoals de mens veel ruimte nodig, hoe meer hoe beter. Dit vinden ze niet alleen prettig, maar is ook goed voor de gezondheid van je cavia.

De minimale afmetingen voor een cavia kooi zijn als je het ons vraagt 100 x 50. Dit is als je een cavia hebt. Voor twee cavia’s is de minimale afmeting ongeveer 125 x 70. Heb je nog meer cavia’s?  Dan kun je ongeveer evenredig ruimte erbij op tellen per cavia.

Je zult er tijdens je onderzoek naar het beste cavia hok al snel achter komen dat het vinden voor grote hokken best lastig kan zijn. Voor een cavia is er genoeg aanbod maar voor meerdere cavia’s wordt het alleen lastig.

Heb je twee of zelfs meer cavia’s? Dan kom je al snel uit op hokken onder de naam ‘konijnenhok’. Laat je niet gek maken door de naam, maar let op de afmetingen van het hok. Dit zijn de hokken met de grootste afmetingen en bieden daarom je cavia de meeste ruimte.

Cavia’s bewegen namelijk veel en lopen elkaar constant voor de voeten. Het hebben van genoeg beweegruimte is daarom erg belangrijk voor cavia’s en konijnen hokken bieden deze ruimte. 

Caviahok buiten

Ben je op zoek naar een buitenhok voor je cavia? Dan kom je al snel tussen de konijnen hokken terecht. Deze zijn nou eenmaal een stuk groter en bieden je cavia daarom de meeste ruimte. De Scandi Loft Jokk is bijvoorbeeld zeer geschikt voor meerdere cavia’s, maar ook het konijnenhok van Karlie biedt je cavia’s genoeg ruimte om vrij rond te lopen. Je kunt deze hokken uiteraard ook binnen gebruiken, maar ze zijn relatief groot voor in de woonkamer.

Bij een buitenhok voor je cavia kun je er ook aan denken om gaas rondom het hok neer te zetten in de zomer. Hiermee kun je het hok van de cavia groter maken en hebben ze meer ruimte om zich uit te leven.

Caviahok binnen

Een binnenhok voor je cavia is vaak een stuk compacter. Ook is het lastig om hokken te vinden voor meerdere cavia’s, je komt dan toch snel uit op de grotere konijnen hokken als je het goed wilt doen.

Heb je een cavia? Dan zijn er genoeg geschikte binnenhokken. Zo heb je met de Savic Caesar 3 een leuk hok te pakken waarin je cavia zich goed kan bewegen.

Benodigdheden voor een cavia

Een cavia heeft veel ruimte nodig. Het zijn namelijk actieve beesten en worden erg ongelukkig als ze hun bewegingsruimte niet krijgen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen voor in het cavia hok.

Een drinkfles

Cavia’s hebben genoeg vocht nodig en met een drinkfles kun je tot 1 liter water in het hok hangen. Het is verstandig om per cavia ten minste een drinkfles in het hok te hangen, zodat ze niet hoeven te wachten om te drinken.

Voerbakken

Hetzelfde geldt voor voerbakken. Zorg ervoor dat er genoeg voer beschikbaar is voor je cavia(s) zodat ze niet op hun beurt hoeven te wachten om te eten. Een Cavia eetbak van steen is hiervoor geschikt.

Bodembedekking

Als bodembedekking voor cavia’s wordt vaak zaagsel gebruikt maar dit is erg stoffig. Ook valt dit vaak uit het hok, waardoor je maar schoon blijft maken. Hennepvezel bodembedekking is een zeer geschikte vervanger voor zaagsel. Het neemt veel vocht op en is bovendien nauwelijks duurder. 

Snacks

Zoals ieder ander houdt een cavia ook van een snack op zijn tijd, maar de ene snack is natuurlijk gezonder dan de ander. Hooi is altijd goed, maar wil je je cavia echt verwennen dan kun je ook eens denken aan iets anders zoals de Frambozenblad / bloemkool bloesem mix. De snack bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en kun je daarom nagenoeg onbeperkt als snack gebruiken. Gedroogde snacks doen het altijd goed bij cavia’s.

De juiste afmeting van een caviakooi is erg belangrijk. Cavia’s zijn erg actief en hebben daarom bewegingsruimte nodig. Cavia kooien zouden deze ruimte altijd moeten bieden. Beperk je deze bewegingsruimte al wanneer ze jong zijn? Dan kan dit zelfs hun groei beïnvloeden. Helemaal wanneer je meerdere cavia’s hebt is een groot hok een must. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *