Het is niet leuk om te zien dat je hond ineens niet meer eet of zijn eetlust grotendeels verliest. Dit hoeft alleen niet direct een probleem te zijn. Net zoals de mens verliest ook de hond wel eens zijn eetlust. Pas op het moment dat dit lang aanhoudt is het belangrijk om te bekijken wat de reden is dat je hond niet eet. In dit artikel behandelen we de redenen waarom je hond niet wil eten en de geven we je tips om dit te verhelpen.

Eet je hond wel te weinig?

Wat is nou precies te weinig eten voor een hond? Dat is lastig te bepalen. De ene hond eet nou eenmaal meer dan de andere. Ook heeft de leeftijd van je hond invloed op de eetgewoonten. Zit je hond in de groei, dan zal de eetlust ook groter zijn natuurlijk.

Daarnaast bepalen veel mensen de juiste hoeveelheid eten van hun hond aan de hand van de hoeveelheid op de verpakking. Dit is een goed gemiddelde, maar sommige gezonde honden eten gewoon net wat minder en dat is prima.

Jij als baasje hebt hier het meeste zicht op. Verandert het eetgewoontes van je hond ineens drastisch? Dan is het zaak om uit te vinden waar dit aan ligt. Hieronder vind je redenen waarom je hond niet eet.

Hond eet niet | De redenen

De redenen kunnen natuurlijk verschillen. De oorzaken kunne zowel lichamelijk zijn als psychologisch.

Ziekte

Een vermindering in de eetlust van een hond kan een teken zijn van ziekte. Vaak gaat dit overigens wel gepaard met andere symptomen zoals buikpijn of diarree. Je hond hoeft niet direct ziek te zijn zodra zijn eetlust minder wordt, maar het kan geen kwaad om het te laten controleren als het langer aanhoudt. Alleen door een check weet je zeker dat er niets ergers aan de hand is.

Vaccinaties

Mensen kunnen wel eens ziek worden als ze net een nieuwe vaccinatie gekregen hebben en dit geldt ook voor honden. Het is dan ook niet zo vreemd dat het lichaam van je hond een beetje vreemd doet na een nieuwe vaccinatie. Kijk het even rustig aan en vaak wordt het snel weer beter.

Last van de tanden

Je hond eet niet? Dan kan dit ook te maken hebben met pijn in plaats van een vermindering in de eetlust. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze een wond in hun bek hebben gekregen door te kauwen op een stuk bot. Check daarom altijd even of er geen grote wonden in de bek zitten en laat dit zo snel mogelijk verhelpen. Soms zijn honden te enthousiast en bijten ze per ongeluk op iets hard waardoor ze last van hun tanden kunnen krijgen.

Kieskeurig

Ook de smaak van je hond kan een reden zijn waarom ze minder eten. Sommige honden willen zich namelijk nog wel eens gedragen als een ‘diva’. Met name bij een pup is het daarom belangrijk om direct uit te vinden wat het beste honden droogvoer is zodat je in ieder geval weet dat ze het voer lekker vinden. Ook de omgeving waarin ze eten kan belangrijk zijn. Honden eten graag in alle rust.

Reizen

Verandert de eetlust van je hond ineens zodra je op reis bent? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met de nieuwe omgeving waarin ze zich bevinden. Je hond moet nu ineens eten op een parkeerplaats wanneer je met de auto op vakantie gaat bijvoorbeeld. Ook kan de ene hond beter tegen reizen dan de ander, dus bijvoorbeeld wagenziekte zou een oorzaak van de slechte eetlust van je hond kunnen zijn. Lees hier alles over het op vakantie gaan met je hond.

Heb je wel eens nagedacht over het afsluiten van een dierenverzekering? Dit is als het ware een zorgverzekering voor je huisdier. Zo voorkom je dat je bij onverwachte medische problemen ineens veel geld moet betalen. Je kunt hier een geschikte dierenverzekering vinden.

Wat te doen als hond niet eet?

De oplossing voor wanneer je hond niet eet verschilt natuurlijk. Het is belangrijk eerst te achterhalen wat precies de reden is. Twijfel je nog? Raadpleeg dan eerst de dierenarts voordat je dingen gaat veranderen aan bijvoorbeeld het eten van je hond.

Bij een ziekte kan de arts een speciaal dieet voorschrijven. Dit is niet altijd even lekker en kan voor problemen zorgen wanneer je hond aan lekkere hondensnacks gewend is. Is je hond kieskeurig of is de reden dat hij minder eet door een verandering in omgeving? Dan zou je een of meerdere van deze dingen kunnen proberen:

  • Geef je hond even geen hondensnacks meer
  • Houdt een regelmatig voerschema aan, bijvoorbeeld 2x per dag op vaste tijdstippen
  • Ga een blokje om met je hond voor etenstijd
  • Switch een keer van droogvoer naar natvoer om te kijken of je hond dit wel eet
  • Verander de voer omgeving. Laat je hond bijvoorbeeld alleen eten als normaal gesproken de voerbak in de buurt van andere dieren of mensen staat
  • Maak gebruik van voerspeeltjes om het eten leuker en interessanter te maken. Hiermee train je niet alleen je hond in spannende situaties maar verleg je ook zijn aandacht in deze moeilijke situaties

Om erachter te komen wat er precies aan de hand is kun je jezelf de volgende vragen stellen. De antwoorden op deze vragen helpen je te bepalen wat de beste oplossing is.

Is het eten vers?

Honden zijn over het algemeen liefhebbers van eten. Loopt je hond weg van de etensbak? Dan zou het kunnen zijn dat het eten niet meer goed is.

Verveelt hij zich?

Soms is je hond gewoon toe aan iets anders. Het eten even opwarmen zou is sommige gevallen kunnen helpen, maar ook gewoon eens een ander soort voer kan wonderen doen. Hou de reactie goed in de gaten!

Verwen je je hond te veel?

Zodra je je hond verwend met allemaal snacks is het niet zo vreemd dat zijn eetlust verminderd. Hij zit al helemaal vol van al die snoepjes. Probeer niet meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uit snacks te laten bestaan.

Mist je hond ‘mensenvoer’?

Af en toe een stukje worst of een beetje brood sluipt er al snel in. Probeer dit alleen niet te vaak te doen en zeker niet iedere dag op vaste momenten. Het kan namelijk een gewoonte worden van je hond en zijn eetlust verliezen wanneer je ineens stopt met het delen van je eten.

Recent overgegeven?

Dit is een goede indicatie dat er iets mis is met je hond. Het zou kunnen dat je hond ziek is geworden en dat eten daarom even wat minder ‘aantrekkelijk’ is.

Heb je het eet schema aangepast?

Net zoals sommige mensen altijd stipt op zes uur willen eten hechten sommige honden ook waarde aan een vast schema.. Heb je dit net aangepast? Wellicht dat dit de reden is dat je hond minder eet.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Een gezonde hond kan gemiddeld ongeveer vijf dagen zonder eten. Pin ons hier alleen niet aan vast, want het verschilt natuurlijk per hond. Medische problemen kunnen deze tijd aanzienlijk verminderen. Ook de activiteit van je hond heeft invloed op hoe lang je hond zonder eten kan. Het is overigens niet verstandig dagen te wachten als je hond niet meer eet. Je kunt problemen beter voor zijn door snel een dierenarts op te zoeken.

Hoe lang kan een hond zonder water?

Een gezonde hond kan ongeveer vier dagen zonder water. Echter geldt hiervoor hetzelfde als voor het eten, deze tijd is niet voor iedere hond hetzelfde. De conditie en activiteit van je hond zijn belangrijk in dit geval, maar ook de temperatuur waarin je hond leeft. Het is niet gezond wanneer je hond niet drinkt en je doet er dan ook goed aan niet vier dagen te wachten voordat je een dierenarts bezoekt.

Wil je hond zijn brokken niet meer eten? Dan is dit niet altijd reden tot paniek. Zoals je hebt kunnen lezen hoeft dit niet altijd te betekenen dat je hond ziek is. Eet je hond geen brokken meer dan kan dit ook te maken hebben met bijvoorbeeld een nieuwe omgeving of met een aangepast eet schema. Duurt het langer dan een dag en vermoed je dat ziekte de reden is dat je hond niet eet? Raadpleeg dan je dierenarts om dit uit te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *