Alles wat je moet weten over geelzucht bij je kat

geelzucht kat

Meest recente update: mei 16, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Je hebt ongetwijfeld van het ziekteverschijnsel geelzucht gehoord. Deze ziekte komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Wanneer je kat geelzucht heeft, dan wordt onder meer zijn of haar oogwit geel.

Vaak zie je ook verkleuringen bij de huid en slijmvliezen. De gele kleur komt door een ophoping van de stof bilirubine. Geelzucht heeft bijna altijd te maken leverproblemen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over geelzucht bij je kat.

Wat zijn de oorzaken van geelzucht bij katten

De voornamelijk oorzaak van geelzucht bij katten is leververvetting. Maar hoe zit het dan precies met leververvetting? Vaak begint de aandoening door slecht eten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Denk aan stress, maar ook een onderliggende ziekte.

Je kat verliest daardoor vet en je lever kan na verloop van tijd het vet niet meer verbranden, omdat het er simpelweg niet meer is. Daardoor wordt de lever steeds vetter, met als tragisch gevolg dat je kat misselijk wordt en nog minder gaat eten.

Maar geelzucht bij je kat kan ook een andere oorzaak hebben. Het ziekteverschijnsel kan ook veroorzaakt worden door galgonstekingen, levertumoren en verscheidene andere aandoeningen. Dergelijke oorzaken voor geelzucht zijn echter wel een stuk zeldzamer, maar ze zijn nooit helemaal uit te sluiten.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van geelzucht kun je op verschillende manieren bij je kat herkennen. In de eerste plaats herken je het natuurlijk aan het feit dat je kat op verschillende plaatsen geel wordt. Je ziet het niet alleen bij de ogen, maar ook bij de buik en oren. Ook de slijmvliezen van je kat worden geel. Veel katten krijgen bij geelzucht ook geel tandvlees.

Maar katten met geelzucht hebben vaak ook nog andere symptomen. Door de leverproblemen voelt je kat zich niet fit. Katten met geelzucht hebben vaak weinig energie en slapen om die reden veel. Daarnaast eten katten door geelzucht ook slechter, want ze zijn vaak misselijk.

De urine van een kat met geelzucht is soms donkerder dan normaal. Ook overgeven komt regelmatig voor bij katten met geelzucht. Het punt is wel dat veel van die symptomen vrij algemeen zijn. Om die reden is het ook van belang om je kat altijd te laten onderzoeken. Er kan namelijk ook een andere reden voor geelzucht zijn.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Wat is de diagnose van geelzucht?

We gaven in de inleiding aan dat geelzucht een aandoening is en vaak wordt dit ook zo genoemd. Maar eigenlijk is geelzucht niet alleen een aandoening, maar ook een symptoom van een ander probleem. Geelzucht bevestigt vooral dat er wat mis is met je kat en daarom moet worden behandeld. Om die reden worden er verschillende onderzoeken bij een kat met geelzucht verricht.

Vaak wordt er begonnen met een bloedonderzoek. Op basis van een bloedonderzoek kan worden vastgesteld welke stoffen er allemaal in de lever zitten. Bloed wordt in eerste instantie afgenomen om de diagnose vast te stellen, maar het bloed wordt tijdens de behandeling van geelzucht meestal ook onderzocht. Ook wordt er vaak een buikecho van je kat gemaakt.

Met een buikecho kunnen eventuele tumoren vastgesteld worden en ook bepaalde ontstekingen die geelzucht veroorzaken. Denk aan een darmontsteking of een alvleesklierontsteking. Ook kan met een buikecho worden vastgesteld of er sprake is van leververvetting.

Tijdens het onderzoek wordt er vaak ook een stukje weefsel afgenomen. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd. Bij een tumor kan dan worden onderzocht om welke kanker het gaat en ook of het om een kwaadaardige of goedaardige tumor gaat.

Wat is de behandeling bij katten?

De behandeling van geelzucht is afhankelijk van de oorzaak. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat geelzucht verschillende oorzaken kent. Om die reden is er ook geen specifieke behandeling voor geelzucht. Maar we kunnen wel enkele voorbeelden van veelvoorkomende behandelingen geven.

Leververvetting is een veelvoorkomende oorzaak van geelzucht. De lever wordt vet door een gebrek aan voeding en de behandeling is er dan ook op gericht om je kat meer te laten eten.

Als je kat niet uit zichzelf wil eten, dan schrijft de dierenarts vaak middelen die eetlust stimuleren voor. Moet je kat vaak overgeven? Dan worden er vaak ook medicijnen tegen misselijkheid voorgeschreven. Sommige katten willen daarna nog niet eten en in het ergste geval krijgt je kat dan een infuus. Maar dit wordt meestal alleen gedaan wanneer de medicijnen niet werken.

Is er sprake van een ontsteking bij de lever? Dan krijgt je kat ontstekingsremmers of antibiotica. Daarmee kan de ontsteking verholpen worden en zo verdwijnt automatisch ook de geelzucht.

Bij een levertumor wordt gekeken om welke vorm kanker het gaat en of deze kwaadaardig of goedaardig is. Er wordt dan onderzocht of een behandeling mogelijk is. Al met al zijn er dus verschillende soorten behandelingen voor geelzucht, omdat de oorzaken verschillen.

Moet ik bij geelzucht mijn kat laten inslapen?

Veel katteneigenaren vragen zich af of je bij geelzucht beter je kat kan laten inslapen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk te zeggen, omdat geelzucht verschillende oorzaken kent. Wanneer je kat nog jong is en een leververvetting heeft, dan kan geelzucht meestal prima worden verholpen.

Heb je echter een zeer oude kat met veel gezondheidsproblemen en heeft hij of zij ook ongeneeslijke kanker? Dan is inslapen misschien de beste optie. Maar uiteraard hoef je zelf niet alleen die beslissing te nemen. Je kunt namelijk altijd overleggen met een medische expert. Ze kunnen je kat onderzoeken en op basis daarvan de balans opmaken.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op geelzucht bij katten. Geelzucht wordt vaak als aandoening gezien, maar het is vooral een symptoom van een onderliggend probleem. Verschillende gezondheidsproblemen kunnen geelzucht veroorzaken.

Het kan gaan om een relatief klein gezondheidsprobleem zoals leververvetting, maar ook om een kwaadaardige tumor. Om die reden is het altijd verstandig om je kat te laten onderzoeken wanneer je geelzucht opmerkt.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *