Cavia aanschaffen: welke cavia spullen heb je nodig als je een cavia gaat kopen?

cavia benodigdheden

Cavia’s zijn gezellige en geschikte huisdieren die geliefd zijn bij veel kinderen en gezinnen. Twee jaar geleden kochten wij onze drie lieve cavia’s, genaamd Pietertje, Pia en Pluk. In dit artikel zullen we alle cavia accessoires en benodigdheden benoemen die je nodig hebt als je een cavia gaat aanschaffen. Daarnaast delen wij in dit artikel ook enkele tips uit eigen ervaring.

Cavia’s houd je nooit alleen

Net als bij elk ander dier is het belangrijk om je goed in cavia’s te verdiepen voordat je er een aanschaft. Je kan bijvoorbeeld veel over cavia’s lezen op het internet. Cavia’s zijn groepsdieren en daarom is het zeer belangrijk dat cavia’s minimaal met zijn tweeën zijn. Eenzame cavia’s hebben een grotere kans ziek te worden of om vroeg overlijden.

Welke cavia spullen heb je nodig als je een cavia aanschaft?

Hier is een handig boodschappenlijstje voor alle cavia benodigdheden:

cavia kooi afmeting
 • Cavia kooi
 • Eventuele buitenren
 • Voerbakjes
 • Drinkfles
 • Hooiruif
 • Huisje of andere verstopplekje
 • Vervoersbox
 • Toiletspullen
 • Bodembedekking
 • Cavia voer
 • Hooi
 • Snacks

Een cavia kooi kopen

Een goede ruime caviakooi is misschien wel de belangrijkste aankoop. Kies voor een caviakooi die groot genoeg is voor minimaal 2 cavia’s. Lees in dit artikel meer over de afmetingen van cavia kooien.

Heb jij een tuin of een (groot) balkon? De cavia’s vinden het geweldig om buiten te spelen in een buitenren. In dit artikel kun je alles lezen over waar je op moet letten als je knaagdier of konijn naar buiten gaat.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.

Ja, ik wil direct mijn persoonlijke voedingsplan ↗️  


Welke cavia accessoires heb je nodig?

Cavia drinkfles

Het hebben van cavia accessoires kan jouw leven, maar zeker dat van je cavia een stuk aangenamer maken. Hieronder een overzicht met onze aanraders.

Cavia drinkfles en etensbak

Zoals in het boodschappenlijstje al benoemd werd is een voerbak en drinkfles belangrijk voor je cavia’s. Wij adviseren drinkflesjes van minimaal 330 ml. Wij merken namelijk zelf dat onze cavia’s vooral op warme dagen wat dorstig kunnen zijn.

Keramieken voerbakjes

Keramieken voerbakjes

Ook raden we keramieken voerbakjes aan (of voerbakjes gemaakt van een ander soort zwaar materiaal). Cavia’s zetten hun pootjes graag op de rand van de voerbak tijdens het eten, hierdoor kunnen lichtere voerbakjes gaan kiepen door het gewicht van je cavia. Dit kan zorgen voor verlies van voer en kan je cavia zich bezeren.

Hooiruif

Cavia’s zijn niet zindelijk en zullen daardoor hun behoeften overal in het hok doen. Om te voorkomen dat ze hun behoefte doen op het hooi kun je het best een hooiruif aanschaffen. Hierdoor blijft het hooi langer schoon en vers. 

Verstopplekjes

Van nature zijn cavia’s dieren die zich graag verstoppen. In het wild hebben cavia’s veel (potentiële) vijanden. Ondanks huiscavia’s in principe niet veel vijanden hebben is een huisje of ander verstopplekje erg belangrijk voor cavia’s. Wij raden aan om voor ieder dier een huisje te plaatsen, zodat ze geen ruzie krijgen om een slaapplekje!

Vervoersbox

Een vervoersbox is handig om bijvoorbeeld je cavia’s op een veilige manier naar de dierenarts te vervoeren. Maar ook voor als je ze op een veilige plek wilt zetten terwijl je het hok aan het verschonen bent. 

Toen onze cavia’s nog klein waren gebruikte wij een knaagdieren vervoersbox, maar daar passen ze nu niet samen meer in. Omdat we graag onze cavia’s samen vervoeren zijn we nu overgestapt naar een katten vervoersbox.

Toiletartikelen

Net als jij en ik een borstel en een nagelknipper in de kast hebben staan, hebben cavia’s deze toiletartikelen ook nodig. Cavia’s verharen net als bijna elk ander dier, daarom is het belangrijk om af en toe goed de cavia te borstelen. In het begin kunnen ze dit misschien eng vinden, maar onze cavia’s genieten er nu volop van als ze geborsteld worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om een nagelknipper aan te schaffen voor je cavia’s. Omdat huiscavia’s meestal op zachte ondergrond leven slijten de nageltjes nauwelijks. Als je de nageltjes niet op tijd knipt kunnen ze gaan krullen en drukken in het voetzooltje. Lees je goed in voordat je de nagels van je cavia knipt: zorg dat je ze niet te kort knipt zodat het gaat bloeden!

Bodembedekking voor cavia houden

Er zijn heel veel verschillende bodembedekkers geschikt voor cavia’s. Bodembedekkers helpen vieze geurtjes te neutraliseren en vocht op te nemen. Hierdoor blijft het hok langer schoon en hoef je niet elke dag het hok te verschonen. Zelf verschonen wij minimaal twee keer per week het hok van onze cavia’s. 

In het verleden hebben wij houtvezel gebruikt, maar zijn nu overgestapt naar hennepvezel. Hennepvezel is minder stoffig er daardoor beter voor de kleine longetjes van cavia’s. Daarnaast doen wij altijd een lekker laagje hooi bovenop de hennepvezel, zodat ze daar lekker in kunnen liggen en verstoppen. Dit vinden ze heerlijk!

Cavia voer en hooi

Het cavia dieet bestaat voornamelijk uit hooi. Hooi bevat belangrijke vezels die de spijsvertering stimuleren en is daarom erg belangrijk voor de gezondheid van je cavia. Daarnaast kun je het dieet aanvullen speciaal cavia voer en met groentes en fruit. Lees in dit artikel meer over het caviadieet.

Daarnaast zijn er veel verschillende soorten cavia droogvoer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een korrel te geven of gemengd voer. Het is vooral belangrijk dat het voer vitamine C bevat omdat cavia’s dit zelf niet kunnen aanmaken! Eventueel kun je handmatig vitamine C tabletten geven aan je cavia’s.

Cavia knaagmogelijkheden en cavia snacks

Cavia zijn echte knaagdieren en knagen daarom graag. Het gebit van de cavia groeit zijn hele leven en knagen helpt met het gebit slijten. Het geven van wilgenproducten aan je cavia is een goede en veilige manier om je cavia te motiveren om zijn tanden te slijten. Daarnaast knagen onze cavia’s ook graag aan hun houten huisjes; het zijn echte verbouwers!

Net als jij en ik vast graag iets lekkers nemen bij de koffie of thee, vinden cavia’s snacks ook heerlijk. Verwen je cavia daarom af en toe met een lekkere snack. Maar geef dit met mate, ook cavia’s kunnen aankomen in gewicht en dit is slecht voor de gezondheid! Daarnaast zijn snacks handig om je cavia handtam te maken.

Maak gratis profiel aan banner

Een reactie op “Cavia aanschaffen: welke cavia spullen heb je nodig als je een cavia gaat kopen?

 1. Maddeloor zegt:

  Wij krijgen ook een Cavia, ook twee en we gaan ze heel goed verzorgen, je hebt ook een soort van knabbel gips nodig, zo kunnen ze hun tandjes slijten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Automatische leveringen katten- en hondenvoeding?👇Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Maandelijks GRATIS thuisbezorgd
 30% GOEDKOPER dan je huidige voer
  De winnaar van het Beste product van het Jaar 2021 - 2022