Alles wat je moet weten over castratie bij honden

Castratie hond

Meest recente update: november 8, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Je kent ongetwijfeld wel iemand in je omgeving die zijn hond heeft laten castreren. Sommige mensen zijn voor castreren hond, terwijl andere kennissen uit je omgeving misschien zwaar tegen zijn.

Als hondeneigenaar twijfel je misschien over het laten castreren van je hond. Dat begrijpen we goed, want het is een flinke ingreep en doe je er wel goed aan? Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken, maar in dit artikel voorzien we je graag van relevante informatie. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een weloverwogen beslissing nemen.

De voordelen

Je laat je hond natuurlijk niet zomaar castreren. Dit doe je alleen wanneer je weet dat de castratie bepaalde voordelen met zich meebrengt. Maar wat zijn dan de verschillende voordelen van het laten castreren van je hond? In deze paragraaf bespreken we de bekendste voordelen.

Je hond gedraagt zich beter na castratie

Veel hondeneigenaren besluiten hun trouwe viervoeter te castreren, omdat ze moeite hebben met bepaalde gedragsproblemen. Een niet-gecastreerde hond kan namelijk een ongeremde paringsdrang hebben. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar tegelijkertijd is het beetje gênant. Loopt je hond regelmatig weg? Ook dat is natuurlijk hartstikke vervelend, want dat brengt de nodige stress met zich mee.

Een castratie kan die problemen voorkomen. Een gecastreerde hond is bovendien aardiger en vaak beter in de omgang met mensen en andere honden. Vind je het bijvoorbeeld leuk om samen met je buurvrouw of buurman de honden uit te laten? Dan kan een castratie bijdragen aan een betere band tussen jouw hond en die van je buren.

Betere medische gezondheid

Veel mensen laten de hond niet alleen castreren vanwege het gedrag, maar ook om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Wanneer je een reu castreert, dan loopt die minder kans op bepaalde tumoren. Daarnaast kun je op die manier ook anaalkliertumoren voorkomen.

Laat je een teef castreren? Dan kun je melkkliertumoren voorkomen. Deze tumoren komen vaak voor bij teven en zijn meestal kwaadaardig. Ook schijndracht kan met castratie voorkomen worden.

De nadelen

Natuurlijk brengt het castreren van je hond ook enkele risico’s met zich mee. In deze paragraaf bespreken we de belangrijkste nadelen van je hond laten castreren.

Je hond krijgt een ander metabolisme

Door een castratie verandert het metabolisme van je hond. Vaak neemt de spiermassa af en om die reden is je hond eerst een stuk minder actief. Je trouwe viervoeter heeft dan minder energie en tegelijkertijd is er vaak sprake van gewichtstoename.

Gedragsproblemen verergeren

We gaven eerder in dit artikel aan dat castreren helpt bij het verminderen van gedragsproblemen. Maar soms is het tegendeel juist het geval. Na een castratie kunnen de gedragsproblemen van je hond ook verergeren.

Het kan ook zijn dat bepaalde gedragsproblemen verdwijnen, maar er andere problemen voor in de plaats komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar helaas weet je nooit precies hoe je viervoeter op een castratie reageert.

Je kunt uiteraard vooraf wel een onderzoek laten doen en je laten adviseren door medische experts.

Meer kans op prostaattumoren

Bepaalde ziektes kunnen voorkomen worden met een castratie, maar tegelijkertijd kan de kans op andere problemen weer toenemen. De kans op een prostaattumor neemt na een castratie bijvoorbeeld toe.


Het beste voer voor je huisdier?

Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.


Een chemische castratie of een chirurgische castratie?

Bij een castratie denk je waarschijnlijk meteen aan een chirurgische castratie. Je kan tegenwoordig echter ook voor een chemische castratie gaan. Bij deze castratievorm wordt er een hormoonimplantaat tussen de schouderbladen en huid ingebracht.

Het middel Suprelorin zorgt ervoor dat je hond tijdelijk onvruchtbaar is. Deze behandeling brengt verschillende voordelen en nadelen met zich mee.

Laten we allereerst ingaan op de verschillende voordelen van een chemische castratie. Het belangrijkste voordeel van een chemische castratie is dat het niet voor altijd is. Een chirurgische castratie is onomkeerbaar, maar een chemische castratie niet.

De duur van een chemische castratie is afhankelijk van de dosering. Meestal gaat het om een periode van zes tot twaalf maanden. Bij deze castratievorm kun je dus goed nagaan hoe de hond op de castratie reageert.

Een chemische castratie brengt echter ook enkele nadelen met zich mee. In de eerste plaats duurt het een tijdje voor een chemische castratie effect heeft. Het kan acht weken duren voordat je hond daadwerkelijk onvruchtbaar is.

Het testosteronniveau neemt de eerste vier tot zes weken ook toe en daardoor kan het ongewenste gedrag eerst verergeren in plaats van afnemen.

Andere belangrijke aandachtspunten

Voordat je besluit om je hond te laten castreren, is het allereest belangrijk om te overleggen met professionals. Wil je bijvoorbeeld je hond laten castreren om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen? Laat je hond dan eerst onderzoeken door een dierenarts.

Die kan je op basis van onderzoeken gefundeerd advies geven. Ben je van plan om je hond te laten castreren vanwege probleemgedrag? Dan is het geen slecht idee om je trouwe viervoeter eerst te laten onderzoeken door een gedragsdeskundige.

Die kan kijken of het probleemgedrag wel of niet met hormonen te maken heeft. Castratie helpt alleen als het probleemgedrag aan de hormonen gerelateerd is.

Dan is het ook nog van belang om rekening te houden met de leeftijd van je hond. Een castratie kan op relatief jonge leeftijd al uitgevoerd worden, maar toch is dit niet altijd verstandig. Je pup jong laten castreren kan namelijk verschillende negatieve gevolgen hebben.

Als een teef op zeer jonge leeftijd (drie maanden of jonger) wordt gecastreerd, dan is de kans op incontinentie groter. Ook de kans op afwijkingen bij de geslachtsorganen neemt toe.

Ook een reu kan na castratie op jonge leeftijd te maken krijgen met onderontwikkelde geslachtsorganen. Zowel een teef als reu lopen meer kans op gewrichtsaandoeningen door een castratie op jonge leeftijd. Laat je om die reden altijd adviseren door medische experts.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op castratie bij honden. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel meer over de voordelen, nadelen en verscheidene andere aspecten die bij een castratie komen kijken. Uiteindelijk bepaal jij of je hond gecastreerd wordt, maar het is geen slecht idee om je vooraf goed in te lezen.

Maak gratis profiel aan banner

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *