Meest recente update: mei 2, 2024 door Chris & Kaj van Blijhuisdier
Als hondeneigenaar ken jij je huisdier het allerbeste. Het kan je daarom zomaar opvallen dat je hond pijn heeft bij het zitten, moeite heeft met poepen en/of een rode anus heeft. Is er misschien een aambei die je hond dwars zit? Of is er toch iets anders aan de hand?
In dit blog lees je meer over aambeien bij honden én ontdek je wat je moet doen als je hond anale of rectale problemen heeft.
Kan een hond aambeien hebben?
Allereerst, kan een hond aambeien hebben? De klachten die een hond kan vertonen lijken immers te wijzen op aambeien. Het antwoord is nee. Aambeien bij honden komen niet voor omdat hun anatomie anders is dan die van een mens.
Bij een mens worden aambeien veroorzaakt doordat er te veel druk ontstaat op de aderen in en rond de anus. Een oorzaak hiervan is onder andere overmatig of te hard persen tijdens obstipatie.
Aangezien een hond op vier poten loopt en hun skelet anders gebouwd is dan bij een mens, staan hun bloedvaten niet snel onder druk. Hoewel een aambei bij een hond dus niet voorkomt, kan een hond wel andere anale of rectale klachten krijgen.
Welke klachten lijken op aambeien bij honden?
Hieronder zetten we een aantal symptomen op een rijtje die lijken op aambeien bij een hond, maar wijzen op andere anale of rectale problemen.
- Moeite met poepen.
- Bloed in de ontlasting.
- Pijn bij het zitten.
- Likken of bijten in hun achterste.
- Met hun achterste over de grond sleeën.
- Anale roodheid, een ontsteking en wellicht zelfs een stuk ¨massa¨ dat naar buiten schiet na het poepen.
Ontdek het gemak van automatische leveringen
Het beste voer voor je huisdier. Vul tien eenvoudige vragen in over je huisdier en ontvang een gratis voedingsplan, helemaal op maat. Premium voeding tot wel 30% goedkoper dan andere merken en gratis thuisbezorgd. Lees verder op deze pagina.
Wat kan ik doen?
Hoewel de klachten dus niet veroorzaakt worden door een aambei bij je hond, is het wel belangrijk om bovengenoemde symptomen serieus te nemen. De symptomen wijzen namelijk op een ander anaal of rectaal probleem.
Neem contact op met de dierenarts als je hond een of meerdere symptomen vertoont. De dierenarts zal op zoek gaan naar de oorzaak en een behandelplan opstellen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan variëren van een antibioticakuur tot aan een operatie.
Wat kan de oorzaak zijn van anale of rectale problemen bij een hond?
We weten nu dat aambeien bij honden niet voorkomen, maar wat is dan wel de oorzaak van de anale of rectale klachten van je huisdier? Hieronder zetten we een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje.
Anaalklierontsteking
Een veelvoorkomend probleem bij honden is een anaalklierontsteking. Deze ontsteking ontstaat doordat de ontlasting niet goed naar buiten kan. Hoewel de precieze oorzaak vaak onduidelijk is, lijkt het erop dat diarree en allergieën de boosdoeners kunnen zijn.
Je herkent een anaalklierontsteking onder andere doordat je hond veel aan zijn achterste likt en/of sleetje rijdt. De anaalklierontsteking veroorzaakt namelijk veel jeuk. Ook is er mogelijk roodheid of een zwelling te zien bij de anus van je hond.
De behandeling bij een anaalklierontsteking wisselt van het handmatig legen van de anaalklieren tot een antibioticakuur. In ernstige gevallen zullen de anaalklieren operatief verwijderd worden.
Poliepen
Een poliep bij de anus van een hond wordt vaak verward met een aambei. De poliep schiet namelijk uit de anus nadat je hond gepoept heeft en kan hier even blijven hangen.
Hoewel de poliep vaak vanzelf weer naar binnen schiet en relatief onschuldig is, kan een poliep wel vervelend zijn voor je huisdier. Een poliep bij de anus van je hond wordt vaak operatief verwijderd door de dierenarts.
Prolaps
Ook een prolaps bij de anus van je hond ziet eruit als iets dat naar buiten schiet na het poepen. Het gaat dit in dit geval echter niet om een poliep, maar om een stukje endeldarm. De prolaps ziet er dan ook uit als een roze ring.
Een prolaps wordt – net als een aambei bij mensen – veroorzaakt door te hard persen. De prolaps bij de anus van je hond kan gaan ontsteken en opgezwollen raken. Dit is pijnlijk voor je huisdier.
In tegenstelling tot een poliep hoeft een prolaps niet operatief verwijderd worden. Als de oorzaak voor het te harde persen wordt gevonden en er bijvoorbeeld een aanpassing wordt gemaakt in het dieet van je huisdier, kan de prolaps vanzelf verdwijnen.
Hoe voorkom je dit soort anale klachten?
Anale of rectale klachten zijn erg vervelend voor je hond. Hoewel je dit probleem niet altijd kan voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je hond in goede conditie te houden.
Door je hond voldoende te laten drinken en bewegen en vezelrijke voeding te geven, voorkom je dat hij te hard moet persen tijdens het poepen. Op deze manier is de kans op een prolaps bij de anus van je hond kleiner.
Als je hond last heeft van obstipatie of andere klachten heeft, is het verstandig om de dierenarts te contacteren.